Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νόμπελ Χημείας: Παράπονα από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών για τη διαρροή των ονομάτων των φετινών νικητών

Η Σου­η­δι­κή Βασι­λι­κή Ακα­δη­μία Επι­στη­μών, η οποία επι­λέ­γει τους επι­στή­μο­νες που τιμώ­νται κάθε χρό­νο με το Νόμπελ Χημεί­ας, εξέ­φρα­σε σήμε­ρα “τη βαθειά της λύπη” για τη διαρ­ροή των ονο­μά­των των φετι­νών νικη­τών σε σου­η­δι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης αρκε­τές ώρες πριν από την επί­ση­μη ανακοίνωση.

“Είναι βεβαί­ως πολύ κρί­μα. Λυπού­μα­στε βαθύ­τα­τα γι’αυ­τό που συνέ­βη”, δήλω­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της επι­τρο­πής που απο­νέ­μει τα Νόμπελ Χανς Έλε­γκρεν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε, ανα­φε­ρό­με­νος στο δελ­τίο Τύπου που εστά­λη κατά λάθος.

Oι Μούν­τζι Μπα­ου­έ­ντι, Λού­ις Μπρους και Αλε­ξέι Εκί­μοφ βρα­βεύ­τη­καν με το Νόμπελ Χημεί­ας 2023 

Οι Μούν­τζι Γκ. Μπα­ου­έ­ντι, Λού­ις Ι. Μπρους και Αλε­ξέι Εκί­μοφ, τρεις ερευ­νη­τές που εργά­ζο­νται στις ΗΠΑ, τιμώ­νται με το φετι­νό βρα­βείο Νόμπελ Χημεί­ας για “την ανα­κά­λυ­ψη και την σύν­θε­ση κβα­ντι­κών κουκ­κί­δων”, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η επι­τρο­πή που απο­νέ­μει τα Νόμπελ.

“Οι τιμη­θέ­ντες με το Νόμπελ (…) πέτυ­χαν την παρα­γω­γή σωμα­τι­δί­ων που είναι τόσο μικρά που οι ιδιό­τη­τές τους καθο­ρί­ζο­νται από κβα­ντι­κά φαι­νό­με­να. Τα σωμα­τί­δια, τα οποία ονο­μά­ζο­νται κβα­ντι­κές κουκ­κί­δες, έχουν τώρα μεγά­λη σημα­σία στη νανο­τε­χνο­λο­γία”, σημειώ­νει στην ανα­κοί­νω­σή της η επιτροπή.

“Οι ερευ­νη­τές πιστεύ­ουν ότι στο μέλ­λον θα μπο­ρού­σαν να συμ­βά­λουν (στην κατα­σκευή) εύκαμ­πτων ηλε­κτρο­νι­κών, μικρο­σκο­πι­κών αισθη­τή­ρων, λεπτό­τε­ρων φωτο­βολ­ταϊ­κών και κρυ­πτο­γρα­φη­μέ­νης κβα­ντι­κής επι­κοι­νω­νί­ας”, σημειώνει.

Τα νανο­σω­μα­τί­δια και οι κβα­ντι­κές κουκ­κί­δες χρη­σι­μο­ποιού­νται στα φώτα Led και τις οθό­νες των τηλε­ο­ρά­σε­ων και μπο­ρούν επί­σης να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για να καθο­δη­γή­σουν χει­ρουρ­γούς στην αφαί­ρε­ση καρ­κι­νι­κών ιστών.

Το ηλι­κί­ας άνω των εκα­τό ετών βρα­βείο απο­νέ­με­ται από την Σου­η­δι­κή Βασι­λι­κή Ακα­δη­μία Επι­στη­μών και συνο­δεύ­ε­ται από χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων σου­η­δι­κών κορω­νών (περί­που 920.000 ευρώ).

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα η Σου­η­δι­κή Βασι­λι­κή Ακα­δη­μία Επι­στη­μών εμφα­νί­στη­κε να δίδει ακού­σια στη δημο­σιό­τη­τα τα ονό­μα­τα των τριών επι­στη­μό­νων, οι οποί­οι όπως έλε­γε κέρ­δι­σαν το Νόμπελ Χημεί­ας 2023.

Ο Μπα­ου­έ­ντι είναι καθη­γη­τής στο MIT, ο Μπρους ομό­τι­μος καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο Κολού­μπια και ο Εκί­μοφ εργά­ζε­ται για την Nanocrystals Technology Inc.

Ο Μπρους προ­σε­λή­φθη από τα AT&T Bell Labs το 1972 όπου πέρα­σε 23 χρό­νια, αφιε­ρώ­νο­ντας μεγά­λο μέρος αυτού του χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος στην μελέ­τη νανοκρυστάλλων.

Ο Μπα­ου­έ­ντι γεν­νή­θη­κε στο Παρί­σι και μεγά­λω­σε στη Γαλ­λία, την Τυνη­σία και τις ΗΠΑ. Πραγ­μα­το­ποί­η­σε την μετα­δι­δα­κτο­ρι­κή του έρευ­να υπό τον Μπρους και στη συνέ­χεια, το 1990 εντά­χθη­κε στο MIT, και έγι­νε καθη­γη­τής το 1996.

Ο Εκί­μοφ γεν­νή­θη­κε στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, εργά­στη­κε για το Vavilov State Optical Institute προ­τού μετα­κο­μί­σει στις ΗΠΑ. Το 1999 ο Εκί­μοφ διο­ρί­στη­κε επι­κε­φα­λής επι­στή­μο­νας στην Nanocrystals Technology Inc.

Το Νόμπελ Χημεί­ας είναι το τρί­το βρα­βείο Νόμπελ που ανα­κοι­νώ­νε­ται αυτήν την εβδο­μά­δα, μετά το Νόμπελ Ιατρι­κής και το Νόμπελ Φυσι­κής. Με το πρώ­το τιμή­θη­καν φέτος η Ουγ­γα­ρέ­ζα επι­στή­μο­νας Κατα­λίν Κάρι­κο και ο Αμε­ρι­κα­νός συνά­δελ­φός της Ντρου Γουάι­σμαν για τις εργα­σί­ες τους στον τομέα των εμβο­λί­ων του αγγε­λιο­φό­ρου RNA, τα οποία απο­δεί­χθη­καν απο­φα­σι­στι­κής σημα­σί­ας στη μάχη κατά της Covid-19. Με το δεύ­τε­ρο, το Νόμπελ Φυσι­κής, τιμή­θη­καν οι Πιέρ Αγκο­στι­νί (Γαλ­λία), Φέρεντς Κρά­ους (ουγγαρία/Αυστρία) και Αν Λ’Ουι­γιέ (Γαλλία/Σουηδία) για τις εργα­σί­ες τους σχε­τι­κά με τη μετα­κί­νη­ση των ηλε­κτρο­νί­ων στο εσω­τε­ρι­κό ατό­μων και μορί­ων και συγκε­κρι­μέ­να για “πει­ρα­μα­τι­κές μεθό­δους που δημουρ­γούν παλ­μούς φωτός πεντά­κις εκα­τομ­μυ­ριο­στού του δευ­τε­ρο­λέ­πτου για τη μελέ­τη της δυνα­μι­κής των ηλε­κτρο­νί­ων στην ύλη”.

Αν και τα βρα­βεία Νόμπελ Χημεί­ας επι­σκιά­ζο­νται ορι­σμέ­νες φορές από αυτά της Φυσι­κής και τους διά­ση­μους νικη­τές τους, όπως ο Άλμπερτ Αϊν­στάιν, μετα­ξύ αυτών που έχουν τιμη­θεί με αυτό βρί­σκο­νται κορυ­φαί­οι επι­στή­μο­νες, όπως ο πρω­το­πό­ρος στον τομέα της ραδιε­νέρ­γειας Έρνεστ Ράδερ­φορντ και η Μαρία Κιου­ρί, η οποία τιμή­θη­κε επί­σης με Νόμπελ Φυσικής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο