Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν|Σ για την «φαρμακευτική» κάνναβη: Με την πλήρη σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ|ΚΙΝΑΛ, αποποινικοποίηση χρήσης ζητούν οι επενδυτές!

Αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των επενδυτών η συζήτηση

Με την πλήρη σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ|ΚΙΝΑΛ, που ήδη έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν επί της αρχής, συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να προωθηθεί η παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία της κάνναβης στην Ελλάδα, αλλά και η ναρκω-κουλτούρα.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%», το οποίο το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε να αποσυρθεί.Cannabis

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ – που κατά τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη τώρα είδε «το φως το αληθινό» και κατάλαβε το «λάθος» της όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε τον σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ – έρχεται να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να προσφέρει περισσότερες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους στη χρήση κάνναβης, που έχει εκτιμηθεί ως ιδιαίτερα κερδοφόρο πεδίο και την οποία το νομοσχέδιο ντύνει με ιατρικοφανή μανδύα.

Το καινούργιο που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ότι απελευθερώνεται το όριο περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή, καθώς και ότι πλέον ο ΕΟΦ θα μπορεί να εγκρίνει προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα άνω του 0,2% σε τετραϋδροκανναβινόλη για εξαγωγή ή για εγχώρια ιατρική χρήση. Ετσι, τα προϊόντα που θα εγκρίνει ο ΕΟΦ και θα προορίζονται για εξαγωγή, ανεξάρτητα των θεραπευτικών τους ενδείξεων, ταυτίζονται φάρμακο. Ακόμα, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκαθαρίζει αυτό που δεν καθοριζόταν με σαφήνεια στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ: Οτι το τελικό προϊόν της «φαρμακευτικής κάνναβης» μπορεί πλέον να είναι και ο «ξηρός ανθός της».

Επιπλέον, η χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης επιχείρησης στην Ελλάδα θα γίνεται εντός 30 ημερών το αργότερο, χωρίς κανέναν έλεγχο, κ.ά.

Στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που έγινε την περασμένη Τετάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τα εύσημα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι όπως έγινε φανερό δεν αρκούνται μόνο στη χρήση της «φαρμακευτικής» ή βιομηχανικής κάνναβης, αλλά απαιτούν ευθέως αποποινικοποίηση.

Για παράδειγμα ο Αντ. Μπόλλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φαρμακευτικής Κάνναβης (εκπροσωπεί 22 ελληνικές και ξένων συμφερόντων εταιρείες), παρατήρησε ότι δεν θα μπορούν ως εταιρείες «να πείσουμε τους ξένους που έχουν ασθενή να πάρουν δικά μας προϊόντα όταν δεν έχουν διατεθεί εδώ» και όταν «Πολιτείες των ΗΠΑ, Καναδάς, Ουρουγουάη και πρόσφατα η Ελβετία έχουν νομιμοποιήσει και την ψυχαγωγική κάνναβη».

Αντίστοιχα, η εταιρεία συμβούλων κάνναβης «HempKanna Consulting», που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής από τον σύμβουλό της Μ. Θεοδωρόπουλο, σε υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει ότι «η αποποινικοποίηση της κατοχής κάνναβης για προσωπική χρήση, όπως έχει γίνει πλέον σε πολλές χώρες του εξωτερικού, θα έλυνε πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανική χρήση στην Ελλάδα»ΚΝΕ Άσε τη ζωή που κάνεις. Πάλεψε για τη ζωή που χάνεις!

Η κοινή τους στρατηγική επιβεβαιώνεται από κάθε μεριά

Στη συζήτηση επί των άρθρων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κόβουν και ράβουν από κοινού και σε αυτήν την υπόθεση, γιατί έχουν κοινή στρατηγική τη στήριξη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς που επιλέγουν ως κερδοφόρους.
Ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει επιλεγεί από τα μονοπώλια ως χώρα που μπορεί να γίνει βασικός παραγωγός κάνναβης, λόγω των κλιματολογικών της συνθηκών, του φθηνού εργατικού δυναμικού, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, η οποία βοηθά τόσο στη διαμετακόμιση όσο και στον ανταγωνισμό με την παράνομη καλλιέργεια, που για την Ευρώπη συγκεντρώνεται στα Βαλκάνια».
«Οτιδήποτε θα εξάγεται, για χάρη των κερδών των επενδυτών, θα βαφτίζεται φάρμακο», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι πουθενά στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την παρακολούθηση αντενδείξεων, για τη φαρμακοεπαγρύπνηση.
«Είναι πραγματικά αίσχος», τόνισε, να διευκολύνονται με τέτοιον τρόπο οι επιχειρηματίες, ενώ όταν πρόκειται για ανάγκες του λαού, όπως προσλήψεις στη δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας, να επικαλούνται νομικά κωλύματα.

Ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνολική αποποινικοποίηση της κάνναβης στο μέλλον, ενώ απαντώντας στην προβοκατόρικη ρητορική ενάντια στο ΚΚΕ, ότι έχει «φοβικό σύνδρομο», έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση όσον αφορά τη φυτική κάνναβη, τις δραστικές ουσίες και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν απομονωθούν. Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη ο έλεγχος της χρήσης τέτοιων φαρμάκων να γίνεται από το κράτος, όπως και η παρακολούθηση των ασθενών που τα λαμβάνουν.

Ανέφερε, τέλος, το ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος που καταγράφεται σε χώρες της ΕΕ από αυτήν την πολιτική, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση της κάνναβης στις χώρες όπου είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν τη χρήση της ακίνδυνη.

Πηγή Ριζοσπάστης

Cannabis sativaΟ εισηγητής του Συριζα Αλέξης Χαρίτσης αφού επέκρινε την κυβέρνηση για μια εντυπωσιακή «κυβίστηση» από τις θέσεις που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη η ΝΔ το 2018, παρατήρησε πως στο κόμμα της πλειοψηφίας από τις τοποθετήσεις στελεχών της στο δημόσιο διάλογο διαφαίνεται ότι όλοι δεν συμφωνούν με το παρόν νομοσχέδιο και δεν έχουν ξεφύγει από τον συντηρητισμό τους.
Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ατελές» και προανήγγειλε ότι ο Συριζα θα καταθέσει μία τροπολογία επί του άρθρου 14, με την οποία θα προτείνεται η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής να αφορά και την εγχώρια διάθεση και να περιλαμβάνει και το εκχύλισμα κάνναβης.

Δείτε και “Ατέχνως” Νομοσχέδιο «εξωστρέφειας» της κάνναβης