Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μοράλες στο Μεξικό – Ο στρατός στους δρόμους και προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος στο κοινοβούλιο

Πραξικόπημα στη Βολιβία: Ενώ πληθαίνουν οι δηλώσεις καταγγελίας του πραξικοπήματος και στήριξης του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου, η Βολιβία εξακολουθεί να βυθίζεται στη βία και στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων που καταγγέλλουν το πραξικόπημα και στις δυνάμεις που τo εκτέλεσαν, συμπεριλαμβανομένου του Στρατού και της Αστυνομίας. Σήμερα έγινε προσπάθεια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης για αποδοχή της εξαναγκασμένης παραίτησης του Evo Morales και της εκλογής προσωρινής κυβέρνησης. Όμως η προσπάθεια απέτυχε. Οι  βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος MAS του Έβο Μοράλες απείχαν από την κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην οποία θα εκλεγόταν νέος, υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας.

«Χωρίς εμάς δεν θα υπάρξει απαρτία και αυτή είναι η θέση όλου του κόμματος», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του κόμματος στο Κογκρέσο, Σέρχιο Τσόκε μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters». Το κόμμα του Μοράλες «Κίνημα για το Σοσιαλισμό», έχει τα 2/3 των εδρών της Βουλής.

Την ίδια ώρα, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Μοράλες στο Μεξικό, τη χώρα όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο, προσγειώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα σήμερα στην Πόλη του Μεξικού. «Η μάχη συνεχίζεται», ήταν η πρώτη δήλωσή του από το Μεξικό που ανάρτησε στο Twitter. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μοράλες είπε ότι υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την προεδρία με δική του θέληση «ώστε να μην υπάρξει αιματοχυσία».Λίγο νωρίτερα, ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αποκαλύψει το πού θα εγκατασταθεί ο Μοράλες για λόγους ασφαλείας.

Ο στρατός στους δρόμους

Ο επιτελάρχης του στρατού της Βολιβίας, Ουίλιαμ Καλιμάν, μετά από έκκληση του αρχηγού της αστυνομίας στη Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα, να επέμβει ο στρατός γιατί «οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια υπερκεράστηκαν», ανακοίνωσε ότι ξεκινάνε κοινές επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας «ενάντια στους βάνδαλους και ωσότου αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια στην χώρα». Δήλωσε ότι οι «Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ανοίξουν πυρ στον πληθυσμό», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα κάνουν αναλογική χρήση βίας ανάλογα με τη βία που θα δεχτούν». Επίσης σήμερα παραιτήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μοράλες Χαβιέρ Σαβαλέτα.