Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΟΗΕ αρχίζει διεθνή έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε σήμερα τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 11ήμερου σφυροκοπήματος τς Γάζας από το Ισραήλ. Η έρευνα θα εξετάζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, αλλά και για τις “βαθύτερες αιτίες” των εντάσεων.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πακιστάν, ως συντονιστή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση στη Γενεύη διήρκεσε μια ολόκληρη ημέρα, και την απόφασή του ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των Φίτζι, Ναζχάτ Σαμίμ Χαν: «Το σχέδιο ψηφίσματος εγκρίνεται».

«Χαιρετίζει» η Χαμάς, απορρίπτει το Ισραήλ

Την απόφαση χαιρέτισε η Χαμάς, η οποία υπερασπίστηκε τις δικές της ενέργειες ως «νόμιμη αντίσταση» και ζήτησε να ληφθούν «άμεσα μέτρα ως τιμωρία του Ισραήλ».

Το Ισραήλ από την πλευρά του απέρριψε το αποτέλεσμα του ψηφίσματος, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα είναι «προσπάθεια να ξεπλυθούν τα εγκλήματα της Χαμάς».

«Λυπούνται» οι ΗΠΑ

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, σταθερό σύμμαχο του Ισραήλ που έχουν στηρίξει όλα α εγκλήματα του Ισραήλ. Έτσι και τώρα εξέφρασαν τη λύπη τους για τη διενέργεια έρευνας.

Όπως υποστήριξαν οι ΗΠΑ, που έχουν καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν μπορούσαν να πάρουν τον λόγο, αυτή η έρευνα «απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί».

Να σημειωθεί ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το Συμβούλιο, κατηγορώντας το ότι τηρεί δυσανάλογα σκληρή στάση έναντι του Ισραήλ και επειδή αρνήθηκε να αποδεχθεί μια λίστα με μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Ουάσιγκτον. Με απόφαση του νυν προέδρου Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον επέστρεψε στον οργανισμό με το καθεστώς του παρατηρητή.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής