Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί και μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

 

Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν μετά από άλλη μια νύχτα ανηλεών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Στην πόλη Ράφα, στα νότια της Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό δύο σπιτιών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν επίσης στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή al-Zawaida στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό μιας κατοικίας στη συνοικία αλ Ζαϊτούν.

Επίσης, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένα κτίριο κατοικιών στοχοποιήθηκε, σκοτώνοντας τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο παιδί και τραυματίζοντας άλλα εννέα.

Σύμφωνα με την WAFA, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς αρκετοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων.

 

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες του ένοπλου τμήματος της Χαμάς με τις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με «Al Jazeera», ο ισραηλινός στρατός στοχεύει να περάσει με τανκς από την ανατολική πλευρά στη δυτική, έτσι ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της παράκτιας γραμμής.

Ισραηλινά άρματα στην παράκτια γραμμή της Γάζας

Ισραηλινά άρματα στην παράκτια γραμμή της Γάζας

Με βάση την ίδια πηγή, η προέλαση των ισραηλινών είναι αργή, καθώς συναντούν αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές.

Σε ανακοίνωση τους οι «Ταξιαρχίες al-Qassam», ανακοίνωσαν ότι έριξαν αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινές δυνάμεις τα ξημερώματα της Τρίτης, προσθέτοντας ότι οι IDF «εισβάλουν από τον άξονα της νότιας Γάζας».

Η Χαμάς υποστηρίζει, επίσης, ότι χτύπησε με πυραύλους δύο ισραηλινά τανκ και μπουλντόζες στη βορειοδυτική Γάζα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με ανάρτησή τους στο X (πρώην Twitter) αναφέρουν ότι επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

Εντείνεται η αγωνία για τα νοσοκομεία της Γάζας

Στο επίκεντρο, παραμένουν τα νοσοκομεία της Γάζας, που βρίσκονται μέσα στην ζώνη επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Η περιοχή Τελ αλ Χάουα, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Al-Quds (της Ιερουσαλήμ), βομβαρδίζεται συνεχώς, ενώ χθες χτυπήθηκε και το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας.

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», τόνισε η Ερυθρά Ημισέληνος μέσω X (του πρώην Twitter).

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί περίπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή να εκκενωθεί το νοσοκομείο Al-Quds «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.
«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μέσω X.

Επιδρομές και μάχες και στην Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται και στην Δυτική Όχθη με τις ισραηλινές δυνάμεις να γκρεμίζουν σπίτια, και να συλλαμβάνουν συλλήβδην. Πέραν της Χεβρώνας και της Ναμπλούς, εισβολές έγιναν στην Καμπατίγια, στα χωριά Deir Ballut και Zawata, και στο προάστιο al-Shweiki της Τουλκαρέμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν νεαρό Παλαιστίνιο στην Καμπατίγια, νότια του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε δημοσιευτεί βίντεο από την περιοχή όταν έγινε επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα σε στρατιωτικό όχημα.

Με πληροφορίες από:
«Al Jazeera», «WAFA News Agency», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
__via 902.gr

Τα πάντα για το ματοκύλισμα
του Λαού και των Παιδιών
της Παλαιστίνης _902.gr