Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

38+ °C η θερμοκρασία– 122 σταθμοί του meteo.gr_Ε.Α.Α +35 °C _“Εκρηκτικό μείγμα” ο καύσωνας, η αφρικανική σκόνη κι η υγρασία Μέτρα προστασίας ζητούν τα Συνδικάτα, συστάσεις “ατομικής ευθύνης” από την κυβέρνηση

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη Δευτέρα 10/06. Όπως φαίνεται στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην περιοχή της Θήβας στη Νέα Οδό και  ήταν ίση με 39.2 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 32.9 °C, ενώ 122 από τους 510 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 35 °C. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε 23 μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C.

Μέτρα προστασίας ζητούν τα Συνδικάτα,
συστάσεις «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση

 

Τριήμερος καύσωνας αναμένεται από σήμερα με αποκορύφωμα την Πέμπτη όταν ο υδράργυρος θα φτάσει -κατά τόπους- ακόμη και τους 42°C _οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Bόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Εργατικά Σωματεία:
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

 

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες διεκδικούν τα σωματεία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιούνη αντιπροσωπείες Συνδικάτων σε κλάδους που είναι εκτεταμένη η εργασία σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, Μέταλλο, Επισιτισμός – Τουρισμός, Κατεργασία Ξύλου, ΟΤΑ) έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Απαίτησαν να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Κατήγγειλαν ότι ήδη από τις πρώτες μέρες του Ιούνη, ενώ η θερμοκρασία κάτω από τον ήλιο ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, οι διανομείς, οι οικοδόμοι, οι εργάτες στα ναυπηγεία και στους δήμους συνέχιζαν να δουλεύουν σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες.

“Ατομική ευθύνη” από την κυβέρνηση

 

Οι συνήθεις «συστάσεις» περί ατομικής ευθύνης ήταν το αποτέλεσμα της «έκτακτης τηλεδιάσκεψης» που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας, τάχα για να ληφθούν «μέτρα προστασίας των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα». Στο τρισέλιδο δελτίο Τύπου του υπουργείου είναι εμφανές ότι το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων. Αντίθετα, μετακυλίεται και πάλι στον λαό, που θα πρέπει με τα τιμολόγια-φωτιά του ρεύματος να παραμένουν «σε χώρους που κλιματίζονται», να ντύνονται ελαφρά και να φορούν καπέλο. Δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο ελέγχου των εργοδοτών και προστασίας των εργαζομένων, ειδικά εκείνων που είναι εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες, αλλά συστήνει να… «αποφεύγουν» βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό!

Ακόμα και η έλλειψη κρατικών προνοιακών υπηρεσιών για την τρίτη ηλικία «μπαλώνεται» με τη σύσταση «οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα». Καλεί τα «ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες» να έχουν κλιματισμό και το αποψιλωμένο ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε «ετοιμότητα».

Τηλεργασία στο Δημόσιο –
Κλειστά σχολεία σε ορισμένες περιοχές

 

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12 μ. – 5 μ.μ.).

Με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να προστατευθούν οι μαθητές από τον επερχόμενο καύσωνα. Παράλληλα σε αρκετές περιοχές σχολεία θα μείνουν κλειστά. Με ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων καθώς και η κεντρική υπηρεσία θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ, κορύφωση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας την τρέχουσα εβδομάδα και κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα.  Θερμότερες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 12/06 και η Πέμπτη 13/06, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, γρήγορη και σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται το Σάββατο 15/06, κάτι που διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο βίντεο παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 10/06 έως και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 15/06. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί/κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες
και κατά τόπους συνθήκες καύσωνα
έως Παρασκευή 14/06

ΑΘΗΝΑ – ΚΕΝΤΡΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε τροχιά ανόδου θα κινηθεί ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη,  σημειώνει ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, με τα 38άρια και 39άρια που σημειώθηκαν στη χώρα την Δευτέρα (10/6) να τα διαδέχονται οι 40-41°C.

 

Ειδικότερα, ο υδράργυρος θα «χτυπήσει κόκκινο» σε μέρη που βρίσκονται μακριά από την θάλασσα, όπως οι κλειστές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, της Φθιώτιδας, της Αττικής και της Βοιωτίας, δηλαδή τη Λιβαδειά, την Θήβα, τα δυτικά προάστια του λεκανοπεδίου, των ανατολικών ακτών της Πελοποννήσου, ο αργολικός κάμπος, ο κάμπος της Σπάρτης και η πεδιάδα της Μεσαράς στην Κρήτη.

Θα είναι ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού και θα διατηρηθεί έως την Παρασκευή (14/6).

40-42°C στην Αττική

Η Αττική θα βρεθεί αντιμέτωπη με 40°C σήμερα Τρίτη (11/6), ενώ αύριο Τετάρτη θα φτάσει στους 41°C και την Πέμπτη 41-42°C. Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι αποπνικτική λόγω των ασθενών δυτικών-νοτιοδυτικών ανέμων που διευκολύνουν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα η ζέστη και η υγρασία θα δημιουργήσουν ένα επιβαρυντικό περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που χρειάζονται να λάβουν μέτρα προστασίας αυτές τις ημέρες.

Να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, τα φαινόμενα αυτά, θα πρέπει να τα περιμένουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα και με μεγαλύτερη ένταση. «Είναι μια κρίση που περνά όλος ο πλανήτης και χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και μέτρα ώστε το κλίμα να μπορέσει να επανέλθει στην πρότερη μορφή του».Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος, «αυτό όμως που είναι εφικτό είναι ο άνθρωπος να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που τον περιμένουν τα επόμενα χρόνια».

Πότε υποχωρούν
οι υψηλές θερμοκρασίες

Βελτίωση αναμένεται από το Σαββατοκύριακο (15-16/6), η οποία θα συνοδευτεί από τοπικές καταιγίδες και μπόρες στα ορεινά και τα ηπειρωτικά καθώς και δυνατούς βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 6-7 μποφόρ. Έκτοτε η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους 35-36°C, κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Νωρίτερα από το 2023 έχει αρχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς η χώρα, καθώς σήμερα, Τρίτη η επικινδυνότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι εξαιρετικά υψηλή σε πέντε περιοχές, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι περιοχές αυτές είναι η Αττική, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα και η Κορινθία, ενώ σε αρκετές ακόμα πόλεις υπάρχει υψηλός κίνδυνος να ξεσπάσει φωτιά, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: “Όλοι τους μικρότεροι των περιστάσεων”

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter