Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κεραυνοί Κουτσούμπα στη Βουλή: «Πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε στη ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να ντρέπεστε» (VIDEO)

Δεν πρέ­πει να περά­σει το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ, πάρ­τε πίσω την τρο­πο­λο­γία-έκτρω­μα που προ­βλέ­πει ομα­δι­κές απο­λύ­σεις, είναι καρα­μπι­νά­τη πολι­τι­κή αλη­τεία αυτό που κάνε­τε, θα πρέ­πει να ντρέ­πε­στε, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής. 

Κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση πως στα μου­λω­χτά θέλει να ψηφί­σει την τρο­πο­λο­γία και να πετά­ξει στον δρό­μο τους εργα­ζό­με­νους για να την παρα­δώ­σει στους υπο­ψή­φιους αγο­ρα­στές «καθα­ρή». Υπο­γράμ­μι­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι δεν έχουν υπο­κύ­ψει στους εκβια­σμούς και ότι ο αγώ­νας τους είναι πέρα για πέρα δίκαιος, είναι αγώ­νας για ζωή των ίδιων και των κατοί­κων της Λοκρί­δας και της Εύβοιας που θα δουν τη γη τους να ρημάζει.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ όταν διε­θνώς η τιμή του νικε­λί­ου έχει στα­θε­ρο­ποι­η­θεί σε ιστο­ρι­κό ρεκόρ. «Δεν ντρέ­πε­στε, δεν έχε­τε καθό­λου τσί­πα πάνω σας», πρό­σθε­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «έχε­τε φτά­σει στο τελευ­ταίο σημείο αυτο­ε­ξευ­τε­λι­σμού». Κάλε­σε τους εργα­ζό­με­νους να συνε­χί­σουν τον αγώ­να τους για να δια­σφα­λι­στούν η ενιαία λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ και όλες οι θέσεις εργα­σί­ας. Όπως είπε, με τον αγώ­να τους οι εργα­ζό­με­νοι απέ­δει­ξαν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα σκου­ρια­σμέ­νο βαρί­δι, αλλά μια επι­χεί­ρη­ση στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, ένας πραγ­μα­τι­κός θησαυ­ρός για τη χώρα.

Ολόκληρη η ομιλία

Σήμε­ρα η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ φέρ­νει εδώ στη βου­λή, τη φωνή των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ, των οικο­γε­νειών τους, του λαού της Λοκρί­δας, της Φθιώ­τι­δας, της Βοιω­τί­ας, των Ψαχνών της Εύβοιας, της Σιά­τι­στας, που τους κατα­δι­κά­ζε­τε στον μαρα­σμό, την ανερ­γία, τη φτώχεια.

Ζήτη­σα να πάρω τον λόγο στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση της βου­λής, για­τί εμείς, ως κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ, δεν θα σας επι­τρέ­ψου­με να περά­σε­τε στα μου­λω­χτά αυτή την επαί­σχυ­ντη τρο­πο­λο­γία που κατα­θέ­σα­τε, την Παρα­σκευή το από­γευ­μα, για τη ΛΑΡΚΟ, μέσα στο τρι­ή­με­ρο του Αγί­ου Πνεύματος.

Δεν θα σας επι­τρέ­ψου­με να ψηφί­σε­τε στα μου­λω­χτά και μάλι­στα με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες, όπως συνη­θί­ζε­τε, μια τρο­πο­λο­γία, η οποία προ­βλέ­πει τις ομα­δι­κές απο­λύ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ και δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στον ειδι­κό εκκα­θα­ρι­στή, να προ­βεί σε καταγ­γε­λία του συνό­λου των συμ­βά­σε­ων των εργαζομένων.

Με δυο λόγια, τους πετά­τε στο δρό­μο για να στα­μα­τή­σει η λει­τουρ­γία της το αργό­τε­ρο μέχρι τον Αύγου­στο και έτσι να την παρα­δώ­σε­τε «καθα­ρή» από εργα­ζό­με­νους, στο νέο επενδυτή.

Εσείς, οι βρώ­μι­κοι πολι­τι­κά, θέλε­τε να «καθα­ρί­σε­τε» τους εργα­ζό­με­νους, που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κου­φά­ρι που στα­δια­κά επι­διώ­κα­τε να δημιουρ­γή­σε­τε. Για­τί εσείς είστε που φάγα­τε, φάγα­τε, φάγα­τε… Τελι­κά, όμως, ούτε από τον οικο­νο­μι­κό εισαγ­γε­λέα δε θα γλυτώσετε.

Δεν θα σας επι­τρέ­ψου­με να το περά­σε­τε στα μου­λω­χτά, όπως δεν σας το επι­τρέ­πουν και οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ. Παρά το ότι όλες τις προη­γού­με­νες μέρες τους βάλα­τε το πιστό­λι στον κρό­τα­φο, δεν υπέ­κυ­ψαν! Απέρ­ρι­ψαν τον ωμό εκβια­σμό σας κι αυτή την ώρα βρί­σκο­νται έξω από τη βου­λή, δια­τρα­νώ­νο­ντας τη θέλη­σή τους, ότι «το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ δεν πρέ­πει περάσει»!

Όσο και να προ­σπα­θή­σε­τε, όσους «δού­ρειους ίππους» και να φτιά­ξε­τε, με τους «συν­δι­κα­λι­στές» του Σταϊ­κού­ρα, το κάστρο των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ δεν πέφτει. Είναι εδώ με το κεφά­λι ψηλά!

Όσο ωμά και να εκβιά­ζε­τε, όση ψυχο­λο­γι­κή πίε­ση και να ασκή­σουν τα «παπα­γα­λά­κια» σας, τα κορ­μιά και οι ψυχές που βγά­ζουν το ατσά­λι, που γνω­ρί­ζουν το χάρο, που έχουν το σθέ­νος να συνε­χί­ζουν να δου­λεύ­ουν δίπλα στο νεκρό αδελ­φό τους, που η πολι­τι­κή σας σκό­τω­σε, αυτά τα κορ­μιά, αυτές οι ψυχές «δεν βολεύ­ο­νται, παρά μόνο στον ήλιο, παρά μόνο με το δίκιο»…

Και ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Διεκ­δι­κούν δου­λειά. Διεκ­δι­κούν εργο­στά­σιο και μεταλ­λεία ανοιχτά.

Σας έχουν ξεσκε­πά­σει στα μάτια όλων των εργα­ζο­μέ­νων με τις θέσεις τους. Ο αγώ­νας τους είναι αγώ­νας ζωής για τους κατοί­κους της Λοκρί­δας, της Εύβοιας, όπου θα δουν την περιο­χή τους να ρημάζει.

Εσείς έχε­τε τους μηχα­νι­σμούς λάσπης, διά­σπα­σης, παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης, μέσα και έξω από την ΛΑΡΚΟ και οι εργα­ζό­με­νοι έχουν το μπόι 30 μήνες, μέσα από έναν παστρι­κό αγώ­να, να σας κοι­τούν κατάματα.

Πάρ­τε πίσω το έκτρω­μα με το οποίο πάτε να ολο­κλη­ρώ­σε­τε το έγκλημα!Διασφαλίστε τη λει­τουρ­γία με συν­θή­κες ασφά­λειας. Επι­στρέψ­τε τα δώρα εορ­τών στους εργα­ζό­με­νους, το επί­δο­μα αδεί­ας, τις περι­κο­πές στις μηνιαί­ες απο­δο­χές, δώστε τους τις τριε­τί­ες. Είναι καρα­μπι­νά­τη πολι­τι­κή αλη­τεία αυτό που κάνετε.

Επει­δή είστε εργο­δό­τες και νομο­θέ­τες, νομο­θε­τή­σα­τε. Πώς;

- Με τα χρή­μα­τα από τον κου­μπα­ρά των εργα­ζο­μέ­νων, που ήσα­σταν υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τα κατα­βά­λε­τε για­τί είναι ο μόχθος μιας ζωής, είναι η επέν­δυ­ση του εργά­τη σε μια αιμα­το­βαμ­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση, με τις απο­ζη­μιώ­σεις και τα ασφα­λι­στή­ρια ζωής, χρη­μα­το­δο­τή­σα­τε την απαξίωση.

- Με τα χρή­μα­τα που τους υφαρ­πά­ξα­τε από τις περι­κο­πές των δύο τελευ­ταί­ων ετών, τώρα τους απο­ζη­μιώ­νε­τε. Μάλι­στα χωρίς να ήσα­σταν υπο­χρε­ω­μέ­νοι, έτσι εκδι­κη­τι­κά, με ταξι­κό μίσος, τους υφαρ­πά­ξα­τε τον 13ο και 14ο μισθό και τώρα τους τον υφαρ­πά­ζε­τε δεύ­τε­ρη φορά, στις απο­ζη­μιώ­σεις που είναι μικρό­τε­ρες κατά 17% ή κατά ⅙, από αυτές που προ­βλέ­πει ακό­μα και ο αντερ­γα­τι­κός νόμος 4093/2012.

Ντρο­πή σας!

Με τα δου­λε­μπο­ρι­κά μοντέ­λα των εργο­λα­βιών και των Δελ­τί­ων Παρο­χής Υπη­ρε­σιών, τους φάγα­τε τα νιά­τα και τώρα δεν τους ανα­γνω­ρί­ζε­τε την προϋπηρεσία.

Ντρο­πή σας!

Στους εργα­ζό­με­νους που δεν είχε ξοφλή­σει τις απο­ζη­μιώ­σεις, λόγω συντα­ξιο­δό­τη­σης, η Διοί­κη­σή σας, η διοί­κη­ση Τζί­τζου και Κυρια­ζή, ή αυτούς που έφυ­γαν στο καθε­στώς ειδι­κής δια­χεί­ρι­σης του Γεωρ­γί­ου Μελέ­τη, δεν τους δίνε­τε τίποτα!

Ντρο­πή σας!

Καταρ­γή­σα­τε τις Επι­χει­ρη­σια­κές Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, ακό­μη και ατο­μι­κές. Σε μια επι­χεί­ρη­ση με 80 νεκρούς στην ώρα εργα­σί­ας, εκα­το­ντά­δες άλλους από επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθέ­νειες, τους υφαρ­πά­ξα­τε τα ασφα­λι­στή­ρια ζωής και τώρα τους λέτε “αν είστε καλά παι­διά και συναι­νέ­σε­τε στην κατα­δί­κη σας, θα νομο­θε­τή­σω και θα σας βάλω σε πιο προ­νο­μια­κή θέση στην λίστα πιστω­τών”! Εκτός του ότι μας απο­δει­κνύ­ε­τε το πόσο δια­σφα­λί­ζο­νται τα χρή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στις ιδιω­τι­κές ασφάλειες!

Καλά, ποιους δου­λεύ­ε­τε; Δεν μας λέτε βέβαια, πόσο θα τη δώσε­τε, αφού θα την χαρίσετε.

Το λέτε μάλι­στα: 1 ευρώ. Και αν όχι 1 ευρώ, σίγου­ρα όχι 83 εκ. Για­τί, για να μοι­ρα­στεί στη λίστα υπέρ προ­νο­μιού­χων το πρώ­το ευρώ, θα πρέ­πει να έχει πάρει πρώ­τα πίσω τα 83 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ το κρά­τος σας.

Μάλι­στα, που­λά­τε εκδού­λευ­ση και εκβια­σμό παράλ­λη­λα, βάζο­ντας την «ειδι­κή δια­χεί­ρι­ση» να λέει πως αν δεν συμ­φω­νή­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, δεν θα το κάνετε.

Τι είναι αυτά; Ποιοι νομί­ζε­τε πως είστε;

Μέσα από αυτό το έκτρω­μα που θέλε­τε να ψηφί­σε­τε σήμε­ρα, στα­μα­τά­τε κάθε δρα­στη­ριό­τη­τα, που αυτό σημαί­νει ανερ­γία. Απο­λύ­ο­νται εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ, εργα­ζό­με­νοι στις εργο­λα­βί­ες, αυτο­κι­νη­τι­στές, ειδι­κό­τη­τες μηχα­νη­μά­των έργου.

Στα­μα­τούν την λει­τουρ­γία αντι­κει­με­νι­κά 3 εργο­στά­σια αμμο­βο­λής, με δεκά­δες εργα­ζό­με­νους. Πλήτ­το­νται άμε­σα προ­μη­θευ­τές, με εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νους. Πλήτ­το­νται υπη­ρε­σί­ες και επαγ­γέλ­μα­τα χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων, που κύριο οικο­νο­μι­κό πνεύ­μο­να έχουν την μισθο­δο­σία των άμε­σα και έμμε­σα εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ. Και ο κατά­λο­γος δεν έχει τέλος.

Εδώ μιλά­με για μαρα­σμό ολό­κλη­ρων περιο­χών σε 6 νομούς. Και πότε τα κάνε­τε όλα αυτά;

Την ώρα που το νικέ­λιο έχει στα­θε­ρο­ποι­η­θεί σε τιμές ιστο­ρι­κού ρεκόρ!

Δεν ντρέ­πε­στε; Δεν έχε­τε καθό­λου τσί­πα επά­νω σας; Με ποιο αιτιο­λο­γι­κό το κάνε­τε αυτό; Ότι «δεν βγαί­νει η ΛΑΡΚΟ»;

Οι εργα­ζό­με­νοι σας έχουν πάρει και το τελευ­ταίο φύλ­λο συκής από τα βρώ­μι­κα και ψεύ­τι­κα επι­χει­ρή­μα­τά σας. Και μην κάνε­τε πως δεν καταλαβαίνετε.

Πάρ­τε πίσω την τρο­πο­λο­γία — έκτρω­μα και φέρ­τε το εξώ­δι­κο που σας έστει­λαν οι εργα­ζό­με­νοι για συζή­τη­ση. Και καλέ­στε εδώ εργα­ζό­με­νους και στε­λέ­χη. Αυτοί θα σας πουν τι πρέ­πει να γίνει.

Σας λένε, πάντα σας έλε­γαν, αλλά εσείς και όλοι οι προη­γού­με­νοι, «στου κου­φού την πόρ­τα, όσο θέλεις βρόντα».

Μόνο την ΕΕ και τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα ακού­τε. Σε αυτούς είστε απλά στρα­τιω­τά­κια, στους εργα­ζό­με­νους που σας έχουν στη­ρί­ξει και με τον ψήφο τους ακό­μα, είστε εχθροί.

Έτσι είναι. Αλλά Κυρια­κή κοντή γιορ­τή. Πού θα πάτε, ειδι­κά εσείς της Φθιώ­τι­δας; Έ, κύριε Σταϊ­κού­ρα, Οικο­νό­μου, Χει­μάρ­ρα, Κοτρω­νιά και σια; Γνω­ρι­ζό­μα­στε και γνω­ρί­ζου­με την περιο­χή της ΛΑΡΚΟ, της Λοκρί­δας, του νομού Φθιώ­τι­δας. Πού θα στα­θεί­τε με το έγκλη­μα που κάνετε;

Για­τί δεν τους φωνά­ζε­τε εδώ να τα πουν και να ακού­σει όλος ο ελλη­νι­κός λαός; Τους φοβά­στε. Ούτε ένα επι­χεί­ρη­μα δεν έχε­τε απέ­να­ντι στις τεκ­μη­ριω­μέ­νες θέσεις τους.

Και το κακό για εσάς, είναι ότι, μέσα από τον αγώ­να τους, αυτές οι θέσεις, μαθεύ­τη­καν στην επι­κρά­τεια. Από τον Έβρο μέχρι την Κρή­τη. Σήμε­ρα όλη η χώρα γνω­ρί­ζει για το τι είναι η ΛΑΡΚΟ. Κατα­λα­βαί­νου­με, δεν έχε­τε άλλο χαρ­τί, ο ωμός εκβια­σμός σάς έμει­νε μόνο. Αλλά δεν πέρασε.

Αλή­θεια, τι ακρι­βώς ρόλο βαρά­νε, αυτοί της ειδι­κής δια­χεί­ρι­σης και το δικη­γο­ρι­κό γρα­φείο που συνερ­γά­ζο­νται; Το ρόλο του κακού ταχυ­δρό­μου εντο­λών και εκβιασμών;

Κατα­λα­βαί­νε­τε πολύ καλά τι λέμε, μην κάνε­τε τους ανήξερους.

Για πέστε μας. Υιο­θε­τεί­τε τον εκβια­σμό που μετέ­φε­ρε για λογα­ρια­σμό σας η ειδι­κή δια­χεί­ρι­ση, ότι «αν δεν παραι­τη­θούν οι εργα­ζό­με­νοι από τα ασφα­λι­στι­κά, θα τους υφαρ­πά­ξα­τε και αυτά τα ψίχου­λα των αποζημιώσεων»;

Ότι αν δεν παραι­τη­θούν, «δεν θα επα­να­προ­σλη­φθούν όλοι, ότι δεν θα ανα­γνω­ρι­στούν νόμι­μες προ­ϋ­πη­ρε­σί­ες, ότι δεν θα συνε­χί­σουν οι εργα­ζό­με­νοι στις εργο­λα­βί­ες»; Τι κατά­ντια είναι αυτή; Δεν ντρέπεστε;

Τοπο­θε­τη­θεί­τε. Φτά­σα­τε στο τελευ­ταίο στά­διο του αυτο­ε­ξευ­τε­λι­σμού! Αλλά αυτοί είστε!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους να συνε­χί­σουν τον ηρω­ι­κό τους αγώ­να για δου­λειά, προ­κο­πή, καλύ­τε­ρη δια­βί­ω­ση. Με αυτόν τον ηρω­ι­κό αγώ­να τους απέ­δει­ξαν ‑όχι σε εσάς, εσείς το ξέρε­τε πολύ καλά- σε όλο τον ελλη­νι­κό λαό πως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα σκου­ρια­σμέ­νο βαρί­δι. Είναι μια στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας επι­χεί­ρη­ση, πραγ­μα­τι­κός θησαυ­ρός για τη χώρα μας.

Απέ­δει­ξαν ότι το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ, είναι δια­χρο­νι­κό, αφού όλες οι κυβερ­νή­σεις και της ΝΔ παλιό­τε­ρα, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ‑κι ας προ­σπα­θούν σήμε­ρα οι ηγε­σί­ες τους να βγά­λουν την ουρά τους απ’ έξω- υλο­ποιώ­ντας το γράμ­μα των απο­φά­σε­ων της ΕΕ, έβα­λαν το χερά­κι τους στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, στην απα­ξί­ω­ση, στη διά­λυ­ση, στην υπερ­χρέ­ω­ση και τελι­κά στη συκο­φά­ντη­ση της επι­χεί­ρη­σης. Όμως η δική σας κυβέρ­νη­ση, κύριοι της ΝΔ, ανέ­λα­βε να ολο­κλη­ρώ­σει αυτό το έγκλημα!

Οι δικοί σας υπουρ­γοί: Σταϊ­κού­ρας, Χατζη­δά­κης, Σκρέ­κας, έχουν βάλει την υπο­γρα­φή τους σ’ αυτό το έγκλη­μα. Ζήλε­ψε ο ένας τη δόξα του άλλου και τρέ­χει να μαζέ­ψει αντερ­γα­τι­κά γαλό­νια από τους μεγα­λό­σχη­μους επεν­δυ­τές — ληστές.

Να ξέρε­τε, όμως, πως τα αντερ­γα­τι­κά γαλό­νια, τα ξηλώ­νουν οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι. Και τα δικά σας, κύριοι της κυβέρ­νη­σης, θα σας τα ξηλώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ, αν τολ­μή­σε­τε να ολο­κλη­ρώ­σε­τε αυτό το έγκλη­μα. Μη νομί­ζε­τε ότι θα σας γλυ­τώ­σουν οι παρα­τρε­χά­με­νοί σας.

Ναι, η δική σας κυβέρ­νη­ση, κύριοι της ΝΔ, ανέ­λα­βε να ολο­κλη­ρώ­σει αυτό το έγκλη­μα. Με τον νόμο του 2020 που ψήφι­σε, προ­ώ­θη­σε την παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και εκποί­η­ση της ΛΑΡΚΟ σε κομ­μά­τια. Διο­ρί­ζο­ντας Ειδι­κή δια­χεί­ρι­ση και υλο­ποιώ­ντας 2 έτη «εκκα­θά­ρι­σης εν λει­τουρ­γία», δημιούρ­γη­σε τους όρους που απαι­τεί το κεφά­λαιο για να γίνει η ΛΑΡΚΟ ελκυ­στι­κή για το ίδιο.

Οι δικοί σας υπουρ­γοί Σταϊ­κού­ρας, Χατζη­δά­κης, και Σκρέ­κας, ανα­κοί­νω­σαν ένα εκτρω­μα­τι­κό κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο, που πριν από λίγους μήνες προ­έ­βλε­πε και πάλι την από­λυ­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Τότε, είπαν μέχρι το τέλος Φεβρουα­ρί­ου να γίνουν οι απο­λύ­σεις και με ταυ­τό­χρο­νη απο­μά­κρυν­ση αυτών και των οικο­γε­νειών τους από τους εργα­τι­κούς οικισμούς.

Στό­χος σας ήταν να δώσε­τε τη ΛΑΡΚΟ στους επί­δο­ξους επεν­δυ­τές “τζά­μπα και κλει­στή” με τους εργα­ζό­με­νους στην ανερ­γία, παρό­τι υπάρ­χει πρό­βλε­ψη στο νόμο που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση ότι το εργο­στά­σιο θα “παρα­δο­θεί εν λειτουργία”!

Φάγα­τε τα μού­τρα σας τότε. Και θα τα ξανα­φά­τε, για­τί οι εργα­ζό­με­νοι απορ­ρί­πτουν τους εκβια­σμούς! Έχουν μάθει να βλέ­πουν και να προ­σπερ­νά­νε τις τρι­κλο­πο­διές που τους βάζε­τε! Δε λυγί­ζουν μπρο­στά στο φόβο της από­λυ­σης, στέ­κο­νται όρθιοι, ενω­μέ­νοι απέ­να­ντί σας, σαν μια γροθιά!

Οι εργα­ζό­με­νοι με τα σωμα­τεία τους απορ­ρί­πτουν το σχέ­διό σας, συνε­χί­ζουν τον αγώ­να τους και διεκ­δι­κούν συγκεκριμένα:

- Να δια­σφα­λι­στεί η ενιαία και συνο­λι­κή παρα­γω­γι­κή λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ.

- Να υπάρ­ξει σχέ­διο και χρο­νο­διά­γραμ­μα επι­σκευ­ής, εκσυγ­χρο­νι­σμού, αύξη­σης της παρα­γω­γής σε ένα ασφα­λές περι­βάλ­λον για τους εργαζόμενους.

- Να δια­σφα­λι­στούν όλες οι θέσεις εργα­σί­ας και η κατα­βο­λή του μόχθου τους στο 100%.

Αυτά πρέ­πει να ψηφί­σει η βου­λή σήμε­ρα και όχι την τρο­πο­λο­γία – έκτρω­μα. Επι­μέ­νου­με να μιλά­με για «έγκλη­μα», για­τί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποια­δή­πο­τε επι­χεί­ρη­ση, είναι μια επι­χεί­ρη­ση στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, και όπως πολ­λές φορές έχου­με πει, πραγ­μα­τι­κό χρυ­σω­ρυ­χείο. Για­τί η ΛΑΡΚΟ είναι η μονα­δι­κή Επι­χεί­ρη­ση στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση που παρά­γει σιδη­ρο­νι­κέ­λιο μέσα από την επε­ξερ­γα­σία δικών της εγχώ­ριων μεταλλευμάτων.

Μιλά­με για «έγκλη­μα», για­τί η χώρα μας είναι η μονα­δι­κή στην ΕΕ που έχει στο υπέ­δα­φος νικε­λιού­χα μεταλ­λεύ­μα­τα με κοβάλ­τιο, γεγο­νός που τα κάνει δυσεύ­ρε­τα σε όλο τον κόσμο. Μάλι­στα, οι μεγα­λύ­τε­ροι παρα­γω­γοί ανο­ξεί­δω­του χάλυ­βα σε όλο τον κόσμο είναι πελά­τες της ΛΑΡΚΟ.

Μιλά­με για «έγκλη­μα», για­τί στη χώρα μας και στη ΛΑΡΚΟ, έχουν γίνει συγκε­κρι­μέ­να πει­ρά­μα­τα, με επι­τυ­χία, για την παρα­γω­γή ανο­ξεί­δω­του χάλυ­βα, καθα­ρού νικε­λί­ου και σε ικα­νο­ποι­η­τι­κό επί­πε­δο πεί­ρα­μα νικε­λί­ου με τη μορ­φή της υδρομεταλλουργίας.

Αυτά μόνο φτά­νουν για να κατα­λά­βει κανείς τις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες που έχει η ΛΑΡΚΟ, οι οποί­ες θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν για την ανά­πτυ­ξη της οικο­νο­μί­ας της χώρας από τη σκο­πιά των συμ­φε­ρό­ντων του ελλη­νι­κού λαού.

Και τέτοια πρό­τα­ση έχει το ΚΚΕ. Για­τί μόνο το ΚΚΕ έχει ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση, με βάση την οποία η ΛΑΡΚΟ μπο­ρεί και πρέ­πει να συνε­χί­σει τη λει­τουρ­γία της, ως ο μονα­δι­κός φορέ­ας σιδη­ρο — νικε­λιού­χων μεταλ­λευ­μά­των στην Ελλά­δα, στην Ευρώ­πη, καλύ­πτο­ντας πάνω από το 5% της Ευρω­παϊ­κής Αγοράς.

Προ­ϋ­πό­θε­ση για να συνε­χί­σει, όμως τη λει­τουρ­γία της είναι η αξιο­ποί­η­ση προς όφε­λος του ελλη­νι­κού λαού των μεταλ­λευ­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων, όπως η αξιο­ποί­η­ση του εγχώ­ριου νικε­λί­ου μέσα από την παρα­γω­γή ανο­ξεί­δω­του χάλυ­βα, η μελε­τη­μέ­νη χρή­ση του ως πρώ­τη ύλη στη βιο­μη­χα­νία, που θα μπο­ρού­σε να καλύ­ψει ένα πολύ μεγά­λο μέρος σύγ­χρο­νων ανα­γκών, για τη βιο­μη­χα­νία, όπως και παρα­γω­γή πολ­λών ιατρι­κών ειδών, ειδών οικια­κής χρή­σης, υλι­κών για σύγ­χρο­νες κατα­σκευ­ές, πρώ­τες ύλες για μετα­φο­ρι­κά μέσα και τόσα άλλα.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση αξιο­ποί­η­σης των δυνα­το­τή­των της ΛΑΡΚΟ και γενι­κό­τε­ρα των μεταλ­λευ­τι­κών πόρων, μπο­ρεί να δια­σφα­λι­στούν και όλα τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, με ανθρώ­πι­νες, με αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες δουλειάς.

Αυτός ο προ­σα­να­το­λι­σμός στη λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ και της αξιο­ποί­η­σης των μεταλ­λευ­τι­κών πόρων, έρχε­ται βέβαια, ξέρου­με, σε σύγκρου­ση με το κέρ­δος των λίγων σε βάρος των πολ­λών, δηλα­δή το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος και τις παρα­γω­γι­κές σχέ­σεις που το υπηρετούν.

Γνω­στά.

Γι’ αυτό σήμε­ρα είναι απα­ραί­τη­το και υπε­ρώ­ρι­μο ‑λέμε εμείς- να περά­σει και η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλος ο μεταλ­λευ­τι­κός πλού­τος, όλα αυτά τα συγκε­ντρω­μέ­να μέσα, στην κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία. Αφού μόνο έτσι, και με κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχέ­διο, εργα­τι­κό — λαϊ­κό έλεγ­χο και συμ­με­το­χή από τους ίδιους τους παρα­γω­γούς του πλού­του, μπο­ρεί να υπάρ­ξει προ­ο­πτι­κή για την πραγ­μα­τι­κή ευη­με­ρία του λαού μας, των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ, των παι­διών τους.

Γι’ αυτό ακρι­βώς, επει­δή έχου­με μια τέτοια ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση μπο­ρού­με να στε­κό­μα­στε, όπως με συνέ­πεια κάνου­με όλα αυτά τα χρό­νια, απέ­να­ντι στα δικά σας εγκλη­μα­τι­κά σχέ­δια, απαι­τώ­ντας τη χρη­μα­το­δό­τη­ση και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό της επι­χεί­ρη­σης με ευθύ­νη, σχε­δια­σμό και έλεγ­χο του κρά­τους, καθώς και την παρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξή της, σύμ­φω­να με τις δυνα­τό­τη­τές της που είναι πραγ­μα­τι­κά πολύ μεγάλες.

Με όλες μας τις δυνά­μεις, στη­ρί­ζου­με τον μεγα­λειώ­δη αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων. Συνε­χί­ζου­με να απαι­τού­με τη δια­σφά­λι­ση της συνέ­χι­σης της λει­τουρ­γί­ας της, όλων των θέσε­ων εργασίας.

Κατα­θέ­σα­με ολο­κλη­ρω­μέ­νη τρο­πο­λο­γία, απο­δει­κνύ­ο­ντας για­τί η ΛΑΡΚΟ είναι πραγ­μα­τι­κό “χρυ­σω­ρυ­χείο”. Τρο­πο­λο­γία που εξα­σφα­λί­ζει την πλή­ρη λει­τουρ­γία και ανά­πτυ­ξη της επι­χεί­ρη­σης, ταυ­τό­χρο­να με την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων. Την απορ­ρί­ψα­τε, με τις πλά­τες βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ.

Αλλά έτσι είναι. Ο καθέ­νας άλλω­στε έχει δια­λέ­ξει πλευ­ρά. Και οι εργα­ζό­με­νοι ξέρουν ποιος είναι στα­θε­ρά, μόνι­μα, με συνέ­πεια μαζί τους και ποιος είναι απέναντι.

Η σημε­ρι­νή πολι­τι­κή αλη­τεία και ο ωμός εκβια­σμός με την τρο­πο­λο­γία δεν πρέ­πει να περά­σουν! Υπό­λο­γοι, ένας προς έναν, απέ­να­ντι στην Ελλά­δα και τον λαό της, θα είναι όσοι ψηφί­σουν αυτό το έκτρωμα!

Με την ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία που ζήτη­σε το ΚΚΕ, τα ονό­μα­τα όσων ψηφί­σουν την τρο­πο­λο­γία από­ψε, θα γρα­φτούν στους μαύ­ρους πίνα­κες της ιστο­ρί­ας αυτού του τόπου.

902.gr

Αν δεν υπήρ­χε το ΚΚΕ, ο εργα­ζό­με­νος λαός θα έπρε­πε να το εφεύρει

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο