Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο επεισόδιο στις “κόντρες” ΗΠΑ-ΕΕ: πρόστιμο στο μονοπώλιο Facebook-Instagram “Meta” …και στο βάθος Κίνα

Τις εντεινόμενες αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, παρά τις διάφορες προσπάθειες αναζήτησης συμβιβασμών τα τελευταία χρόνια, ήρθε να «υπενθυμίσει» η χτεσινή κίνηση της ΕΕ, μέσω απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, να επιβάλει πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο αμερικανικό μονοπώλιο νέων τεχνολογιών «Meta» (ιδιοκτήτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram), καταλογίζοντάς του επισφαλή τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών σε χώρες της ΕΕ.

Η ιρλανδική Επιτροπή κάλεσε τη «Meta» μέσα σε πέντε μήνες να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων αυτών στις ΗΠΑ. Οπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, τέτοια δεδομένα αξιοποιούνται πολύμορφα από αμερικανικές μυστικές που αποκτούν πρόσβαση σε αυτά.

Το χτεσινό πρόστιμο ξεπερνά κάθε προηγούμενο που έχει επιβληθεί σε αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια, με το αμέσως προηγούμενο να είναι το πρόστιμο ύψους 746 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το 2021 στην «Amazon» το δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Meta» χαρακτηρίζει το πρόστιμο «αδικαιολόγητο και περιττό», προσθέτοντας πως θα επιδιώξει τη δικαστική διευθέτηση της υπόθεσης. Νομικοί εκπρόσωποι του αμερικανικού ομίλου άσκησαν έφεση.

Ολα αυτά ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων που συμφωνήθηκε τον Μάρτη του 2022 μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η «Meta» προειδοποίησε πρόσφατα για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο εγκαίρως, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δραστηριότητές της στην ΕΕ.

“Εμπάργκο” Κίνας σε αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών

Η Κίνα, απαντώντας σε ανάλογες αποφάσεις των ΗΠΑ σε βάρος του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Huawei», ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών «Micron Technology» συνιστούν «κίνδυνο εθνικής ασφάλειας».

Η κινεζική αρχή κυβερνοδιαστήματος (CAC) συνιστά την απαγόρευση των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας από νευραλγικά, μεγάλα έργα υποδομών για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προχωρά στην απαγόρευση αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών, γεγονός που αποτυπώνει την εντεινόμενη αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της εταιρείας «Micron» επιβεβαίωσε στο BBC ότι έλαβε την ειδοποίηση της CAC σε σχέση με τα προϊόντα που μπορεί να διαθέσει στις κινέζικες αγορές, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με τους «συμμάχους» της προκειμένου να αντιμετωπίσει «τις διαστρεβλώσεις στην αγορά ημιαγωγών μνήμης που προκαλούνται από τις ενέργειες της Κίνας».

Γαλλία: Αξιώνει “ισότιμη” μεταχείριση πυρηνικών και ΑΠΕ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια στην ΕΕ γύρω από την «πράσινη» ανάπτυξη.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Αγκνες Πανιέ-Ρουνασέ, κάλεσε την ΕΕ να αντιμετωπίσει «ισότιμα» την πυρηνική ενέργεια με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), έχοντας στο πλευρό της 16 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια, ενώ αντίθετη άποψη έχουν η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.

«Εκεί που η Γαλλία είναι πολύ σαφής (…) είναι ότι πρέπει να υπάρχει τεχνολογική ουδετερότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα» ανέφερε η Πανιέ-Ρουνασέ.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ψηφοφορίας για την υιοθέτηση των νέων στόχων της ΕΕ σχετικά με τις ΑΠΕ, μετά τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν τελευταία στιγμή η Γαλλία και άλλες χώρες.

Η Γαλλία και άλλες χώρες που στηρίζουν την παραγωγή Ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και έχουν αναπτύξει λιγότερο τις ΑΠΕ, διαμαρτύρονται αναφέροντας πως οι κανόνες θέτουν δυο μέτρα και δυο σταθμά σε βάρος του υδρογόνου από πυρηνική ενέργεια (το λεγόμενο «ροζ» υδρογόνο).

ΗΠΑ: Συνέχεια στα παζάρια για το κρατικό χρέος

Τα παζάρια στις ΗΠΑ για τη νέα αύξηση της «οροφής» του κρατικού χρέους αναμενόταν να συνεχιστούν χθες το βράδυ, με συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Με φόντο τις εντεινόμενες εδώ και χρόνια ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για σειρά ζητημάτων στις ΗΠΑ, αντιπαραθέσεις οι οποίες ενισχύονται και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν περικοπές των κρατικών δαπανών κατά 130 δισ. δολάρια προκειμένου να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, που σήμερα ανέρχεται σε 31,4 τρισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, αξιοποιεί τις τοποθετήσεις των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να εμφανίσει ένα «φιλολαϊκό» προσωπείο και ότι υπερασπίζεται μια ανύπαρκτη «κοινωνική πολιτική». Την Κυριακή ο Μπάιντεν ανέφερε στο Twitter ότι δεν πρόκειται να δεχτεί συμφωνία «που θα προστατεύει τις επιδοτήσεις αξίας δισ. στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγειονομική περίθαλψη 21 εκατομμυρίων Αμερικανών. ‘Η που θα προστατεύει τα τεχνάσματα για την αποφυγή καταβολής φόρων από τους πλούσιους, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την επισιτιστική βοήθεια για 1 εκατομμύριο Αμερικανούς».

Οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι 1η Ιουνίου για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών, ενώ ήδη τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Μακάρθι δηλώνουν βέβαιοι ότι εντός των ημερών θα επιτευχθεί συμβιβασμός.

Πηγή: Ριζοσπάστης