Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οϊμιακόν: Το πιο κρύο χωριό στον κόσμο! (ΦΩΤΟ)

Κρύο, ψύχος παγωνιά, λέξεις στους πηχυαίους τίτλος ΜΜΕ το χειμώνα όταν το θερμόμετρο είναι κάτω του μηδενός. Κρύο με κρύο όμως έχει διαφορά. Άλλο το 2 της Αθήνας, άλλο το -22 της Φλώρινας και τελείως διαφορετικό το -60.

Τόσο δείχνει το θερμόμετρο στην ψυχρότερη κατοικημένη περιοχή του κόσμου (εξαιρούνται οι ερευνητικές εγκαταστάσεις στην Ανταρκτική)σ το Οϊμιακόν στη Σιβηρία.

Το Οϊμιακόν είναι ένα χωριό στην ανατολική Σιβηρία 740 μέτρων υψόμετρου, με πληθυσμό 500 κατοίκους και είναι το πιο κρύο χωριο του κόσμου καθώς και η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου.

omaikon2

 

Στο Οϊμιακόν οι θερμοκρασίες από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο κυμαίνονται από -30 οC έως -60 οC.

omaikon3

 

 

Η ελάχιστη καταγεγραμμένη θερμοκρασία «έπεσε» στου -67,7 οC ενώ η μέγιστη θερμοκρασίατο χειμώνα ήταν -16.6 °C! Ο χειμώνς διαρκει 7 μήνες από Οκτώβριο έως και τον Μάιο, ενώ η μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου έως και τον Μάρτιο είναι -40.5 °C.

Από Νοέμβριο έως Μάρτιο ο μέσος χρόνος που βλέπουν ήλιο είναι 1.9 ώρες ανά ήμερα μόνο!

η ζωή στο χωριό έχει τη δική της κανονικότητα και τα πάντα λειτουργούν. Το χωριό έχει σχολείο, ταχυδρομείο, τράπεζα ακόμα και αεροδιάδρομο αεροπλάνων! Ο κανονισμός μάλιστα για το σχολείο είναι ότι τα παιδιά επιτρέπεται να μην πάνε μόνο εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους -52 °C.

Το χιόνι που πέφτει είναι γύρω στους 40 πόντους έως 1 μέτρο περίπου κάθε χειμώνα αλλά κρατάει μόνιμα από Οκτώβρη έως Μάιο. Όλο το χρόνο το έδαφος είναι παγωμένο οπότε δεν μπορούν να καλλιεργηθούν φυτά και η μόνη τροφή για τους κατοίκους είναι τα ψάρια και το κρέας.

omaikon5

Τα ψάρια σε εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται ψυγείο.

omaikon6

Υπάρχουν ειδικά γκαράζ για να θερμαίνουν τα αυτοκίνητα ειδάλλως εάν τα αφήσεις με κλειστή μηχανή δεν ξαναπαίρνουν μπροστά, ενώ τα κινητά τηλέφωνα και οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές δεν λειτουργούν σε τόσο ψύχος.

Οι περισσότεροι επισκέπτες στην πρώτη τους επαφή με το χωριό αντέχουν στον εξωτερικό χώρο έως 10 λεπτά όσο βαριά και αν ντυθούν. Το συναίσθημα που περιγράφουν μετά είναι πόνος σε όλο τους το σώμα.Οι ντόπιοι προειδοποιούν τους επισκέπτες να μη φοράνε γυαλιά έξω διότι κολλάει το μεταλλο με το δέρμα και δε βγαίνει.

omaikon1omaikon4omaikon7 omaikon12 omaikon13 omaikon14 Oymyakon oymyakon2 oymyakon4 oymyakon5 oymyakon7 oymyakon8 oymyakon9 oymyakon10 oymyakon11 oymyakon15 oymyakon16oymyakon3 oymyakon17 oymyakon18 oymyakon19

(Με πληροφορίες και φωτό από το meteo-hellas.com/)