Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κοσμηματοπώλης αφέθηκε ελεύθερος – Ο έρπων φασισμός έλαβε το μήνυμα

Σχολιάζει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Ελεύθερος αφέθηκε ο κοσμηματοπώλης που (μαζί με τον μεσίτη) πρωταγωνίστησε στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. Ο έρπων φασισμός έλαβε το μήνυμα. Ακόμα και αν σκοτώσετε, δε θα προφυλακιστείτε…

Σε μια στιγμή που γίνεται προσπάθεια – από διάφορα φασιστοειδή – αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της «αυτοάμυνας»

Βάσει του κατηγορητηρίου και του υφιστάμενου νόμου εισαγγελέας και ανακριτής έκριναν ότι το κτήνος που πρωτοστάτησε στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου δεν είναι ύποπτος φυγής, και ύποπτος τέλεσης άλλου εγκλήματος (;).

Αυτό συνάδει με το γράμμα του νόμου, όμως αυτού του είδους οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπηρετούν και μια κοινωνική ανάγκη. Στέλνουν ένα μήνυμα (πέρα από την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος): Να χτυπηθεί ο ρατσισμός. Να χτυπηθεί ο έρπων φασισμός.

Η απόφαση για μη προφυλάκιση του κοσμηματοπώλη δείχνει έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Να αποδοκιμαστεί μια βάρβαρη και αποτρόπαια πράξη. Δεν μπορεί η κτηνωδία να αντιμετωπίζεται ως μια συνηθισμένη βίαιη πράξη.

Η επίθεση στον Ζακ Κωστόπουλο, δεν είναι ούτε άμυνα, ούτε υπέρβαση ορίων, ούτε… Είναι ένα στίγμα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Ένας λεκές σε αυτό που αποκαλείται ευνομούμενη κοινωνία.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook