Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεπούλημα των ιαματικών πηγών

Ενώ «τρέχει» το Ν|Σ του Υπουργείου Τουρισμού για την δημιουργία της Ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές πηγές Ελλάδας Α.Ε.», με αναγκαστική υπαγωγή τους, διαχείριση και αξιοποίησή τους –μια ακόμη ιδιωτικοποίηση δηλαδή,
«Μεταβιβάζονται, περιέρχονται ή παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα, δικαιώματα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης φυσικών ιαματικών πόρων, ακινήτων και υποδομών και εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα χιλίων μέτρων».
Έντονες είναι οι ένθεν και ένθεν αντιδράσεις, τις περισσότερες φορές ακολουθώντας τη λαϊκή ρήση «τα καλά και συμφέροντα» (ή «βαράω το γάιδαρο, ν’ ακούσει το σαμάρι»)…

Ιαματική Πηγή

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση απόσυρση των σχετικών άρθρων του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική ενώ κάνουν λόγο για αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, υποστηρίζοντας ότι η σύσταση της «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» Α.Ε. πλήττει «άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών».

Ιαματικές πηγές Μεθάνων«Ιαματικές» πηγές Μεθάνων -ιδιοκτησία ΕΟΤ …στην υπηρεσία της Λαϊκής Οικογένειας

Το θέμα δεν είναι καινούργιο: ήδη από το 2013 η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ έχει στην κατοχή της ιαματικά λουτρά –που κάποια συνορεύουν και «πάνε πακέτο» με αρχαιολογικούς χώρους: αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις ιαματικές πηγές ΘερμοπυλώνΚαλλιδρόμου, που ως «ακίνητο» βγήκε στο «σφυρί» τον Ιούλη 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλάζοντας χρήσεις γης όρους δόμησης.
Είναι ενδεικτική η σχετική Ημερίδα που οργανώθηκε νωρίτερα από την «Enterprise Greece» και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και …της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα!

Στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, δεδομένης της θεραπευτικής ιδιότητας των ιαματικών πηγών, καραδοκούν από παλιά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

(πχ)
Στα πλαίσια του ξεπουλήματος των «Ξενία» στην περίπτωση της Κύθνου, η μπάλα πήρε μαζί και τις ιαματικές πηγές, οι πηγές στην περιοχή της Υπάτης εντός δασωμένης περιοχής στον κάμπο του Σπερχειού σε μία έκταση 868.000 τμ διαθέτουν κέντρο υδροθεραπείας, ξενοδοχείο, εστιατόριο, κατάστημα και άλλα κτίρια, ενώ στα Καμένα Βούρλα το συγκρότημα περιλαμβάνει παλαιά ξενοδοχεία και ένα κέντρο υδροθεραπείας 16.610 τμ. σε έκταση γης 554.206 τμ. και του Κονιαβίτη περιλαμβάνει επίσης κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.510 τμ. σε έκταση γης άνω των 1.000 στρ.

Δείτε και σχετικό ρεποράζ-promotion της Καθημερινής
Οι λουτροπόλεις και τα ιαματικά νερά πρωταγωνιστούν σε ένα αναζωογονητικό weekend, που εξαγνίζει σώμα και νου

Η τοπική και περιφερειακή διοίκησημακρύ χέρι του κράτους, που μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ΑΕ εκχωρώντας αρμοδιότητες κλπ. προσπαθούν με κάθε τρόπο «να τα βρουν»: για παράδειγμα ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης «εδήλωσε τρελλός» …προτείνοντας «μια σειρά μέτρων όπως η εθελοντική συμμετοχή του κάθε δήμου στην υπό ίδρυση εταιρεία, επίσης να διασφαλιστεί η συμμετοχή της ΚΕΔΕ και του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας (…) παράλληλα, να εκταμιευθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα από το υπουργείο Τουρισμού, για υποδομές και αναβαθμίσεις, των ιαματικών πηγών του κάθε δήμου» -και η ζωή συνεχίζεται.

Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση –έχοντας πάγια θέση, πως οι ιαματικές πηγές αποτελούν ιδιοκτησία της λαϊκής οικογένειας έχει ξεκινήσει να δίνει τις μάχες της, που κυρίως είναι μέσα στις τοπικές κοινωνίες (ενημέρωση και δράση)

🔻  Παραθέτουμε παρακάτω –ενημερωτικά σχετικό «αίτημα» της Λαϊκής  Συσπείρωσης  Βορείου Αιγαίου, που κοινοποιήθηκε –μεταξύ άλλων και στο Ατέχνως


Μυτιλήνη 26/2/2021
Προς : Πρόεδρο του Π.Σ Β. Αιγαίου
Κοινοποίηση : Περιφερειάρχη Β. ΑιγαίουΛα.Συ. Βόρειου Αιγαίου logo

κ. Πρόεδρε,
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να φέρει σε διαβούλευση Σ/Ν το οποίο θα εμπεριέχει την ίδρυση της Α.Ε «Ιαματικές πηγές Ελλάδας» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ιαματικών πηγών των νησιών μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής ανάπτυξης Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έγινε σαφές ότι στο Β μέρος του νομοσχέδιου (Άρθρα 7-14) υπάρχουν διατάξεις που διαμορφώνουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να μεταβιβαστούν χωρίς αντάλλαγμα στην Α.Ε «Ιαματικές πηγές Ελλάδας», οι ιαματικές πηγές του Δημοσίου και των Δήμων.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Άρθρο 8.2 «Μεταβιβάζονται, περιέρχονται ή παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα, δικαιώματα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης φυσικών ιαματικών πόρων, ακινήτων και υποδομών και εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα χιλίων μέτρων.

Πιστεύοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς (τοπικής διοίκησης  – επαγγελματικούς συλλόγους- σωματεία, κλπ), καλούμε την διοίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να συμπεριλάβει το θέμα, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί και να εκφραστεί η ομόφωνη διαφωνία μας σε μια τέτοια προοπτική.

Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί από το Π.Σ είναι η  απόρριψη της πρότασης του νομοσχέδιου του Υπουργείου Τουρισμού για την δημιουργία της Α.Ε «Ιαματικές πηγές Ελλάδας», αλλά και οποιουδήποτε άλλου εταιρικού σχήματος το οποίο θα  υπονομεύει την αξιοποίηση και λειτουργία των ιαματικών πηγών προς όφελος της κοινωνίας των νησιών του βόρειου Αιγαίου που διαθέτουν αυτόν τον φυσικό πόρο.

Οι  Περιφερειακοί  Σύμβουλοι  της  Λαϊκής  Συσπείρωσης
Αγλαΐα Κυρίτση – Γιώργος Αμπαζής – Σταμάτης Φιλιππής – Στυλιανός Σταμούλος