Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο κομμουνιστής λογοτέχνης Γιάννης Παπαοικονόμου

Έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής λογοτέχνης Γιάννης Παπαοικονόμου.

Ο Γιάννης Παπαοικονόμου γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και ζούσε στο Πέραμα από το 1953. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που εγκατέλειψε διωκόμενος από τη Χούντα. Στο Παρίσι όπου κατέφυγε εντάχθηκε στο ΠΑΜ και στο ΚΚΕ, στις τάξεις του οποίου παρέμεινε μέχρι τέλους. Εκεί σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στα πανεπιστήμια της Σορβόνης (Paris IV – Paris I), απ’ όπου απέκτησε δυο πτυχία (1973), ένα master (1974) και το doctorat του (1977), με θέμα διατριβής του “Τα ελληνικά επιτύμβια ανάγλυφα του Μουσείου του Λούβρου”.

Δίδαξε Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης από το 1979 έως το 1986. Καθηγητής των Σχολών Ξεναγών του ΕΟΤ, δίδαξε αρχαία ιστορία, κλασσική αρχαιολογία, μυθολογία και τουριστική γεωγραφία στην Αθήνα, την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη, από το 1980 έως το 2002.

Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και γαλλικά περιοδικά καθώς και “Σημειώσεις αρχαίας ιστορίας και κλασσικής αρχαιολογίας” στις Σχολές Ξεναγών.
Έχει εκδώσει ποιητικά βιβλία, μυθιστορήματα και μελέτες.

Διατέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Περάματος και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών της οποίας υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.