Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Χάρι, η Μέγκαν, οι διαδηλώσεις και η ΕΡΤ

Γράφει ο Δημήτρης Βαλαής //
Δάσκαλος – Νάουσα

 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Σε όλη την Ελλάδα διοργανώθηκαν εκδηλώσεις προς τιμήν των γυναικείων εργατικών αγώνων, διεκδικώντας ταυτόχρονα -γυναίκες και άντρες μαζί- μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή ομοσπονδιών, εργατικών συνδικάτων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), φοιτητικών συλλόγων, καθώς και αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. Η συγκέντρωση έστειλε αποφασιστικό μήνυμα ενάντια στην τρομοκρατία, την καταστολή, στην επίθεση στα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Κυριάρχησαν τα συνθήματα: ”Σπάμε τις  αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας”, “Δυναμώνουμε τον αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα”, “Η κρατική και εργοδοτική βία δε θα μας κλείσει το στόμα”, “Υψώνουμε τη γροθιά μας, σπάμε το φόβο”, “Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία”.

Τι είδε η δημόσια ΕΡΤ (και τα ιδιωτικά κανάλια) απ’ όλα αυτά; Τίποτα, έως ελάχιστα! Και φυσικά, κάθε φορά σε τέτοια θέματα, η όποια αναφορά (αν υπάρξει!) κρατάει μερικά δευτερόλεπτα και με μεγάλη προσοχή στην κάμερα ώστε να μη φανεί ο όγκος των διαδηλωτών ούτε τα πανό με τα συνθήματα. Σκοπός τους να μην αντιληφθεί ο θεατής το λόγο που γίνονται οι διαδηλώσεις, για να μη βγάλει επικίνδυνα για το σύστημα συμπεράσματα. Αντίθετα, το πολυχρησιμοποιημένο -απ’ όλες τις κυβερνήσεις- προβοκατόρικο ”παιχνίδι” των ”γνωστών-αγνώστων” με τους αστυνομικούς τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης, συσχετίζεται με κάθε διαδήλωση (ανεξάρτητα πότε και πού έγινε) και ”παίζει” συνέχεια! Έτσι, ώστε να εμπεδωθεί καλά στη συνείδηση των θεατών πως συλλαλητήριο σημαίνει επεισόδια, και καλά θα κάνουν να καθίσουν φρόνιμα στο σπιτάκι τους.

Βέβαια, οι υπηρέτες της ”ελεύθερης” ενημέρωσης έχουν κι ένα δίκιο, αφού υπήρχαν άλλες προτεραιότητες: Την ίδια μέρα ήταν και η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν! Εδώ και αρκετό διάστημα αφιερώνουν ατελείωτες ώρες σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων γι’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Βλέπετε, τα ΜΜΕ του συστήματος έχουν μεγάλη ανησυχία και αυξημένη ευαισθησία για τα ”βάσανα” του βρετανικού παλατιού. Με τα προβλήματα των λαϊκών γυναικών θα ασχολούνται τώρα!

Παρεμπιπτόντως, θα ήταν μεγάλη παράλειψη (και αδικία για τον ίδιο) να μην αναφερθεί πως ένας απ’ αυτούς που τρέφουν υπέρμετρο θαυμασμό και εκτίμηση για το ρόλο και το έργο των βασιλικών οικογενειών φαίνεται να είναι και ο δήμαρχος Κόνιτσας, που αποφάσισε να (επανα)τοποθετήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης το άγαλμα της λαομίσητης Φρειδερίκης!!!

(Σημείωση Ατέχνως: Το κείμενο το λάβαμε λίγο πριν τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαρτίου)

Γράμματα της ποίησης