Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Κήρυξε διεθνή έκτακτη ανάγκη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Ο Γεμπρεγεσούς, αφού ευχαρίστησε την κινέζική πλευρά για τα αυστηρά μέτρα που έχει πάρει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, διευκρίνισε ότι αυτό δεν συνιστά μη εμπιστοσύνη στην Κίνα και τις προσπάθειές της, αλλά το ακριβώς αντίθετο και χαιρετίζει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει. «Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Επίσης ο Οργανισμός υπογράμμισε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν πιο αδύνατα συστήματα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η ώρα της επιστήμης, της συνεργασίας και όχι των φημών, της αλληλεγγύης και όχι του στιγματισμού».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, οι νεκροί από την επιδημία στην Κίνα έχουν ανέλθει σε 170 (από 132 χτες), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής (38 νέοι θάνατοι). Τα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα είχαν φτάσει τα 7.700, αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο όσων είχαν μολυνθεί το 2002-2003 από τον ιό Sars.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε περίπου άλλες 15 χώρες αλλά κανένας θάνατος εκτός Κίνας, ενώ ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)