Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο COVID-19 δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος

Παρόλο που δεν υπήρξαν -μέχρι σήμερα, τεκμηριωμένες περιπτώσεις βρεφών που προσβλήθηκαν από COVID-19 λόγω κατανάλωσης μολυσμένου μητρικού γάλακτος, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει ως προς το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα αυτής.

ℹ️  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τη Σχολή Ιατρικής του Σαν Ντιέγκο και στο Λος Άντζελες συνεργάστηκαν για να δώσουν απάντηση.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, εξέτασε 64 δείγματα μητρικού γάλακτος από 18 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν μολυνθεί με τον κοροναϊό.
Αν και ένα από τα δείγματα ήταν θετικά ως προς το ARN viral, περαιτέρω δοκιμές διαπίστωσαν ότι ο ιός δεν μπόρεσε να αναπαραχθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση στο μωρό που θηλάζει.

«Η ανίχνευση του ιικού ARN δεν είναι ισοδύναμη με τη μόλυνση -πρέπει να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί για να είναι μολυσματική και δεν το βρήκαμε σε κανένα από τα δείγματά μας.
Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ίδιο το μητρικό γάλα δεν αποτελεί πηγή μόλυνσης για το μωρό
» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Christina Chambers.

Μητρικός θηλασμός

Οι τρέχουσες συστάσεις για την αποφυγή μετάδοσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι οι συνήθεις -υγιεινή των χεριών και αποστείρωση του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
Ελλείψει δεδομένων, ορισμένες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 έχουν επιλέξει να μην θηλάσουν καθόλου.
Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα και οι μελλοντικές μελέτες μας θα δώσουν στις γυναίκες την ασφάλεια που χρειάζονται για να θηλάσουν.

Το ανθρώπινο γάλα παρέχει ανεκτίμητα οφέλη για τον θηλασμό την μητέρα και μωρό, επισημαίνει μια άλλη από τους μελετητές, η Grace Aldrovandi.

Ο θηλασμός σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο ξαφνικού βρεφικού θανάτου και παχυσαρκίας στα παιδιά, καθώς και με βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού και των επιδόσεων σε τεστ νοημοσύνης.
Στις μητέρες, ο θηλασμός έχει συσχετιστεί με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν επίσης τις συνθήκες διαδικασίας παστερίωσης του Holder που χρησιμοποιούνται συνήθως σε τράπεζες γάλακτος ανθρώπινου δότη προσθέτοντας SARS-CoV-2 σε δείγματα μητρικού γάλακτος από δύο διαφορετικούς δότες που δεν είχαν μολυνθεί.
Τα δείγματα θερμάνθηκαν στους 62,5°C για 30 λεπτά και μετά ψύχθηκαν στους 4°C.
Μετά την παστερίωση, δεν εντοπίστηκε μολυσματικός ιός σε κανένα από τα δείγματα.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό εύρημα για το γάλα του δότη, το οποίο εμπιστεύονται τόσα πολλά μωρά, ειδικά εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα. Τα ευρήματά μας συμπληρώνουν ορισμένα σημαντικά κενά, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα» καταλήγει η Chambers.

Μελλοντική έρευνα από αυτούς τους ερευνητές δεν θα εξετάσει μόνο εάν το μητρικό γάλα είναι απαλλαγμένο από ιούς, αλλά και εάν περιέχει ενεργά αντιιικά συστατικά.
Για παράδειγμα, τα αντισώματα SARS-CoV-2 που μπορούν να παράγουν οι γυναίκες μετά την έκθεση στον ιό και στη συνέχεια μεταφέρονται στα μωρά τους μέσω μητρικού γάλακτος, προστατεύοντάς τα από το COVID-19.

Πηγή |>cubadebate.cu
(Με πληροφορίες από τον Europa Press)
Λεπτομέρειες της μελέτης, δείτε και |> εδώ