Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Το Κίεβο ετοιμάζει προβοκάτσια με τη χρήση «βρώμικης βόμβας»

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μετέφερε στους συναδέλφους του από τη Γαλλία και την Τουρκία την ανησυχία της Ρωσίας  για πιθανή προβοκάτσια από το Κίεβο -με τη βοήθεια της Δύσης- με τη χρήση «βρώμικης βόμβας».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι αρχές του Κιέβου ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης στο έδαφος της Ουκρανίας προκειμένου να κατηγορήσουν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής, και ως εκ τούτου να ξεκινήσει μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο με στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη Μόσχα. Ο υπολογισμός των διοργανωτών της προβοκάτσιας είναι ότι αν εφαρμοστεί με επιτυχία, οι περισσότερες χώρες θα αντιδράσουν πολύ σκληρά στο «πυρηνικό επεισόδιο» στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα θα χάσει την υποστήριξη πολλών από τους βασικούς της εταίρους και η Δύση θα προσπαθήσει ξανά να θέσει το ζήτημα της στέρησης από τη Ρωσία του καθεστώτος του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και να αυξήσει την αντιρωσική ρητορική.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε στο Γάλλο ομόλογό του στη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ότι η Μόσχα ανησυχεί για την πιθανή χρήση μιας “βρόμικης βόμβας” από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Σοϊγκού και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοϊγκού είπε ότι ο πόλεμος έχει την τάση να εξελίσσεται σε μία “ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση” της σύγκρουσης.

Αργότερα, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ . Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επανέλαβε στον Χουλουσί Ακάρ τις ανησυχίες που εξέφρασε νωρίτερα σήμερα, στο Γάλλο ομόλογό του για το ενδεχόμενο χρήσης μιας “βρόμικης βόμβας” από την Ουκρανία, προκειμένου να κλιμακωθεί η πολεμική ένταση.

 

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας