Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλία: Άνοδος και απόλυτη πλειοψηφία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας εξασφάλισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρωθυπουργού Αντ. Κόστα, στις πρόωρες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, εξασφαλίζοντας το 41,7% των ψήφων (από 36,3% το 2019).

Copyright 2022 The Associated

…με απόσπαση σημαντικών δυνάμεων από τα κόμματα που στήριζαν τις «προοδευτικές κυβερνήσεις» του Αντ. Κόστα

Πανηγύρια για τους σοσιαλδημοκράτες,
που εξασφάλισαν αυτοδυναμία για πρώτη φορά μετά το 2005

Την ίδια ώρα, καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά και από ακόμα μια πλευρά τους μύθους για τα «οφέλη» των «προοδευτικών κυβερνήσεων», ο συνασπισμός του Πορτογαλικού ΚΚ με τους Πράσινους (PCP-PEV), καθώς και το «Αριστερό Μπλοκ» (BE), κόμματα που στήριζαν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις μειοψηφίας των σοσιαλδημοκρατών από το 2015 έως τον Οκτώβρη του 2021 οπότε καταψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό (εξέλιξη που προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές), κατέγραψαν σημαντικές απώλειες σε ποσοστά, ψήφους και έδρες.

Αναλυτικότερα, με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα (και ενώ μένουν να καταμετρηθούν μόνο οι ψήφοι από το εξωτερικό, που αντιστοιχούν σε 4 έδρες), το PS καταλαμβάνει 117 έδρες (από 108 το 2019) σε σύνολο 230, κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία του και πρώτη φορά μετά το 2005 την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Με την ενσωμάτωση των 4 εδρών του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι το PS μπορεί να φτάσει ακόμα και στις 119 έδρες.

Το «κεντροδεξιό» Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), παρά τις δημοσκοπήσεις που το ήθελαν να κονταροχτυπιέται με το PS για την πρώτη θέση, τελικά έμεινε στο 27,8% και στις 71 έδρες. Συνυπολογίζοντας τα κοινά ψηφοδέλτιά του με το Λαϊκό Κόμμα (CDS – PP) στη Μαδέιρα και τις Αζόρες φτάνει στο 29,3% και τις 76 έδρες (έναντι 27,9% και 79 εδρών στις εκλογές του 2019).

Αλλο σημαντικό στοιχείο των πορτογαλικών εκλογών, που αναδεικνύει τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και τη συντηρητικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, στην οποία επέδρασε και η πολύχρονη «σύμπραξη» ή ανοχή του Πορτογαλικού ΚΚ και του «Αριστερού Μπλοκ» στην αντιλαϊκή κυβέρνηση Κόστα, είναι η ανάδειξη στην τρίτη θέση του ακροδεξιού κόμματος «Αρκετά!» (Chega!) με 7,1% και 12 έδρες. Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε πριν από τις εκλογές του 2019 και τότε είχε 1,3% και μόνο μία έδρα.

Μεγάλη άνοδο σημείωσε και το «δεξιό» «Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία» (IL) με 5% και 8 έδρες, το οποίο είχε μπει οριακά στη Βουλή το 2019 κερδίζοντας επίσης μία έδρα και 1,3%.

Αντίθετα, το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα (CDS – PP), παραδοσιακός σύμμαχος του PSD, για πρώτη φορά από το 1975 δεν έχει εκπροσώπηση στη Βουλή, λαμβάνοντας μόλις 1,6% (από 4,22% και 5 βουλευτές το 2019).

Από άλλα μικρότερα κόμματα, το οικολογικό – φιλοζωικό PAN έλαβε 1,5% των ψήφων (από 3,3%) και 1 έδρα (από 4) και το οικολογικό – σοσιαλιστικό «Livre» 1,3% (από 1,1%) και παραμένει με 1 έδρα.

Συνέχεια στην καλλιέργεια αυταπατών και για τη νέα αστική κυβέρνηση…

Το «Αριστερό Μπλοκ», από την τρίτη θέση έπεσε στην πέμπτη, λαμβάνοντας 4,5% των ψήφων (από 9,5% το 2019) και εκλέγοντας 5 βουλευτές (από 19).

Στην έκτη θέση ακολουθεί η CDU, η συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ – Οικολόγων Πρασίνων, πέφτοντας στο 4,4% των ψήφων (από 6,3% το 2019) και εκλέγοντας 6 βουλευτές (από 12).

Να σημειωθεί μάλιστα ότι μετά τη στήριξη της κυβέρνησης Κόστα το 2015, η εκλογική συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες και στις εκλογές του 2019, πέφτοντας τότε στο 6,3% και τους 12 βουλευτές, από 8,3% και 17 βουλευτές που είχε στις εκλογές του 2015…

Έτσι, αφού «τα έργα και οι ημέρες» των κυβερνήσεων Κόστα από το 2015 μέχρι σήμερα ξεσκέπασαν ξανά το παραμύθι ότι η συμμετοχή ή στήριξη ενός Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια σοσιαλδημοκρατική, «προοδευτική» κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πίεση για φιλολαϊκή πολιτική, τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών καταρρίπτουν για πολλοστή φορά και το επιχείρημα ότι μέσα από μία τέτοια στάση ένα Κομμουνιστικό Κόμμα ενισχύει τις δυνάμεις του και ριζοσπαστικοποιεί λαϊκές συνειδήσεις.

Το Πορτογαλικό ΚΚ και το «Αριστερό Μπλοκ» εισέπραξαν την απογοήτευση για την αντιλαϊκή πολιτική των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, ενώ η καμπάνιά τους ενάντια στη «δεξιά» και η προβολή των «κατακτήσεων» της κυβέρνησης Κόστα δούλεψαν αντικειμενικά υπέρ του PS, που αξιοποίησε το γνωστό χαρτί της «χρήσιμης αριστερής ψήφου» για «να μην ξανάρθει η δεξιά», φόρτωσε στα δύο αυτά κόμματα την ευθύνη των πρόωρων εκλογών και «έπαιξε» το επιχείρημα της σταθερής, πλειοψηφικής κυβέρνησης, σε συνθήκες που διακυβεύεται η διαχείριση της πορείας της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο ότι μετά και από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, το Πορτογαλικό ΚΚ εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία και για στήριξη της νέας αστικής κυβέρνησης, συνεχίζοντας να καλλιεργεί αυταπάτες ότι αυτή μπορεί να δώσει φιλολαϊκές λύσεις.

Σε δήλωσή του, ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι «αν υπάρχει προοπτική μιας πολιτικής που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να δώσει λύσεις προς το συμφέρον των εργαζομένων και του λαού, ή αν, αντίθετα, θα επικρατήσει η πρόθεση της συνέχισης της αναβολής αυτής της απάντησης, που ευνοεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου (…) Το PS έχει στα χέρια του την επιλογή είτε να καταλήξει σε συμφωνίες με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είτε να συγκλίνει με την αριστερά, με το CDU, για να απαντήσει στα προβλήματα της χώρας»