Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία προτείνει «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη»

Η Αρμενία πρότεινε χτες τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατήγγειλε παράλληλα ότι ένας Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν που άνοιξαν πυρ στο ανατολικό τμήμα των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, κάτι που διέψευσε η αζέρικη πλευρά.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει με «προβοκάτσια» να αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν προκειμένου να αποκλείσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα αρμένικα εδάφη.

«Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να βρει ψεύτικες δικαιολογίες για το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν και τον αποκλεισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τη γενοκτονία και την απέλασή τους με πρόσχημα ότι η αρμενική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της» βάσει των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός μετά τον πόλεμο το φθινόπωρο του 2020.

Ο Πασινιάν πρότεινε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και επίσης να δημιουργηθεί τέτοια ζώνη 3 χλμ. κατά μήκος των αρμενο-αζέρικων συνόρων.

Η πρόταση αυτή γίνεται ενώ το Μπακού και το Γερεβάν εντείνουν τις συνομιλίες τις τελευταίες βδομάδες προκειμένου να υπογράψουν «ειρηνευτική συμφωνία» και συμφωνία οριοθέτησης των μεταξύ τους συνόρων. Σε αυτές τις συνομιλίες ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία ανταγωνίζονται για το «πάνω χέρι» στους όρους «διευθέτησης» της σύγκρουσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα επισκεφτεί την Αρμενία στις 22 Νοέμβρη και στο πλαίσιο αυτό συνομίλησε χτες με τον Ν. Πασινιάν.

Ριζοσπάστης.