Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περί της (υποκριτικής) τοποθέτησης Μπάιντεν για τις πατέντες εμβολίων για τον κορονοϊό

Η τοποθέτηση Μπάιντεν για τις πατέντες εμβολίων για τον κορονοϊό (να αρθούν προσωρινά τα πνευματικά δικαιώματα) είναι πέρα για πέρα υποκριτική αλλά και υστερόβουλη

1. Η όλη συζήτηση για την άρση της πατέντας έχει αφετηρία ην αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες, που πρακτικά σημαίνει άθικτα τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών

2. Η κατάργηση της πατέντας δε σημαίνει πρακτικά και δυνατότητα παραγωγης εμβολίων από όλες τις χώρες. Αυτή την ικανότητα την έχουν μόνο λίγες χώρες.

3. Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν ποσώς ενδιαφέρονται για τις ανάγκες του πλανήτη για εμβόλια παρά μόνο για τις δικές τους. Χαρακτηριστική η μέχρι τώρα στάση τους έναντι της Ινδίας, της μεγαλύτερης παραγωγού εμβολίου στον κόσμο, η οποία σήμερα δεν μπορεί να παράξει εμβόλια που τόσο χρειάζεται. Η πρώτη ύλη των εμβολίων έρχεται από τις ΗΠΑ. Η διοίκηση Μπάιντεν για να καλύψει τις δικές της ανάγκες έχει περιορίσει τις εξαγωγές. Και κατά συνέπεια οι ινδικές παρασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν τις δυνατότητες που είχαν αρχές του χρόνου.

4. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και η ΕΕ έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις δικές τους ανάγκες με αποτέλεσμα να αγοράζουν και να δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες. Δεν περισσεύουν για τις φτωχές χώρες εμβόλια και χωρίς τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων αό την Ινδία, οι φτωχές χώρες είναι στο έλεος του… Θεού.

Με την άρση της πατέντας –με οπαίους όρους- οι ΗΠΑ (οι οποίες έχουν και τις πρώτες ύλες) εξασφαλίζουν πρωτίστως τη δική τους επάρκεια αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας περίσσευμα δόσεων να ενισχύσουν τις σχέσεις εξάρτησεις με φτωχές χώρες και να πλασάρουν ανθρωπιστικό προφίλ.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων