Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Χοσέ Μαρία Σισόν, ηγέτης των μαοϊκών ανταρτών των Φιλιππίνων

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Χοσέ Μαρία Σισόν, ιδρυτής του μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων (CPP) και επικεφαλής μιας από τις πιο μακρόχρονες εξεγέρσεις μαοϊστών ανταρτών στον κόσμο.

Ξεκινώντας τον ένοπλο αγώνα το 1969, ο Χοσέ Μαρία Σισόν και οι οπαδοί του επεδίωκαν την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης των Φιλιππίνων και την εγκαθίδρυση μιας μαοϊκού τύπου σοσιαλιστικής εξουσίας που θα έβαζε τέλος στην αποικιοκρατία των ΗΠΑ. Το αντάρτικο της ομάδας Σισόν βρήκε εύφορο έδαφος στην ασιατική χώρα που επί δεκατίες μαστίζεται από τεράστιες ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις.

Ενισχύθηκε επί των ημερών της δικτατορίας του Φέρντιναντ Μάρκος (1972-1986), όταν η νομοθετική εξουσία ήταν απλά σφραγίδα, ο Τύπος φιμωμένος και χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι βασανίζονταν και σκοτώνονταν. Στο ζενίθ του, στη δεκαετία του 1980, το αντάρτικο μετρούσε περίπου 26.000 μαχητές, όμως, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, η ισχύς του έχει συρρικνωθεί σε μόλις μερικές χιλιάδες σήμερα.

Από το 1986 έως το 2017 διεξήχθησαν πληθώρα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των ανταρτών και της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Από το 1987, ο Χοσέ Μαρία Σισόν ζούσε στην Ολλανδία ως εξόριστος.

Το 2017, η κυβέρνηση του συντηρητηρικού Ροντρίγκο Ντουτέρτε τερμάτισε τις συνομιλίες και χαρακτήρισε το CPP ως «τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορώντας τη πως δολοφόνησε αστυνομικούς και στρατιωτικούς ενώ οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη. Αντίστοιχα, το ΚΚ των Φιλιππίνων έχει κατηγορήσει τις αρχές τις χώρας για όργιο τρομοκρατίας ενάντια σε μέλη και οπαδούς του.

Στο πέρασμα των χρόνων, οι μαοϊκές επιρροές του ΚΚ των Φιλιππίνων το οδήγησαν στον ιδεολογικό εκφυλισμό και την απαξίωσή του από πλατιές εργατικές-λαϊκές μάζες.

«Ο Σισόν (…) πέθανε περί τις 20:40 (ώρα Φιλιππίνων) έπειτα από δυο εβδομάδες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Ουτρέχτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα των Φιλιππίνων, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του. «Το προλεταριάτο κι ο εργαζόμενος λαός των Φιλιππίνων θρηνούν τον θάνατο του καθηγητή και καθοδηγητή τους», πρόσθεσε.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα