Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα φαγωμάρα στο ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές τώρα, σε έναν μήνα ή καθόλου; Και αν τελικά γίνουν πώς θα διεξαχθούν;

Και ενώ είναι ανοιχτό το ζήτημα αν θα γίνουν τελικά εκλογές -θα το κρίνει το συνέδριο σήμερα αυτό- Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν άλλο θέμα να «τρώγονται» μεταξύ τους, σε ένα ακόμη επεισόδιο που επιβεβαιώνει τον εκφυλισμό του κόμματος: Εκλογές τώρα, σε έναν μήνα, καθόλου και πώς θα γίνουν αυτές αν τελικά διεξαχθούν;

Το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών, ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη θα συμμετέχουν σε αυτές (ψηφιακά, με κάλπη ή υβριδικά), καθώς και η πρόταση για αναβολή τους -που μοιάζει να έχει απήχηση σε πολλούς συνέδρους-, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου σήμερα.

Σημειώνεται ότι σε ανάρτησή του, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι άλλαξε την ώρα της σημερινής ομιλίας του στο Συνέδριο και θα ανέβει στο βήμα στις 11.00 το πρωί, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Κασσελάκης εισηγήθηκε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στις 10 Μαρτίου, παίρνοντας τον λόγο μετά την ομιλία Γεροβασίλη και δεσμευόμενος την ίδια στιγμή ότι θα παραμείνει στο κόμμα την επόμενη μέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Παράλληλα, η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό για να αλλάξει αυτή η πρόβλεψη, επομένως σήμερα Κυριακή το σώμα θα κρίνει μόνο εάν αυτές θα γίνουν ή όχι. Στα επί της διαδικασίας, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθηθούν όσα ακολουθήθηκαν στις εκλογές που ανέδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα την άνοιξη του 2022 και τον Στέφανο Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας μπαίνει η πρωτοβουλία πολλών στελεχών που ζητούν να μην γίνουν εκλογές έτσι ώστε να πέσει το βάρος όλων στον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των Ευρωεκλογών. Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκαν χθες ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιώργος Τσίπρας που είπε ότι συντάσσεται μαζί τους, καθώς και ο Όθων Ηλιόπουλος. Αργότερα το βράδυ προστέθηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα γιατί -όπως έγραψε- «πυροδότησε μια κρίση που δεν χρειαζόταν!»

Κοινό ζητούμενο όλων η εύρεση ενός αφηγήματος που θα εγκλωβίσει το λαό εντός των τειχών. Mε τις τοποθετήσεις τους, πρώην και νυν, προεδρικοί και οι άλλοι, εκφράζουν την κοινή «αγωνία» για το πώς θα στηθεί στα πόδια του το αστικό πολιτικό σύστημα, με εναλλακτικό κυβερνητικό πόλο, ο οποίος θα ενσωματώνει και όσους το διάστημα αυτό κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που και ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει. Τις διακηρύξεις άλλωστε που ακούγονται στο συνέδριό του, περί «αυτόνομης» και «δημοκρατικής» ΕΕ, «υγιούς επιχειρηματικότητας» κ.ά., με ευκολία τις συνυπέγραφαν και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

 

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας