Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε νέα εκεχειρία και κοινές περιπολίες στη «ζώνη ασφαλείας»

Μετά από έντονα παζάρια (είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν επτά ώρες) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη Συρία, η οποία προβλέπει παράταση της εκεχειρίας κατά 150 ώρες και κοινές περιπολίες στη «ζώνη ασφαλείας».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας έδωσαν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε αποφάσεις που αφορούν τη Συρία». Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν του εξήγησε λεπτομερώς τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, τονίζοντας ότι σημασία έχει τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία να μην τις εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την προσέγγιση της Ρωσίας για την αναγκαιότητα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τη λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ξεκινώντας ανέφερε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στη Βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από Τετάρτη 23-Οκτ από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, είπε ο Ερντογάν και για αυτό το λόγο έχουν στη διάθεση τους 150 ώρες αρχίζοντας από το μεσημέρι (12.00) της 23ης Οκτώβρη.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Συμφωνία και για κοινές «μπίζνες»

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν επίσης την ένταξη των τουρκικών τραπεζών στο σύστημα μεταβίβασης δεδομένων για διεξαγωγή συναλλαγών της Κεντρική τράπεζας της Ρωσίας.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι «μιλήσαμε για μία σημαντική συμφωνία η οποία προβλέπει την ενεργό αξιοποίηση του ρουβλίου και της τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και τη διεύρυνση της αποδοχή των ρωσικών καρτών Mir στην επικράτεια της Τουρκίας και τη σύνδεση των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών της Τράπεζας της Ρωσίας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS)