Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό της Ουκρανίας

Επιμέλεια: Νίκος Μόττας

Συμβολή στην ανάδειξη της αλήθειας για τον ουκρανικό λιμό του 1932-33

Το ζήτημα του λιμού στην Ουκρανία την περίοδο 1932-33, το περίφημο Γολοντομόρ, κατέχει εδώ και πολλές δεκαετίες περίοπτη θέση στην φαρέτρα του αντικομμουνισμού. Ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο ουκρανικός λιμός βρίσκεται στην προμετωπίδα μιας συστηματικής προσπάθειας, που συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα, να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα.

«Γέννημα» της προπαγάνδας των Ναζί και των Ουκρανών συνεργατών τους η ιστορία για το «ουκρανικό ολοκαύτωμα» υιοθετήθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια από τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά επιτελεία και ταυτόχρονα από την αστική ιστοριογραφία, στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στην Σοβιετική Ένωση και τις σοσιαλιστικές χώρες.

Στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο Νίκος Μόττας γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν, με τρόπο απλό και περιεκτικό, οι παράγοντες που οδήγησαν στον λιμό του 1932-33 και να αποκαλυφθούν ψέματα, διαστρεβλώσεις, αντεπιστημονικές προσεγγίσεις και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που γέννησαν και εξέθρεψαν την αντικομμουνιστική θεωρία περί «σκόπιμα προκληθέντος λιμού» και «προσχεδιασμένης γενοκτονίας».

Τι ήταν η κολλεκτιβοποίηση; Ποιος ο ρόλος των κουλάκων; Ποιοι κλιματικοί παράγοντες συνέβαλαν στο λιμό; Από τα πλαστά ρεπορτάζ του Τόμας Ουόκερ και τον φιλοναζιστή μεγιστάνα Ουίλιαμ Χερστ στον επαγγελματία αντικομμουνιστή Ρόμπερτ Κόνκουεστ και από τον Γκέμπελς στους καθηγητές του Χάρβαρντ. Ήταν άραγε ο λιμός ενα προσχεδιασμένο έγκλημα του Στάλιν; Μέσα σε λίγες σελίδες, το βιβλίο «Αλήθειες & Ψέματα για το Λιμό της Ουκρανίας» ξετυλίγει, με ονόματα και στοιχεία, το νήμα της μυθολογίας που αναπτύχθηκε γύρω από το Γολοντομόρ, ρίχνοντας φως σε εκείνες τις πλευρές της ιστορίας που η κυρίαρχη, αστική ιστοριογραφία έχει φροντίσει να μείνουν στο σκοτάδι.

Βιογραφικό: Νίκος Μόττας

Ο Νίκος Μόττας γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και το Τελ Αβίβ και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών ακαδημαϊκών τίτλων (Master of Arts), στις Διπλωματικές Σπουδές (Etudes Diplomatiques) και την Δημόσια Διοίκηση (Public Policy).

Είναι αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ατέχνως» στο οποίο αρθρογραφεί από το 2015.

Την περίοδο 2006-2009 υπήρξε συνεργάτης-αρθρογράφος στις εφημερίδες «Μακεδονία της Κυριακής» και «Θεσσαλονίκη».

Είναι ιδρυτής και διαχειριστής του αγγλόφωνου ενημερωτικού ιστότοπου «In Defense of Communism» ενώ άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, Πρεσβευτής της Επανάστασης» (Εκδόσεις Ατέχνως) που πραγματεύεται την συμβολή του σπουδαίου κομμουνιστή-επαναστάτη στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Κουβανικής Επανάστασης. Είχε την συνολική επιμέλεια του βιβλίου του Κούλη Ζαμπαθά, «Ν. Μπελογιάννης- Ν. Πλουμπίδης, Στο Σπίτι των Ηρώων» που εκδόθηκε το 2020. Επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίο «Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης», του Θέμου Κορνάρου (2022) και τα δύο των Εκδόσεων Ατέχνως.

Δραστηριοποιείται ενεργά στο αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από το 2017 είναι γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Ιούνης 2022
Επιμέλεια: Νίκος Μόττας
Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 78
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-618-5685-07-2
Τιμή 9 (Συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:

Κεντρική διάθεση:Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521

Επίσης:

Αθήνα: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ – Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαριλάου Τρικούπη 11 Α (Χονδρική – Λιανική)
Καλκαβούρα Μάρθα, ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 58 – Εξάρχεια, 2103006395, 6976813533
Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες – Αλ. Σβώλου 28 – 2310 273207
Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.

Παραγγελίες είτε με email στο [email protected] ή μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr και τηλεφωνικά: 6979795057

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας