Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νοσοκομείο «Αγία Όλγα»: Στο μη παρέκει η άθλια κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική

Η φριχτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» ήρθε χτες στην επιφάνεια με αφορμή την αποπομπή της διοίκησης του νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας. Μια αποπομπή που δεν μπορεί να «κουκουλώσει» τις κυβερνητικές ευθύνες, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν καταγγελθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι στις 22 Σεπτέμβρη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», για πολλοστή φορά είχε καταγγείλει ότι η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά και οριακά προβλήματα που αφορούν την κτιριακή υποδομή και τις εγκαταστάσεις, που χρόνο με τον χρόνο εντείνονται.

Οπως σημείωνε τότε ο Σύλλογος, «η κατάσταση δεν είναι μόνο αποκρουστική, με υποδομές εντός κι εκτός κτιρίου που φθείρονται και σαπίζουν, με άθλιους χώρους φιλοξενίας, που δεν αρμόζουν και δεν βοηθούν τους ασθενείς και το έργο του προσωπικού. Είναι πλέον επικίνδυνη.

Το θέμα του Ψυχιατρικού είναι γνωστό εδώ και χρόνια, από όλες τις διοικήσεις και το υπουργείο. Πολλάκις έχουν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι και το Σωματείο για τους κινδύνους και την ανάγκη άμεσης συντήρησης και ανακαίνισης υποδομών, χώρων φιλοξενίας καθώς και εξοπλισμού (κρεβάτια, κομοδίνα, βρύσες, πλακάκια κ.ά.). Αυτό που έχουμε εισπράξει είναι υποσχέσεις για προϋπολογισμούς εκατομμυρίων και μελέτες, όπως έκανε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά έμεινε μόνο στις φωτογραφίες της επίσκεψης απ’ ό,τι φάνηκε.

Μήπως δεν είναι επιλέξιμο ένα τέτοιο έργο γιατί το Ψυχιατρικό δεν φέρνει έσοδα στο νοσοκομείο; Οι ανάγκες δεν χωρούν σε αυτήν τη λογική.

Δεν έχουμε ανάγκη από μεγαλοστομίες ούτε συγκαταβατικές κουβέντες».

Εικόνες ντροπής από την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Μετά την καταγγελία των εργαζομένων, χτες ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αναγκάστηκε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής, πετώντας ως «λύση» την «πλήρη ανακαίνιση των ψυχιατρικών κλινικών όλων των Γενικών Νοσοκομείων της χώρας» από το Ταμείο Ανάκαμψης, με πόρους που δεν φτάνουν ούτε για …σοβάτισμα, ενώ εμφάνισε ως διέξοδο και την «προοπτική μιας ιδιωτικής χορηγίας». Με λίγα λόγια, την προώθηση του «νέου ΕΣΥ».

Τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν σαφή: Να βρεθεί εδώ και τώρα κρατική χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα επιτακτικά έργα ανακαίνισης και αντικατάστασης του εξοπλισμού. Να διαμορφωθούν σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές νοσηλείας για τους χιλιάδες ανθρώπους ψυχικά πάσχοντες και μη που ζητούν βοήθεια.

Αντ’ αυτού, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξήλωσε ακόμη έναν διοικητή, αυτήν τη φορά του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», μπας και εκτονώσει τις αντιδράσεις, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο την αιτία που γεννά και διαμορφώνει την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση σε όλους τους κλάδους, την εμπορευματοποίηση και παράδοση υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πηγή: Ριζοσπάστης