Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραδόθηκαν και τα τελευταία μέλη του τάγματος Αζόφ που κρυβόταν στο Azovstal (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Υπό τον απόλυτο ρωσικό έλεγχο βρίσκεται, πλέον, κι επισήμως η Μαριούπολη, μετά την παράδοση των τελευταίων Ουκρανών μελών του φασιστικού τάγματος Αζόφ που κρυβόταν για περισσότερο από δύο μήνες στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ.

Το ουκρανικό λιμάνι αποτελούσε σχεδόν από την έναρξη του πολέμου στρατηγικής σημασίας στόχο για τη Μόσχα, ώστε να αποκλείσει την Ουκρανία από την πρόσβαση στη θάλασσα του Αζόφ, αλλά και να ενώσει τις περιοχές του Ντονμπάς με την Κριμαία και να ενδυναμώσει τον έλεγχό της στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Όπως αναφέρουν και οι New York Times, η μάχη ολοκληρώθηκε κι επισήμως σήμερα με την απομάκρυνση/παράδοση των τελευταίων μαχητών του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ που είχαν παραμείνει εγκλωβισμένοι.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδε τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές από το χαλυβουργείο στη Μαριούπολη. Η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από φιλορωσικές ένοπλες δυνάμεις και ορισμένοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες δεν φαίνονταν τραυματισμένοι.

Νωρίτερα, η Ρωσία δημοσίευσε ένα βίντεο που  δείχνει Ουκρανούς μαχητές να παραδίδονται στο συγκρότημα

Το Κίεβο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «παράδοση» και ισχυρίζεται ότι θα μεταφερθούν σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Από την πλευρά του, το τάγμα του Αζόφ η ανακοίνωσε, χθες, ανέφερε ότι οι μαχητές εφαρμόζουν την απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης «προκειμένου να σώσουμε ζωές», ενώ υποστήριξε ότι η αντίσταση στη Μαριούπολη πέτυχε τους στόχους της που ήταν να δοθεί χρόνος στις ουκρανικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν και υπερασπιστούν άλλες περιοχές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγγυήθηκε ότι όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ανταλλαγής αιχμαλώτων με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ

Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μετά την παράδοση Ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις.

Η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα Αζόφ είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από την Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία αλλά και ναζισμού και βαραίνονται με πολλά εγκλήματα στις ρωσόφωνες περιοχές. Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, προεδρος της Δούμας, δήλωσε πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων. «Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Ο ιστότοπος της Δούμας αναφέρει ότι ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άμυνας και ασφάλειας να ετοιμάσουν οδηγίες προς αυτό τον σκοπό.

Ρώσος εισαγγελέας ζητά να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνταγμα Αζόφ

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας ως «τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τρίτη, επικαλούμενο το υπ. Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έχει προγραμματιστεί να εκδικάσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου, αναφέρει το Interfax.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων