Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Κρητικός μουσικός δημιουργός Αντ. Φραγκιαδάκης

Πέθανε χθες ο Αντώνης Φραγκιαδάκης ένας από τους πιο αυθεντικούς Κρητικούς μουσικούς.

Ο Αντώνης Φραγκιαδάκης έγινε γνωστός από το τραγούδι του «Πάντα θλιμμένη χαραυγή». Μουσικός, συνθέτης, δεξιοτέχνης, βαθύς γνώστης της κρητικής μουσικής παράδοσης, μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη έδωσαν άλλη διάσταση στην κρητική μουσική συνδυάζοντας στοιχεία της με στοιχεία της έντεχνης μουσικής.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον μεγάλο Κρητικό δημιουργό Αντώνη Φραγκιαδάκη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Αντώνης πρόσφερε στην κρητική μουσική για περισσότερα από 45 χρόνια. Ως στιχουργός και συνθέτης δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη πάνω από 100 τραγούδια, πολλά από τα οποία τραγουδήθηκαν πλατιά από τον λαό.

Από τη «Μεγάλη συνάντηση» ως το «Χαμοκατσίφαρο» ο Αντώνης ήταν πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, βαθύς γνώστης της κρητικής μουσικής παράδοσης, ενώ τολμούσε να πειραματιστεί με ανατολίτικους ήχους, δίνοντας άλλη διάσταση στην κρητική μουσική. Πορεύτηκε μαζί με τον λαό, τραγούδησε τους πόθους και τις αγωνίες του, τις χαρές και τις λύπες του. Η μουσική του γινόταν πάντα ένα με τον κόσμο.

Ο ίδιος βιοπαλαιστής, το ζάλο του ήταν σεμνό και ταπεινό, με κοινωνικές ανησυχίες. Στήριζε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ – «Οδηγητή» και τους αγώνες του κλάδου του. Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παιδιών (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ)