Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Κουβανοί γιατροί συνεχίζουν αθόρυβα παντού “εκεί όπου μας χρειάζονται περισσότερο”

«Έχουμε εξυπηρετήσει πληθυσμούς από όλες τις ηπείρους, κυρίως αυτούς που ζουν σε μέρη με δύσκολη πρόσβαση και αγροτικές περιοχές. \ Nuria Barbosa León | internet@granma.cu

Η 1η ιατρική μπριγάδα της Κούβας (Αλγερία 1963)

Πάνω από 600.000 Κουβανοί έχουν παράσχει ιατρική συνεργασία σε 165 χώρες. Η 23η Μαΐου 1963 σηματοδότησε ένα ορόσημο στην ιστορία της Κούβας. Εκείνη την ημέρα, ένα αεροπλάνο μετέφερε 29 γιατρούς, τέσσερις στοματολόγους, 14 νοσοκόμες και επτά τεχνικούς υγείας στην Αλγερία, για να παρέχουν μόνιμα υπηρεσίες στην πόλη αυτή.

 

 

Έτσι ιδρύθηκε η πρώτη κουβανική διεθνιστική ιατρική αποστολή _μπριγάδα, η οποία εδώ και 60 χρόνια έχει παρουσία σε 165 χώρες, με περισσότερους από 600.000 ενεργούς μαχητές υγείας, όπως εξήγησε ο Δρ Michael Cabrera, διευθυντής της Κεντρικής Μονάδας Ιατρικής Συνεργασίας (Unidad Central de Colaboración Médica _UCCM).

«Έχουμε εξυπηρετήσει πληθυσμούς από όλες τις ηπείρους, κυρίως αυτούς που ζουν σε μέρη με δύσκολη πρόσβαση και αγροτικές περιοχές. Επίσης σε χώρες πολύ μακριά από την Κούβα, όπως τα νησιά του Ειρηνικού, σε πάνω από 30 της Αφρικής, στα περισσότερα εδάφη της Καραϊβικής και σε μεγάλο αριθμό λατινοαμερικανικών εθνών.

Οι πιο σημαντικές στιγμές αυτής της ιστορίας;

–Σκέφτομαι όταν ο Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz _Φιντέλ Κάστρο προώθησε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Υγείας, το 1998, αφού οι τυφώνες Μιτς και Τζορτζ πέρασαν από την Κεντρική Αμερική.
«Η έναρξη της Ιατρικής Αποστολής στη Βενεζουέλα, η μεγαλύτερη, λόγω του αριθμού των Κουβανών που περιλαμβάνονται σε αυτήν, και λόγω του μεγάλου αριθμού εδαφών που έχει καλύψει. Εκεί κατέστη δυνατό να αναπτυχθεί ένα δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, πολύ παρόμοιο με το κουβανικό, εφαρμόζοντας τρία επίπεδα βοήθειας: πρωτοβάθμια για την κοινοτική φροντίδα, δευτεροβάθμια για εξειδικευμένες υπηρεσίες και τριτοβάθμια για εξειδικευμένες θεραπείες.

Henry Reeve

«Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφέρουμε τη δημιουργία του Contingente Henry Reeve _Henry Reeve Contingent το 2005 (σσ. μπριγάδα \ ταξιαρχία Χένρι Ρηβ) για την αντιμετώπιση καταστροφών και σοβαρών επιδημιών. Μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερες από 90 ταξιαρχίες, κάποιες που σημάδεψαν ιστορία, όπως κατά τον σεισμό στο Πακιστάν, τον σεισμό στην Ινδονησία, το Νεπάλ, την Αϊτή και φυσικά στη μάχη κατά του Έμπολα στην Αφρική.

«Πρέπει να αναφέρουμε τον αγώνα κατά του COVID-19, όταν ήμασταν παρόντες σε 42 χώρες, με 58 ιατρικές ταξιαρχίες. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 54 μπριγάδες με περισσότερους από 22.600 συνεργάτες, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εκφράζονται από κάθε κυβέρνηση που ζητά τις υπηρεσίες μας. Ποτέ δεν πήγαμε πουθενά για να επιβάλουμε το σύστημα Υγείας ή τα κριτήριά μας. «Προσαρμοζόμαστε μόνο στις ανάγκες κάθε τόπου, για να εξυπηρετήσουμε τον πληθυσμό του».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει να κάνει τους ανθρώπους
να πιστεύουν ότι η κουβανική
ιατρική συνεργασία είναι ένας τύπος σύγχρονης εκμετάλλευσης.

– Αυτό είναι συκοφαντία. Όλοι όσοι πρόκειται να φέρουν εις πέρας ιατρική αποστολή πηγαίνουν εθελοντικά, με μόνη δέσμευση να συνεργαστούν.
«Εμείς που διευθύνουμε τη συνεργασία και το βασικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Κούβας υπήρξαμε κάποια στιγμή συνεργάτες. Για όλους είναι μια μοναδική και πλούσια επαγγελματική εμπειρία. _«Σε κάθε μία από τις χώρες βοηθάμε μόνο τον πληθυσμό να βελτιώσει τα προβλήματα υγείας του. Κάθε γιατρός μας το γνωρίζει αυτό, χωρίς να έχει παραπάνω εισόδημα, προσφέροντας στην πόλη του και στην οικονομία της χώρας.

«Ό,τι υλικό δημιουργείται σε κάθε μία από αυτές τις αποστολές χρησιμοποιείται στην Κούβα για τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας. Οι συνεργάτες το γνωρίζουν αυτό και οι συνεισφορές τους βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των ιδρυμάτων, των νοσοκομείων, των πολυκλινικών και των κλινικών.

«Παρά αυτή την ανθυγιεινή εκστρατεία, το κύρος της Ιατρικής μας στον κόσμο συνεχίζει να ανεβαίνει. Σήμερα έχουμε αιτήματα από όλες τις ηπείρους, ακόμη και από χώρες του Πρώτου Κόσμου, μερικές από αυτές στην Ευρώπη. «Θα συνεχίσουμε στα μέρη όπου χρειάζεται περισσότερο».

–Πρόσφατα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε δύο άλλα μέτρα
που βλάπτουν την κουβανική ιατρική συνεργασία. πρώτον,
να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δέχονται ταξιαρχίες και, δεύτερον,
να επεκτείνει τα προνόμια όσων αποστατούν…

–Αυτό είναι μέρος της ίδιας γραμμής σκέψης για την καταστροφή του έργου της Επανάστασης, κυρίως μιας από τις πιο λαμπρές ιδέες: αυτή της παροχής αλληλεγγύης στους πιο άπορους.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι καμία στρατηγική δεν θα μπορέσει να τερματίσει τη βοήθεια και τη βοήθεια που μπορούμε να παρέχουμε επειδή, παρά τα μέτρα αυτά, τα αιτήματα για περισσότερη κουβανική συνεργασία έχουν αυξηθεί».

– Ποια ήταν η εμπειρία σας ως συνεργάτης;

–Στα 25 μου, μπήκα στην ιατρική ταξιαρχία στη Γουατεμάλα, με μόνο ένα χρόνο αποφοίτησης, και έπρεπε να βοηθήσω στα βουνά. Στη συνέχεια ταξίδεψα σε άλλα σημαντικά, όπως η Βενεζουέλα, ο (σσ. άγιος) Δομίνικος και η Νικαράγουα. «Όλοι συνέβαλαν στην εκπαίδευσή μου ως γιατρός. Η εμπειρία είναι πάντα μάθηση. Όταν φεύγω, πάντα με πιάνει ένα κόμπος στο λαιμό. Αφήνουμε πολλούς φίλους και βιώνουμε τη θλίψη, είμαστε όμως μέρος μιας κοινότητας που μας υποδέχεται πάντα ως δικούς τους.
«Οι Κουβανοί γιατροί χαρακτηρίζονται από αδελφοσύνη, ανθρωπισμό και στωική βοήθεια, και αυτό μας ταυτίζει μεταξύ των επαγγελματιών από τον υπόλοιπο κόσμο. «Δεν είμαστε ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι, αλλά διαφορετικοί».
Είμαστε διεθνιστικά αλληλέγγυοι από το Νησί της Επανάστασης

ℹ️   Φωτογραφία κεφαλίδας: Juvenal Balán Neyra

Ο Τσε το 1963 με την ιατρική μπριγάδα της Κούβας στην Αλγερία

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter