Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι γιατροί στο Περού μετά από έξι μέρες απεργίας προχωρούν σε διαρκείας

Η γενική απεργία υγειονομικών & εργαζόμενων στον τομέα υγείας του Περού συνεχίζεται!

Η απεργία των γιατρών θα ριζοσπαστικοποιηθεί παραπέρα τις επόμενες ημέρες, μετά την παντελή αδιαφορία των αρχών.

  • Μετά από έξι ημέρες μεγάλων κινητοποιήσεων, το κράτος αρνείται ακόμη και συνάντηση μαζί τους, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των συνδικάτων τους.
  • Στα κρατικά νοσοκομεία του Cusco συνεχίζεται η απεργία διαρκείας εναντίον της εθνικής και περιφερειακής κυβέρνησης.
  • Ο πρόεδρος της Federación Médica del Perú Cusco (Περιφερειακή Ιατρική Ομοσπονδία Περού με έδρα το Κούσκο), Rodolfo Larota Calloquispe τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα ο αγώνας θα ριζοσπαστικοποιηθεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην δίνει καμιά σημασία (το ίδιο και η περιφέρεια).

Perú Médicos continúan en huelga indefinida 20 1 2021

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των γιατρών ανέφερε ότι υπήρξε ένας «συντονισμός καλής θέλησης» τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων, ώστε να μην εγκαταλειφθούν τα νοσοκομεία (αυξημένο προσωπικό ασφαλείας) όπου η φροντίδα είναι -σε πολλές περιπτώσεις, στα κανονικά πλαίσια, συνεχίζοντας να εργάζονται κανονικά με τους ήδη εισηγμένους ασθενείς και όχι μόνο.

«Ελπίζουμε ότι η εθνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματά μας το συντομότερο δυνατόν, όταν είναι γνωστό ας όλους πως βιώνουμε πολύ δύσκολες στιγμές με την επανεμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού» είπε.

Ο Larota ήταν πολύ εμφατικός δηλώνοντας ότι έχουν συντονιστεί με την εθνική συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών και επεσήμανε ότι σε όλες τις περιοχές της χώρας θα ριζοσπαστικοποιήσουν τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις στους δρόμους, την κατάληψη εγκαταστάσεων κλπ, κάνοντας έκκληση και στο λαό για κατανόηση των αιτημάτων και συμπαράσταση.

Τα αιτήματα έχουν να κάνουν με καλύτερα μεροκάματα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Αυτή τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, μπροστά στο Υπουργείο Υγείας συνεχίζουμε μαχητικά για έκτη ημέρα την απεργία μας –τιμώντας και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν από Covid-19.

 Απαιτoύμε:
1. Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ.
2. Συμμόρφωση της κυβέρνησης με τα συμφωνημένα για την 3η και 4η φάση της αναπλήρωσης των μισθών.
3. Εφαρμογή των προβλεπόμενων για διορισμούς, μετατάξεις, βαθμολόγιο και γενικά καριέρα του προσωπικού υγείας.
4. Έγκαιρη πληρωμή του τρίτου μέρος, CAS Covid, υπερωριών και προβλεπόμενου Covid Bonus.
5. Παράδοση σε όλους ποιοτικής και κατάλληλης EPPS (μάσκα N95).
6. Καμία απόλυση (με βάση τις κρατικές συμβάσεις CAS, τρίτων και ειδικών της περιόδου Covid).
(ΣΣ|> CAS = Contrato Administrativo de Servicios, ένα είδος ΣΣΕ)

Η απεργία των γιατρών και άλλων επαγγελματιών στον τομέα της υγείας ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Γενάρη και θα συνεχιστεί επ ‘αόριστον, χωρίς να επηρεαστεί η περίθαλψη των ασθενών Covid-19 και τα επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με το κάλεσμα που κυκλοφόρησαν οι ηγέτες τους αυτή την εβδομάδα.

Μεγάλη συγκέντρωση από την  Federación Médica Peruana (Ιατρική Ομοσπονδία Περού –FMP) έγινε και στο Υπουργείο Υγείας, στην πρωτεύουσα Λίμα, ζητώντας να γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση των πόρων για δημόσια υγεία.

Peru Στη μνήμη των νεκρών του Covid

Στη μνήμη των νεκρών του Covid

Godofredo Talavera

Ο πρόεδρος, Godofredo Talavera

Ο πρόεδρος, Godofredo Talavera, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις έχουν να κάνουν με την «εκπλήρωση των δεσμεύσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση, για τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών στη δουλειά».

Ο ηγέτης της ένωσης σχολίασε σχετικά: «Ο προϋπολογισμός για την υγεία δεν έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια και εκκρεμεί η πλήρης συμμόρφωση με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την κυβέρνηση το 2015 και το 2017 (μετά από απεργίες) για την εφαρμογή νέας κλίμακας μισθών» (ΣΣ |> ένα είδος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του μισθολόγιου)

Η σταδιακή αύξηση των μισθών που συμφωνήθηκε δόθηκε εν μέρει με δόσεις το 2018 και 2019, αλλά το 2020, «μας εξαπάτησαν κανονικά, δεν μας έδωσαν απολύτως τίποτα από την τρίτη φάση» και επίσης «ο προϋπολογισμός του 2021 δεν προβλέπει καμιά πληρωμή …δεν έχουν εγγραφεί σχετικά κονδύλια»

Παράλληλα με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων  διαμαρτυρίας των συνδικάτων, ο Talavera διαβεβαίωσε ότι οι γιατροί «θα συνεχίσουν να εργάζονται σε βασικούς τομείς Covid έκτακτης ανάγκη, νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας κλπ.»

Perú Médicos decison huelga indefinida 16 1 2021

Η απόφαση για απεργία διαρκείας

Θυμίζουμε ότι το Perú μετράει 38.871 νεκρούς και 1.064.909 μολύνσεις coronavirus (17-Ιαν-2021), ενώ δέκα γιατροί πέθαναν τις πρώτες μέρες του 2021

Πηγή telesurtv.net – & nodal

info ΑτέχνωςΣυγκριτικά στοιχεία
🔹 Το Perú, είναι 10 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα (1.285.216km2) και έχει 32.625.948 κατοίκους% Υγεία Λατινική Αμερική

🇨🇺  Κούβα: Σε Παιδεία και Υγεία το 51% του προϋπολογισμού (2017)

Για την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια διατίθεται το το 28-31% του προϋπολογισμού (11-12% του ΑΕΠ).Cuba Gasto Público Salud

🇬🇷  Ελλάδα στοιχεία… ΣΕΒ):οι δημόσιες τρέχουσες δαπάνες υγείας διαμορφώνονται στο 4,7% του ΑΕΠ το (2018), έναντι 6,6% του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ, και 6,5% του ΑΕΠ το 2009. Το σημερινό επίπεδο δημόσιων δαπανών υγείας (στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αξιολογείται ως ανεπαρκέστατο