Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Οδός Αβύσσου, αριθμός 0», πρεμιέρα Παρασκευή 9 Φλεβάρη στο OLVIO

Πρε­μιέ­ρα την Παρα­σκευή 9 Φλε­βά­ρη του έργου «Οδός Αβύσ­σου, αριθ­μός 0» του Μενέ­λα­ου Λου­ντέ­μη, του συγ­γρα­φέα που χαρα­κτη­ρί­στη­κε ο Μάξιμ Γκόρ­γκι της Ελλά­δας. Το έργο δια­σκευα­σμέ­νο για το θέα­τρο από την Σοφία Αδα­μί­δου, ανε­βαί­νει, σε σκη­νο­θε­σία Ρου­μπί­νης Μοσχο­χω­ρί­τη, στη σκη­νή του OLVIO theater (Ιερά Οδός 67 & Φαλαι­σί­ας 7, Βοτα­νι­κός, τηλ: 210 3414118).

Φέτος, συμπλη­ρώ­νο­νται 41 χρό­νια από τον θάνα­τό του Μενέ­λα­ου Λου­ντέ­μη (22/1/1977) και 71 χρό­νια από την λει­τουρ­γία της Μακρο­νή­σου ως στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης «εθνι­κής ανα­μόρ­φω­σης». Στη Μακρό­νη­σο, ένα άγο­νο νησί 15 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων, ξεκί­νη­σε η λει­τουρ­γία του στρα­το­πέ­δου συγκέ­ντρω­σης με εισή­γη­ση του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου Στρα­τού προς το υπουρ­γείο Στρα­τιω­τι­κών στις 19 Φεβρουα­ρί­ου 1947. Στο αρχι­κό ειση­γη­τι­κό σημεί­ω­μα που συντά­χθη­κε μετά τις εκλο­γές της 1–4‑1946, ανα­φέ­ρε­ται: «Απο­φα­σί­ζε­ται ο περιο­ρι­σμός των αρι­στε­ρών στρα­τευ­σί­μων εις ορι­σμέ­να στρα­τό­πε­δα δια να υπο­στούν απο­το­ξί­νω­σιν. Όλες οι στρα­τιω­τι­κές μονά­δες δέον όπως εκκα­θα­ρι­σθούν από αρι­στε­ρί­ζο­ντες ή υπό­πτους αριστερισμού».

Το μυθι­στό­ρη­μα «Οδός Αβύσ­σου, αριθ­μός 0», είναι ένα από τα πιο βιω­μα­τι­κά έργα του Μενέ­λα­ου Λου­ντέ­μη. Κάτοι­κοι της οδού Αβύσ­σου, στον αριθ­μό μηδέν και κεντρι­κά πρό­σω­πα αυτής της φρί­κης ο Γιώρ­γης και ο Πανα­ής. Αγρια θεριά, αμε­τα­νό­η­τοι κομ­μου­νι­στές, που δε θα υπο­γρά­ψουν δήλω­ση και δε θα χάσουν την ελπί­δα τους για ζωή. Στο έργο αυτό ο Λου­ντέ­μης γρά­φει για τις πιο μαύ­ρες σελί­δες της σύγ­χρο­νης ελλη­νι­κής Ιστο­ρί­ας, τις οποί­ες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολι­τι­κός κρα­τού­με­νος στη Μακρόνησο.

«Η φρί­κη της Μακρο­νή­σου» ‑όπως ο ίδιος ο Λου­ντέ­μης γρά­φει- «δε χωρά­ει σε βιβλία. Δια­βά­ζε­ται μόνο μες στα μάτια των τρε­λών της. Μόνο τ’ αυτιά του Λαυ­ρί­ου πρό­φτα­σαν ν’ αρπά­ξουν κάτι ξεφτί­δια απ’ τις φωνές… Στην αρχή, για­τί αργό­τε­ρα ράγι­σαν κι αυτά και δεν άκουαν πια τίπο­τα. Κι έτσι από­μει­ναν μόνο οι σκύ­λοι ‑με το προ­φη­τι­κό τους ένστι­κτο- να σκορ­πούν απ’ τους καρ­βου­νο­σω­ρούς τις οιμω­γές τους, σαν μαύ­ρους οιω­νούς που έβγαι­ναν απ’ τα σπλά­χνα του προ­αιώ­νιου ζώου… Απ’ το Λαύ­ριο οι δήμιοι φαί­νο­νταν μικροί… Και ήταν για να σαστί­ζεις πως τόσο μικροί δήμιοι κάνα­νε τόσο μεγά­λα εγκλή­μα­τα. Μα το έγκλη­μα ποτέ δεν μετριέ­ται με τον πήχυ. Για­τί ποτέ δεν έχει το ανά­στη­μα του κακούρ­γου. Πάντα είναι μεγα­λύ­τε­ρό του. Για­τί ένας πραγ­μα­τι­κός κακούρ­γος ποτέ δεν κάνει μόνο ένα έγκλη­μα. Πόσο μάλ­λον στην Μακρό­νη­σο όπου είχε καταρ­γη­θεί η τιμω­ρία. Για­τί κι αυτό έγι­νε στη Μακρό­νη­σο. Χωρί­σα­νε το έγκλη­μα απ’ τον κολα­σμό και αντι­στρέ­ψα­νε τους όρους. Ρίξα­νε τον κολα­σμό στα θύμα­τα και τον έπαι­νο στους κακούρ­γους. Ετσι τους βοή­θη­σαν να κάνουν το έγκλη­μα ψυχα­γω­γία και πρω­ι­νή γυμνα­στι­κή. Οταν ένας άνθρω­πος συνη­θί­ζει να δια­σκε­δά­ζει με το αίμα που τρέ­χει, με τίπο­τα πια στο εξής δεν μπο­ρεί να διασκεδάσει…»

Συντελεστές

Θεα­τρι­κή δια­σκευή: Σοφία Αδαμίδου
Σκη­νο­θε­σία: Ρου­μπί­νη Μοσχοχωρίτη
Μου­σι­κή: Νότης Μαυρουδής
Σκη­νι­κά: Ντέι­βιντ Νεγρίν
Σχε­δια­σμός φωτι­σμού: Αλέ­ξαν­δρος Αλεξάνδρου
Κοστού­μια: Μαρία Παπαδοπούλου
Sound Design: Μανώ­λης Μανουσάκης
Κίνη­ση: Στέ­φα­νι Τσάκωνα
Βοη­θός σκη­νο­θέ­τη: Καλ­λιό­πη Καραμάνη
Σκη­νο­θε­σία Video: Γιώρ­γος Κορδέλλας.
Video art cinematography: Δημή­τρης Ζόγκας, Πανα­γιώ­της Ανδρεαδάκης
Φωτο­γρα­φία: Γιάν­νης Πρίφτης
Βοη­θός σκη­νο­γρά­φου Νάσια Πλέτση
Επι­κοι­νω­νία: Άντζυ Νομικού
Παρα­γω­γή: Artφως

Τους ρόλους ερμη­νεύ­ουν με σει­ρά εμφά­νι­σης: Χάρης Μαυ­ρου­δής, Δημή­τρης Μαύ­ρος, Χρι­στό­δου­λος Στυ­λια­νού, Νότης Παρα­σκευό­που­λος, Στέ­λιος Γεράνης.
Τη φωνή του «δανεί­ζει» ο Βασί­λης Μπισμπίκης

Διάρ­κεια παρά­στα­σης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Μέρες & ώρες παραστάσεων:
Παρα­σκευή 21:00, Σάβ­βα­το: 19:15, Κυρια­κή 18:00
Τιμές εισι­τη­ρί­ων: 15€ κανονικό10€ μειω­μέ­νο και 5€ ανέργων-ατέλειες
Ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης: 9/2/2018 & λήξης παρα­στά­σε­ων: 1/4/2018

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο