Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι διεθνείς ιατρικές αποστολές της Κούβας κλείνουν 57 χρόνια

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Μαΐου 1963, όταν, ένα κουβανικό αεροπλάνο με 29 γιατρούς, τέσσερις στοματολόγους, 14 νοσοκόμες και επτά τεχνικούς υγείας ταξίδεψαν στην Αλγερία.
Έτσι ξεκίνησε η πρώτη διεθνής ιατρική αποστολή της Κούβας στην ιστορία της Επανάστασης, η οποία για περισσότερα από 50 χρόνια παρέχει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

1era Μisión médica internacionalista de Cuba

Ο Che Guevara με τη διεθνή ιατρική brigada της Κούβας στο Sidi Bel Abbes (Foto: Juventud Rebelde)

Η Αλγερία απέκτησε ανεξαρτησία από τη Γαλλία στις 3 Ιουλίου 1962.
Ο Ahmed Ben Bella, λίγες μέρες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός, έφτασε στη Νέα Υόρκη (15 Οκτωβρίου) για να συμμετάσχει στην τελετή εισδοχής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Την επόμενη μέρα πήρε ένα αεροπλάνο Cubana de Aviación για να πάει στο νησί της Καραϊβικής.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο José Martí της Αβάνας, τον περίμενε ο Fidel Castro.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Μπεν Μπέλλα, ο Φιντέλ έκανε ομιλία στα εγκαίνια της Ιατρικής Σχολής Playa Girón στην Αβάνα, όπου έθεσε την ιδέα να στείλει ιατρική ταξιαρχία για να βοηθήσει αυτό το έθνος, το οποίο μετά την ανεξαρτησία υπέστη μαζική αναχώρηση Γάλλων γιατρών, σε σημείο που αφήνουν μόνο 600 γιατρούς στη χώρα, που υπηρέτησαν για σύντομα χρονικά διαστήματα, για τη φροντίδα περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην ομιλία του, ο Φιντέλ είπε: «Οι περισσότεροι γιατροί στην Αλγερία ήταν Γάλλοι και πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια περισσότεροι Αλγερινοί από τους Κουβανούς και η αποικιοκρατία τους έχει αφήσει με πολλές ασθένειες, αλλά έχουν μόνο το ένα τρίτο – και ακόμη λιγότερους – από τους γιατρούς που έχουμε. […] Έτσι είπα στους Φοιτητές ότι χρειαζόμαστε 50 γιατρούς ως εθελοντές για να πάμε στην Αλγερία.
Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη εθελοντών […] Σήμερα μπορούμε να στείλουμε μόνο 50, αλλά σε 8 ή 10 χρόνια, ποιος ξέρει πόσα, και θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας […] Η Επανάσταση έχει το δικαίωμα να θερίσει τους καρπούς που έχει σπείρει . […] »
Τα λόγια του Φιδέλ είχαν άμεση απάντηση από πολλούς γιατρούς να πάνε και να βοηθήσουν τους θαρραλέους Αλγερινούς που είχαν νικήσει το γαλλικό αποικιακό καθεστώς.

isión médica internacionalista de Cuba 2

isión médica internacionalista de Cuba 3

Με πληροφορίες από |>juventudrebelde.cu<| – αναδημοσίευση

Η μάχη για την αλήθεια της Κούβας ενάντια στο τείχος της σιωπής και της παραπληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται και στην Ελλάδα
Ήρθε η ώρα που Δεν Πρέπει να μείνουμε Σιωπηλοί
Έχουμε Φωνή και Πρέπει να Ακουστεί…
Η Κούβα μοιράζεται ό,τι έχει.
Η Κούβα σώζει Ζωές.
Η Κούβα στέλνει γιατρούς όχι βόμβες.
Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε την πραγματικότητα.
Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ <|> Nobel Prize for the Doctors of Cubahttps