Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 5.250.000 τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως – Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί σε Βραζιλία και ΗΠΑ

Περισσότερα από 5.250.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερα από τα δύο τρίτα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών το Σάββατο στις 19.50 ώρα Ελλάδος.

Τουλάχιστον 5.250.658 κρούσματα της λοίμωξης, εκ των οποίων 339.172 θάνατοι έχουν καταγραφεί κυρίως στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο με περισσότερα από 2.003.510 κρούσματα και 173.186 θανάτους, και στις Ηνωμένες Πολιτείες (1.604.879 κρούσματα, εκ των οποίων 96.125 θάνατοι). Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα και περισσότερα από 250.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε λιγότερο από τρεις ημέρες.

Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αντικατοπτρίζει μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων, με έναν μεγάλο αριθμό χωρών να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στα σοβαρά περιστατικά ή να μην έχουν τις δυνατότητες διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων.

Οι δύο μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας παρατηρήθηκαν την Παρασκευή και την Πέμπτη με αντίστοιχα περισσότερα από 110.000 και περισσότερα από 106.000 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως σε 24 ώρες, σύμφωνα πάντα με την καταμέτρηση του AFP.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι στο εξής η περιοχή όπου η ασθένεια εξελίσσεται περισσότερο: 33.719 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις 22 Μαΐου (έναντι 28.647 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και 20.867 στην Ευρώπη). Στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξανόταν μέχρι τότε με τον ταχύτερο ρυθμό.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Νότια Αμερική είναι «ένα νέο επίκεντρο» της πανδημίας Covid-19, με μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στη Βραζιλία.

Η αύξηση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (685.508 κρούσματα εκ των οποίων 37.762 θάνατοι το Σάββατο) συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία (3.30.890 κρούσματα, αριθμός που διπλασιάστηκε σε 12 ημέρες), αλλά και στο Περού (111.698 ), στη Χιλή (65.393), στο Μεξικό (62.597).

Ιταλία: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού – Νέα μείωση των θανάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 229.327. Οι θάνατοι έφτασαν τους 32.735. Παράλληλα, 138.840 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Παρασκευή το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 228.658 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.616 άνθρωποι ενώ 136.720 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 119 άνθρωποι και καταγράφηκαν 669 νέα κρούσματα, 2.120 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 572 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 8.695 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 48.485 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε κατά 17 κρούσματα. O αριθμός των θανάτων παρουσιάζει μείωση: έχασαν την ζωή τους 11 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την Παρασκευή. Οι δε ιαθέντες είναι 40 λιγότεροι.

Οι ασθενείς στις ΜΕΘ, για τεσσαρακοστή όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, λόγω της ηλιόλουστης σημερινής ημέρας, στην Σικελία πολλοί κάτοικοι πήγαν στην θάλασσα για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Αστυνομικοί και αστυφύλακες είχαν αναπτυχθεί στις διάφορες παραλίες για να ελέγξουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους λουόμενους.

Στην Ρώμη παράλληλα, από την Παρασκευή το βράδυ, όπως είχε προγραμματισθεί, η δημοτική αστυνομία ξεκίνησε ελέγχους στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί νέων, οι οποίοι συναντώνται, κυρίως, έξω από καφέ μπαρ. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι κανόνες τηρήθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά στην συνέχεια, οι «απείθαρχοι» αυξήθηκαν αισθητά.

Τέλος, με κινητοποιήσεις τους, Ιταλοί γονείς ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες και να σταματήσει η διδασκαλία μέσω υπολογιστή, διότι θεωρούν ότι δεν μπορεί η εκπαίδευση αυτή να αντικαταστήσει την απευθείας ανθρώπινη επαφή, στο εσωτερικό της τάξης.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Πάνω από 1000 νέοι θάνατοι στη χώρα – Δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες τη Ρωσία σε αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, έχοντας καταγράψει συνολικά 330.890 περιπτώσεις μολύνσεις του ιού. Πλέον η λατινοαμερικάνικη χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η χώρα κατέγραψε χθες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 1.001 νέους θανάτους εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 21.048, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός -κρουσμάτων και θανάτων- είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κινείται αργά στη διεξαγωγή τεστ.

ΗΠΑ: Άλλοι 1.260 θάνατοι ανεβάζουν σε πάνω από 95.000 τον αριθμό των νεκρών

Άλλοι 1.260 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς ως το βράδυ της Παρασκευής.

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 95.921 θανάτους εξαιτίας της νόσου επί συνόλου περίπου 1,6 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Παρά αυτούς τους υψηλούς αριθμούς, οι 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια μερική και προοδευτική αποκλιμάκωση των απαγορευτικών μέτρων, διατηρώντας ορισμένους περιορισμούς στις συναθροίσεις προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τους κυβερνήτες των Πολιτειών να επιτρέψουν να ανοίξουν οι χώροι λατρείας «αμέσως» και απείλησε ότι θα το πράξει ο ίδιος εάν οι αυτοί δεν συμμορφωθούν.