Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ 2023! Μπασκετικό θρίλερ, επική πρόκριση για τη Γερμανία – Άφησε εκτός τελικού τις ΗΠΑ

Oι Γερμανοί ΝΒΑερ απέκλεισαν τους Αμερικανούς στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην “Mall of Asia Arena” της Μανίλας, με 113-111, σε έναν αγώνα… ρεσιτάλ του επιθετικού μπάσκετ και προκρίθηκαν αήττητοι στον τελικό, πρώτο τελικό της Ιστορίας τους στη διοργάνωση!

Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην νεότερη ιστορία του γερμανικού αθλητισμού: Η Γερμανία, άλλοτε «αμελητέα ποσότητα» στο μπάσκετ, όχι μόνο έφτασε στους «4» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αλλά στον ημιτελικό της Παρασκευής κέρδισε, για πρώτη φορά στα χρονικά, τις ΗΠΑ και προκρίνεται στον μεγάλο τελικό, όπου θα δώσει τη μάχη για το χρυσό μετάλλιο.

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 θα είναι… ευρωπαϊκή υπόθεση, αφού στον πρώτο χρονικά ημιτελικό σήμερα (8/9) μία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, η Σερβία, απέκλεισε με κυριαρχικό μπάσκετ την άλλη ομάδα της ηπείρου της Αμερικής στα ημιτελικά, τον Καναδά, με 95-86. Η Γερμανία εξασφάλισε το δεύτερο μετάλλιο στην Ιστορία της, με την πρόκρισή της στον τελικό της Κυριακής (10/9, 15:40), καθώς το 2002 στο Μουντομπάσκετ της Ινδιανάπολης, είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Πλέον, διεκδικεί το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία της.

113-111 ήταν το τελικό σκορ της αναμέτρησης σε έναν αγώνα με χορταστικό θέαμα και χαλαρές άμυνες, τόσο από την αμερικανική, όσο και από τη γερμανική πλευρά. Οι ακριβοπληρωμένοι άσοι του ΝΒΑ πόνταραν για μία ακόμη φορά στην αξεπέραστη ατομική κλάση τους, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό απέναντι σε μία Γερμανία με απίστευτους αυτοματισμούς, που άλλωστε διαθέτει επίσης παίκτες του ΝΒΑ.

Ποτέ άλλοτε μία μπασκετική «Νατσιονάλμανσαφτ» δεν είχε τέτοια ομαδικότητα και τόσο «βάθος» στον πάγκο. Αυτό φάνηκε από την αρχή, όταν ο αρχηγός Ντένις Σρέντερ έμεινε αρκετά λεπτά άποντος και επιπλέον φορτώθηκε γρήγορα με δύο φάουλ, ωστόσο βρέθηκαν άλλοι για να πάρουν επιθέσεις και να διεμβολίσουν την αμερικανική άμυνα. Πρώτος σκόρερ των Γερμανών αναδείχθηκε τελικά ο Αντρέας Ομπστ της Μπάγερν Μονάχου που έκανε το παιχνίδι της ζωής του με 24 πόντους. Ακολούθησαν ο Φριτς Βάγκνερ των Ορλάντο Μάτζικ με 22 πόντους και ο θηριώδης Ντάνιελ Τάις (αθλητικό ψευδώνυμο: «το τέρας») των Ιντιάνα Πέισερς με 22.

Για μία ακόμη φορά σε κρίσιμο παιχνίδι ο Φραντς Βάγκνερ πέτυχε πολλά «καλάθια ψυχολογίας», επιχειρώντας το ντράιβ ακόμη και απέναντι σε δύο και τρεις Αμερικανούς. Το τελευταίο καλάθι των Γερμανών πέτυχε όμως με θαυμαστή ψυχραιμία και μετά από ωραία προσποίηση (αν και λίγο πριν είχε υποπέσει σε τέταρτο φάουλ) ο δαιμόνιος Ντένις Σρέντερ στα σαράντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ανεβάζοντας τη διαφορά στους έξι πόντους.

Οι ΗΠΑ ναι μεν θα διεκδικήσουν ένα 13ο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ούτε το 6ο χρυσό ούτε το 4ο ασημένιο… παρά μόνο το 5ο χάλκινο! Αντιπαλός τους στον «μικρό» τελικό θα είναι ο Καναδάς, την Κυριακή (10/9, 11:30). Οι Αμερικανοί είχαν κατακτήσει για τελευταία φορά το χάλκινο μετάλλιο στην Ιαπωνία το 2006, όταν η εθνική Ελλάδας τους είχε αποκλείσει στον ημιτελικό, στη Σαϊτάμα. Αυτή ήταν η 2η ήττα των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς είχαν ηττηθεί και από τη Λιθουανία.

Διαιτητές: Κόντε (Ισπανία), Κρέγιτς (Σλοβενία), Σαλίνς (Λετονία)

Οι συνθέσεις

ΗΠΑ (Στιβ Κερ): Μπανκέρο 6, Μπρίτζες 17 (3), Μπράνσον 15 (1), Έντουαρντς 23 (2), Χαλιμπάρτον 7 (1), Χαρτ 9 (1), Τζάκσον 8, Τζόνσον, Πόρτις 5 (1), Ριβς 21 (3)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γκόρντι Χέρμπερτ): Μπόνγκα 3 (1), Γκίφεϊ, Λο, Όμπστ 24 (4), Σρέντερ 17 (3), Τάις 21 (1), Τίμαν 10, Φόιγκτμαν 6, Βάγκνερ Φρ. 22 (3), Βάγκνερ Μ. 10 (1)

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι: «Ωδή στην Επανάσταση»