Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου

 ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν – Υπόγειο

Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στο Θέατρο Τέχνης (σκηνοθεσία Δ. Χατζημάρκος, μετάφραση Ο. Ελύτης, 1968) οι «Δούλες» ξαναστήνουν το άγριο, απελπισμένο αλλά και τρυφερό παιχνίδι τους στη σκηνή του Υπογείου. Ένα σκληρό και ποιητικό έργο για την εξουσία, την καταπιεσμένη οργή, τη βία αλλά και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «μοίρα». Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν οι Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου κ.ά. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο (Πεσματζόγλου 5, Αθήνα). Τηλ.: 210 3222760. Ώρα: 9.15 μμ. Εισιτ.: 10-18 ευρώ.

«Jesus Christ Superstar» στο Θέατρο Ακροπόλ

Το «Jesus Christ Superstar» είναι η πρώτη ροκ όπερα που ανέβηκε στον κόσμο, πρώτα στο Μπρόντγουαιη και μετά στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία. Με τη σύγχρονη γλώσσα του και την πολυβραβευμένη μουσική του, έχει παιχτεί σε 42 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 20 διαφορετικές γλώσσες αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως. Η κλασική πια παγκόσμια επιτυχία έρχεται στην Αθήνα του σήμερα να μιλήσει στην καρδιά μας για την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού πάνω στη γη, να μας θυμίσει την αληθινή αγάπη, τη γνήσια συγκίνηση, τη βαθιά χαρά και την αλήθεια. Σκηνοθεσία – απόδοση: Θέμις Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν οι Αιμιλιανός Σταματάκης (Ιησούς), Ησαΐας Ματιάμπα (Ιούδας), Ήβη Αδάμου (Μαρία Μαγδαληνή) και η Αντιγόνη Ψυχράμη για συγκεκριμένες παραστάσεις και ο Νίκος Μουτσινάς στο ρόλο του Ηρώδη. Στο Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα). Τηλ.: 210 3648303. Ώρα: 8 μμ. Εισιτ.: 15-40 ευρώ.

«Το τίμημα» στο θέατρο «Ιλίσια»

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως με πιο πρόσφατη αυτή του Broadway και πρωταγωνιστή τον Danny De Vito, ανεβαίνει στο Θέατρο «Ιλίσια». Οι διαχρονικές αλήθειες του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα ζωντανεύουν και φωτίζονται από τη σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

«Misery» στο Θέατρο «Ιλίσια – Βολανάκης»

Το θρίλερ του Στίβεν Κινγκ «Misery» έρχεται από 10 Γενάρη στη σκηνή του Θεάτρου «Ιλίσια – Βολανάκης», σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τον Δημήτρη Καραμπέτση.

«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα!…» στο θέατρο «Αλίκη»

Μία παράσταση που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

«Ο Γλάρος»

Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

“Φυλακισμένες”

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει τις “Φυλακισμένες”, των Ignacio del Moral  & Verónica Fernández, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με έναν 16μελή θίασο.

“Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του Πέτρου Φιλιππίδη στο Θέατρο Δανδουλάκη

Μια καινούρια κωμωδία ανεβαίνει στο Θέατρο Δανδουλάκη τον φετινό χειμώνα. Ο λόγος για τα “Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του πολυβραβευμένου Joe Di Pietro, σε σκηνοθεσία/διασκευή του Πέτρου Φιλιππίδη. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλμπέρτο Φάις, Δανάη Σκιάδη. Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (Αγίου Μελετίου 61, Κυψέλη). Στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 20ευρώ.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Ο σχοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ

O σχοινοβάτης πάνω στο σχοινί πρέπει να βιώσει την απόλυτη μοναξιά. Να απελευθερωθεί από το εγώ του και να προσφέρει στου πεινασμένους θεατές του τσίρκου μια βίαιη ομορφιά και ίσως έναν βίαιο θάνατο. Να μπορέσει να αναμετρηθεί με το απόλυτο. Θα χορεύει στο σχοινί σαν ένας άλλος όσο φωτίζουν οι προβολείς του τσίρκου. Μια παραβολή για τον κόσμο. Ο «Σχοινοβάτης» βασίζεται στην πραγματική ιστορία της σχέσης του Ζαν Ζενέ με τον 20χρονο ακροβάτη Αμπντάλα Μπεντάγκα, στον οποίο αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι, πληρώνοντας τους καλύτερους εκπαιδευτές και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σκηνοθεσία του σόου του επάνω στο τεντωμένο σκοινί. Η ιστορία τους όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του Μπεντάγκα σε μια περιοδεία, ο Ζενέ τον παρατάει. Εκείνος αυτοκτονεί και ο Ζενέ πέφτει σε βαριά κατάθλιψη. Θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1967. Σκηνοθεσία, μετάφραση, διασκευή: Ζωή Μαντά.

Επιμέλεια από τη γαλλική γλώσσα: Michele Valley. Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Ερμηνεύουν:

Βάλια Παπαχρήστου, Λευτέρης Παπακώστας. A Small Argo Full of Art: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210-5201684.

«Οργισμένα Νιάτα» στο «Ολβιο»

Το έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζον Οσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» ανεβαίνει σε απόδοση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στο θέατρο «Ολβιο».

  • Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Εντουαρντ Αλμπι ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας Α΄ σκηνή σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη με τις Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή στις 8 μ.μ. Κεφαλληνίας 16

«Ο Δρόμος Περνά από Μέσα»

Το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας

Tα «ανθρωπάκια» του Γαϊτη, αυτά τα πανομοιότυπα απρόσωπα όμοια μέλη ενός «τέλειου» μηχανισμού παραγωγής – κατανάλωσης, ή -όπως έλεγε ο ίδιος ο Γαϊτης (1923-1984) σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις- «τα ανθρωπάκια του σήμερα είναι στο κατεστημένο και το ίδιο το ανθρωπάκι αυτό αντιδρά στο κατεστημένο», επαναμφανίζονται. Αυτή τη φορά στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018, σε μια έκθεση με τίτλο «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης». Την επιμελούνται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Λορέττα Γαΐτη με τη σημαντική συμβολή του Μιχάλη Γαβρίλου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Γαΐτη.

Θεσσαλονίκη, πριν και μετά την πύρινη καταστροφή

Μια ιστορία για την ακμή και το απότομο τέλος της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά, που σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση από μια εύφλεκτη ξυλόπηκτη πόλη στα μέγαρα από μπετόν αρμέ, παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη με την έκθεση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέκλειε μια νέα αρχή, ή, ορθότερα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλλογή του φωτογραφικού υλικού και των τεκμηρίων το ΜΙΕΤ συνεργάστηκε με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και με ιδιώτες που διέθεσαν υλικό των αρχείων τους, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η Συλλογή Καλφαγιάν κ.ά.

Στην έκθεση αποτυπώνεται η κατάσταση της περίκλειστης Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους, πανοράματα της πόλης από το 1890, χάρτες πριν και μετά την πυρκαγιά του 1917, τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της οθωμανικής διοίκησης, αεροφωτογραφίες, καρτ ποστάλ της πυρίκαυστης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουαρίου 2018.