Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νοσοκομείο «Αγία Όλγα»: Στο μη παρέκει η άθλια κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική

Η φρι­χτή κατά­στα­ση στην οποία έχει περιέλ­θει η ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή του Νοσο­κο­μεί­ου «Αγία Ολγα» ήρθε χτες στην επι­φά­νεια με αφορ­μή την απο­πο­μπή της διοί­κη­σης του νοσο­κο­μεί­ου από το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Μια απο­πο­μπή που δεν μπο­ρεί να «κου­κου­λώ­σει» τις κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες, οι οποί­ες εδώ και και­ρό έχουν καταγ­γελ­θεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σημειώ­νε­ται ότι στις 22 Σεπτέμ­βρη, ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων του Νοσο­κο­μεί­ου «Αγία Ολγα», για πολ­λο­στή φορά είχε καταγ­γεί­λει ότι η ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή του νοσο­κο­μεί­ου συνε­χί­ζει να αντι­με­τω­πί­ζει σοβα­ρά και ορια­κά προ­βλή­μα­τα που αφο­ρούν την κτι­ρια­κή υπο­δο­μή και τις εγκα­τα­στά­σεις, που χρό­νο με τον χρό­νο εντείνονται.

Οπως σημεί­ω­νε τότε ο Σύλ­λο­γος, «η κατά­στα­ση δεν είναι μόνο απο­κρου­στι­κή, με υπο­δο­μές εντός κι εκτός κτι­ρί­ου που φθεί­ρο­νται και σαπί­ζουν, με άθλιους χώρους φιλο­ξε­νί­ας, που δεν αρμό­ζουν και δεν βοη­θούν τους ασθε­νείς και το έργο του προ­σω­πι­κού. Είναι πλέ­ον επικίνδυνη.

Το θέμα του Ψυχια­τρι­κού είναι γνω­στό εδώ και χρό­νια, από όλες τις διοι­κή­σεις και το υπουρ­γείο. Πολ­λά­κις έχουν προει­δο­ποι­ή­σει οι εργα­ζό­με­νοι και το Σωμα­τείο για τους κιν­δύ­νους και την ανά­γκη άμε­σης συντή­ρη­σης και ανα­καί­νι­σης υπο­δο­μών, χώρων φιλο­ξε­νί­ας καθώς και εξο­πλι­σμού (κρε­βά­τια, κομο­δί­να, βρύ­σες, πλα­κά­κια κ.ά.). Αυτό που έχου­με εισπρά­ξει είναι υπο­σχέ­σεις για προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς εκα­τομ­μυ­ρί­ων και μελέ­τες, όπως έκα­νε και η προη­γού­με­νη ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, αλλά έμει­νε μόνο στις φωτο­γρα­φί­ες της επί­σκε­ψης απ’ ό,τι φάνηκε.

Μήπως δεν είναι επι­λέ­ξι­μο ένα τέτοιο έργο για­τί το Ψυχια­τρι­κό δεν φέρ­νει έσο­δα στο νοσο­κο­μείο; Οι ανά­γκες δεν χωρούν σε αυτήν τη λογική.

Δεν έχου­με ανά­γκη από μεγα­λο­στο­μί­ες ούτε συγκα­τα­βα­τι­κές κουβέντες».

Εικό­νες ντρο­πής από την ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή του Νοσο­κο­μεί­ου «Αγία Όλγα»

Μετά την καταγ­γε­λία των εργα­ζο­μέ­νων, χτες ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας, Δημή­τρης Βαρ­τζό­που­λος, ανα­γκά­στη­κε να δια­πι­στώ­σει ιδί­οις όμμα­σι την επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στους χώρους της ψυχια­τρι­κής κλι­νι­κής, πετώ­ντας ως «λύση» την «πλή­ρη ανα­καί­νι­ση των ψυχια­τρι­κών κλι­νι­κών όλων των Γενι­κών Νοσο­κο­μεί­ων της χώρας» από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, με πόρους που δεν φτά­νουν ούτε για …σοβά­τι­σμα, ενώ εμφά­νι­σε ως διέ­ξο­δο και την «προ­ο­πτι­κή μιας ιδιω­τι­κής χορη­γί­ας». Με λίγα λόγια, την προ­ώ­θη­ση του «νέου ΕΣΥ».

Τα αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων ήταν σαφή: Να βρε­θεί εδώ και τώρα κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για να προ­χω­ρή­σουν τα επι­τα­κτι­κά έργα ανα­καί­νι­σης και αντι­κα­τά­στα­σης του εξο­πλι­σμού. Να δια­μορ­φω­θούν σύγ­χρο­νες και ασφα­λείς υπο­δο­μές νοση­λεί­ας για τους χιλιά­δες ανθρώ­πους ψυχι­κά πάσχο­ντες και μη που ζητούν βοήθεια.

Αντ’ αυτού, σε μια προ­σπά­θεια να κερ­δί­σει τις εντυ­πώ­σεις, η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας ξήλω­σε ακό­μη έναν διοι­κη­τή, αυτήν τη φορά του Νοσο­κο­μεί­ου «Αγία Ολγα», μπας και εκτο­νώ­σει τις αντι­δρά­σεις, αφή­νο­ντας βέβαια στο απυ­ρό­βλη­το την αιτία που γεν­νά και δια­μορ­φώ­νει την άθλια και επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, τη δια­χρο­νι­κή κρα­τι­κή υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση, την υπο­στε­λέ­χω­ση σε όλους τους κλά­δους, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και παρά­δο­ση υπη­ρε­σιών στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο