Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίκη Κεραμέως για πανεπιστημιακό άσυλο: Με τηλεφώνημα πολίτη θα μπαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο!!!

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο εξέφρασε για μία ακόμη φορά η υπουργός Παιδείας, δίνοντας και το στίγμα του πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, των αγώνων της νέας γενιάς και συνολικά των εργαζομένων. Μάλιστα περιέγραψε και τον τρόπο επέμβασης της αστυνομίας. Με το τηλεφώνημα ενός πολίτη θα μπαίνει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο. Ούτε πρύτανης, ούτε πρυτανικές αρχές, ούτε καν καθηγητές… πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα.

«Αν δεν προχωρούσαμε θα είχαμε την κοινωνία απέναντί μας, γιατί η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί με την κατάργηση του ασύλου» δήλωσε αναίσχυντα η υπουργός Παιδείας αναφορικά με το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για «άσυλο εγκληματιών», περιγράφοντας  μια κατάσταση που δημιουργεί φόβο και ανησυχία στην κοινωνία για το τι  επικρατεί σήμερα στο χώρο των πανεπιστημίων. Τη στιγμή που και σήμερα μπαίνει η αστυνομία στο παενεπιστήμιο σε περίπτωση κακουργημάτων και σε άλλες περιπτώσεις με τη συγκατάθεση του Πρυτανη και του πρυτανικού συμβουλίου.

«Δε θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», είπε η Ν.Κεραμέως, για να συμπληρώσει τηνκορϊδία πως «έχουμε εξαιρετικά ιδρύματα, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και προσωπικό, δεν έχουμε το ακαδημαϊκό υγιές περιβάλλον, που να τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους». Αποσιωπώντας την εγκατάλειψη τόσο των φοιτητών όσο και των πανεπιστημίων στην τύχη τιουε και έρμαια των… χορηγιών.

Σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η μη ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου είπε πως «θα ισχύει ό,τι και σε κάθε δημόσιο χώρο» της χώρα. Για παράδειγμα, «αν βλέπει ένας φοιτητής να χτυπούν άλλον φοιτητή, καλεί την Αστυνομία», δε θα χρειάζεται δηλαδή η έγκριση του Πρύτανη και το Συμβουλίου για να κληθεί και να παρέμβει η Αστυνομία. Δηαλδή, ακόμη ακόμη και όταν ένας φοιτητής βλέπει κάποιν να κολλά αφίσες ενός κόμματος, θα καλεί την αστυνομία και θα τον συλλαμβάνει.. και άλλα πολλά ευτράπελα, λιγότερο σοβαρά αλλά και καθοριστικά για την ελευθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων η Υπουργός Παιδείας είπε πως «χάσαμε ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», αφού «έχει μπλοκάρει για κάποια χρόνια η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων», ωστόσο θα μελετηθεί «συνολικά το ζήτημα των προνομίων των κολεγίων».

asulo