Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς – Ολες οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο (ΦΩΤΟ)

Oruc Reis: Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10 το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του.

Αναφέρεται επίσης, ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φωτογραφίες από τα συνοδά πλοία του Ορούτς Ρέις δημοσίευσε το τουρκικό υπ. Αμύνης

Φωτογραφίες, με εμφανή διάθεση προπαγάνδας, από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oρούτς Ρέις δημοσίευσε το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης.

Σε σχετική ανάρτησή του το τουρκικό υπουργείο αναφέρει: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός του πλαισίου της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δίκαια και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας μας».

Από τις φωτογραφίες δεν προκύπτει βεβαίως ο χρόνος και η τοποθεσία όπου ελήφθησαν.

urts reis2

Επαφές της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ – ΕΕ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρότι είναι οι ίδιοι που σπρώχνουν τα επικίνδυνα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία, αλλά και την έκδοση αντιNAVTEX από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex, ενώ υπήρξε επίσης ανάπτυξη μονάδων του Στόλου σε κρίσιμα σημεία, όπως και συνεχής παρακολούθηση των κινήσεων του «Oruc Reis». Ανακλήθηκαν άδειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που κλήθηκαν να επιστρέψουν στις μονάδες τους. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές να ανακαλέσουν και πολιτικό προσωπικό εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε επικοινωνία για το θέμα με τους ομολόγους του Αιγύπτου και Κύπρου, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία, νωρίτερα, σήμερα κάλεσε τις δύο πλευρές σε απευθείας διάλογο για «όλα τα ανοιχτά ζητήματα».

Το Στέητ Ντηπάρμεντ για τις εξελίξεις

«Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει το Στέητ Ντηπάρμεντ καλώντας την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ερντογάν: Συνεργασία των χωρών της Αν. Μεσογείου για εξεύρεση «αποδεκτής φόρμουλας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

Σχόλιο του ΚΚΕ για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης

Πηγές: ΑΠΕ / 902.gr / Καθημερινή