Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση ΝΔ: Εκατομμύρια για τους εφοπλιστές, «τρύπια καλάθια» για τον λαό

Εκα­τομ­μύ­ρια συνε­χί­ζει να προ­σφέ­ρει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στους …ανα­ξιο­πα­θού­ντες εφο­πλι­στές της ακτο­πλο­ΐ­ας για τη «βιω­σι­μό­τη­τα» των εται­ρειών τους, την ίδια στιγ­μή που για τους εργα­ζό­με­νους υπάρ­χουν μόνο «κου­πό­νια» και η χοντρο­κομ­μέ­νη κοροϊ­δία με το «καλά­θι του νοικοκυριού».

Με νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση που ψηφί­στη­κε χτες στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, η κυβέρ­νη­ση τους εξα­σφα­λί­ζει άλλα 40 εκα­τομ­μύ­ρια, τα οποία θα εισπρά­ξουν με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες, και μάλι­στα μέχρι το τέλος του χρό­νου. Για να κατα­βλη­θούν δε μια ώρα αρχύ­τε­ρα, η εκτα­μί­ευ­σή τους δεν θα γίνει από το Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων του υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας, αλλά κατά «παρέκ­κλι­ση» του σχε­τι­κού νόμου αυτά θα κατα­βλη­θούν από τον τακτι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του υπουργείου.

Στην αιτιο­λο­γι­κή έκθε­ση, η εξή­γη­ση που δίνε­ται για αυτήν τη νέα ευνοϊ­κή ρύθ­μι­ση για τους εφο­πλι­στές είναι ότι γίνε­ται για τη «βιω­σι­μό­τη­τα του κλά­δου ακτο­πλο­ΐ­ας», καθώς «λόγω των οικο­νο­μι­κών συγκυ­ριών, όπως οι πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις και η αύξη­ση του κόστους του καυ­σί­μου, έχει σοβα­ρή δυσκο­λία να αντα­πε­ξέλ­θει στις υπο­χρε­ώ­σεις του»!

Η ειδι­κή αγο­ρή­τρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνη­νά­κα, καταγ­γέλ­λο­ντας το συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο, τόνι­σε ότι «Την ίδια ώρα δεν παίρ­νε­τε κανέ­να μέτρο, ενώ 4–5 φορές μέσα σε έναν χρό­νο έχουν αυξη­θεί τα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια, κάνο­ντας απα­γο­ρευ­τι­κή τη χρή­ση τους από τους νησιώ­τες, αλλά και τους επι­σκέ­πτες των νησιών. Μέχρι τώρα δεν δίνο­νται στους νησιώ­τες ούτε καν αυτές οι όποιες επι­δο­τή­σεις του μετα­φο­ρι­κού ισοδύναμου.

Κατα­λα­βαί­νου­με λοι­πόν, και είναι φανε­ρό, ότι οι αντο­χές της οικο­νο­μί­ας είναι φει­δω­λές για οτι­δή­πο­τε άλλο, εκτός αν πρό­κει­ται για τις ενι­σχύ­σεις στους εφο­πλι­στές, για τις οποί­ες ποτέ και κανέ­να όριο δεν γίνε­ται ανε­κτό, και εκεί πραγ­μα­τι­κά “παί­ζε­τε τα ρέστα σας”. Οχι μόνο τους μπου­κώ­νε­τε με “ζεστό” χρή­μα και επι­δο­τή­σεις, αλλά δια­τη­ρεί­τε και στο διη­νε­κές τις φορο­α­παλ­λα­γές τους. Είναι πραγ­μα­τι­κή πρό­κλη­ση, την ώρα που για τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα οι ενι­σχύ­σεις σας παρα­μέ­νουν στα διά­φο­ρα τρύ­πια καλάθια».

Κοροϊδία… με «ταμπέλα»

Μάλι­στα η σχε­τι­κή νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση με το νέο πακέ­το των δεκά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων για τους εφο­πλι­στές είναι άρθρο σε τρο­πο­λο­γία η οποία περιέ­χει κάποιες υπο­τί­θε­ται «βελ­τιώ­σεις» της απά­της με το «καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού» (μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις στις ετι­κέ­τες σήμαν­σης των προ­ϊ­ό­ντων του καλα­θιού, να είναι έγχρω­μες, επαρ­κείς ποσό­τη­τες των προ­ϊ­ό­ντων αυτών κ.ο.κ.).

Ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης Αδ. Γεωρ­γιά­δης, δίνο­ντας νέα διά­στα­ση στον εμπαιγ­μό, λίγο — πολύ ζήτη­σε τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά να πουν και ευχα­ρι­στώ στην κυβέρ­νη­ση που τα …κατά­φε­ρε, καθώς «η συντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια που κάνου­με για να αντι­με­τω­πί­σου­με την ακρί­βεια απο­δί­δει, αρχί­ζει να βγά­ζει καρπούς».

Το ΚΚΕ ψήφι­σε «παρών» στην τρο­πο­λο­γία. Οπως σημεί­ω­σε η ειδι­κή αγο­ρή­τριά του Μ. Κομνη­νά­κα, για το αν το «καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού» βοη­θά­ει όσους «πραγ­μα­τι­κά έχουν ανά­γκη να αγο­ρά­σουν τα συγκε­κρι­μέ­να προ­ϊ­ό­ντα, δηλα­δή οι εργα­ζό­με­νοι, έδω­σαν την απά­ντη­σή τους και χθες (σ.σ. την Τετάρ­τη) στην απερ­γία: Οτι δεν τους κοροϊ­δεύ­ουν τέτοια μέτρα εμπαιγ­μού, τα τρύ­πια καλά­θια και τα διά­φο­ρα ημί­με­τρα, που δεν μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν την πραγ­μα­τι­κή εκτί­να­ξη των τιμών (…) Αυτό που διεκ­δι­κούν οι εργα­ζό­με­νοι, η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά είναι του­λά­χι­στον στα βασι­κά είδη λαϊ­κής δια­τρο­φής να καταρ­γη­θεί ο ΦΠΑ, για να απο­τε­λέ­σει μια πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση. Πολύ περισ­σό­τε­ρο βέβαια διεκ­δι­κούν αυξή­σεις στους μισθούς, για να μπο­ρέ­σουν να αντα­πο­κρι­θούν σε αυτές τις συν­θή­κες της ακρίβειας».

Ριζο­σπά­στης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο