Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Συντυχάκης (ΚΚΕ): Δεν θα περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ (VIDEO)

Το έγκλημα των απολύσεων και του κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ, με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, Παρασκευή βράδυ, αφού είχε κλείσει η Βουλή, δεν θα περάσει, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για το νέο πλαίσιο λειτουργίας για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών και τον λεγόμενο εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Όπως σημείωσε, το ΚΚΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και όχι μόνο, που συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία, και ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το απαράδεκτο άρθρο της τροπολογίας.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι σε κάθε έγκλημα υπάρχει τιμωρία και ότι όποιος σπέρνει ανέμους θα θερίσει θύελλες. Αν νομίζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε, ότι με ύπουλες μεθοδεύσεις, ότι με τους «πρόθυμους» θα διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων, είναι γελασμένη.

Η περήφανη απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι ότι δεν δέχονται τους εκβιασμούς και το ΚΚΕ όχι μόνο δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση, αλλά τα μέλη και τα στελέχη του πρωτοστατούν στον αγώνα.

Ακόμα, σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών του νικελίου που παράγει η ΛΑΡΚΟ, αποδεικνύει ότι πρόκειται για θησαυρό που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για τον λαό.

Αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο, τόνισε ότι το έγκλημα έχει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που απαξίωσαν και υποβάθμισαν εδώ και χρόνια τη ΛΑΡΚΟ, με αποκορύφωμα την απόφαση της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ να την θέσει σε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης, καταδικάζοντας μια ολόκληρη κοινωνία.

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, προτείνει η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοιχτή και να διασφαλιστεί η δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, ανέφερε ότι στην ίδια τροπολογία, σε άλλο άρθρο, η κυβέρνηση φροντίζει να προστατέψει αεροπορικό όμιλο με κρατική ενίσχυση 9 εκατ. ευρώ για τις συνέπειες από την πανδημία. «Χρήμα με τη σέσουλα για τους λίγους, ανεργία και ψίχουλα για την εργατική τάξη, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες», σχολίασε δεικτικά ο Μ. Συντυχάκης.

Ερχόμενος στο νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε προαπαιτούμενο κατά παραγγελία των κύκλων ενισχυμένης εποπτείας, της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο συνδυάζεται με τη νέα εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τον κρατικό προϋπολογισμό, για να προσφερθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου για να υπηρετηθεί η στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Υπενθύμισε ότι το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010 και είναι προϊόν μνημονίου για να σωθούν οι τράπεζες, έχει δηλαδή ένα «αμαρτωλό παρελθόν, παρόν και πιθανά και μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το «κρατικό» Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της συμμετοχής του στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που έγιναν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων, επέφερε τεράστιες απώλειες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, με χρήματα από το υστέρημα των εργαζομένων, για τη διάσωση του τραπεζικού κεφαλαίου, για να θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λοιπόν, ξεκαθάρισε ο Μ. Συντυχάκης, αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου. Αποτελεί έναν νευραλγικό κόμβο του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, γιατί προωθεί και επιτυγχάνει τη διαδικασία μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς και βέβαια και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διασφάλιση των ομίλων είτε αυτές είναι οι τραπεζικοί είτε είναι άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Και πρόσθεσε ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ΤΧΣ, έρχεται να ενισχύσει τις τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους να διοχετεύσουν ζεστό κρατικό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για την καπιταλιστική ανάπτυξη, με το πρόσχημα ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση εγχώριων και ξένων άμεσων επενδύσεων.

Χαρακτήρισε ακόμα το νομοσχέδιο «δίχτυ προστασίας» για τους ομίλους για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, καθώς οι καπιταλιστικές οικονομίες βρίσκονται μπροστά σε νέα κρίση, τα αστικά επιτελεία τρέμουν την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν καλλιεργεί αυταπάτες για το τραπεζικό σύστημα, γιατί σε αυτό το σύστημα δεν μπορεί να έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά. Η διέξοδος, σημείωσε, βρίσκεται στην ανατροπή του καπιταλισμού γι’ αυτό πρέπει να συγκεντρωθούν λαϊκές δυνάμεις, με αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση στον δρόμο αυτό.

902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα