Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Πέμπτη 1 Μαρτίου

 ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο «Φούρνος»: Βιοτεχνία Υαλικών

Η Θεατρική Ομάδα «Νεάπολις» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, λόγω επιτυχίας, την παράσταση «Βιοτεχνία Υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα, από την Τετάρτη 21 Φλεβάρη και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέχρι την Πέμπτη 19 Απρίλη. Φέτος η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210 6460748), σε νέα διασκευή και με νέα διανομή.

«Πενθεσίλεια» του Κλάιστ

Ο Παντελής Δεντάκης αναμετριέται με ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού θεάτρου, την Πενθεσίλεια του Χάινριχ φον Κλάιστ, έργο του 1808 σε μια παράσταση για τον έρωτα και τον πόλεμο, το πάθος και τα ανελέητα παιχνίδια εξουσίας, την αέναη μάχη των δύο φύλων. Σκηνοθεσία Παντελής Δεντάκης, μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφ.Συγγρού 107 Ώρα 21.00 Εισιτήρια 7 ευρώ έως 15 ευρώ.

Η Έντα Γκάμπλερ στο «Μπάγκειον»

Η ‘Αντζελα Μπρούσκου ανεβάζει στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον» την Έντα Γκάμπλερ , έργο με το οποίο ο Νορβηγός συγγραφέας συμπύκνωσε και απεικόνισε με αριστουργηματικό τρόπο την πλήρη παρακμή (οικονομική, κοινωνική, ηθική, και ψυχολογική) της αριστοκρατικής τάξης, η οποία χρησιμοποίησε ακόμη και το γάμο ως μέσο για την έκφραση των ταξικών διαφορών. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Παρθενόπη Μπουζούρη. Μπάγκειον : πλατεία Ομονοίας 18 Ώρα 21.00 Εισιτήρια 15 ευρώ και 10 ευρώ.

«Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν – Υπόγειο

Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στο Θέατρο Τέχνης (σκηνοθεσία Δ. Χατζημάρκος, μετάφραση Ο. Ελύτης, 1968) οι «Δούλες» ξαναστήνουν το άγριο, απελπισμένο αλλά και τρυφερό παιχνίδι τους στη σκηνή του Υπογείου. Ένα σκληρό και ποιητικό έργο για την εξουσία, την καταπιεσμένη οργή, τη βία αλλά και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «μοίρα». Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν οι Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου κ.ά. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο (Πεσματζόγλου 5, Αθήνα). Τηλ.: 210 3222760. Ώρα: 9.15 μμ. Εισιτ.: 10-18 ευρώ.

«Jesus Christ Superstar» στο Θέατρο Ακροπόλ

Το «Jesus Christ Superstar» είναι η πρώτη ροκ όπερα που ανέβηκε στον κόσμο, πρώτα στο Μπρόντγουαιη και μετά στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία. Με τη σύγχρονη γλώσσα του και την πολυβραβευμένη μουσική του, έχει παιχτεί σε 42 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 20 διαφορετικές γλώσσες αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως. Η κλασική πια παγκόσμια επιτυχία έρχεται στην Αθήνα του σήμερα να μιλήσει στην καρδιά μας για την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού πάνω στη γη, να μας θυμίσει την αληθινή αγάπη, τη γνήσια συγκίνηση, τη βαθιά χαρά και την αλήθεια. Σκηνοθεσία – απόδοση: Θέμις Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν οι Αιμιλιανός Σταματάκης (Ιησούς), Ησαΐας Ματιάμπα (Ιούδας), Ήβη Αδάμου (Μαρία Μαγδαληνή) και η Αντιγόνη Ψυχράμη για συγκεκριμένες παραστάσεις και ο Νίκος Μουτσινάς στο ρόλο του Ηρώδη. Στο Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα). Τηλ.: 210 3648303. Ώρα: 8 μμ. Εισιτ.: 15-40 ευρώ.

«Το τίμημα» στο θέατρο «Ιλίσια»

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως με πιο πρόσφατη αυτή του Broadway και πρωταγωνιστή τον Danny De Vito, ανεβαίνει στο Θέατρο «Ιλίσια». Οι διαχρονικές αλήθειες του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα ζωντανεύουν και φωτίζονται από τη σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

«Misery» στο Θέατρο «Ιλίσια – Βολανάκης»

Το θρίλερ του Στίβεν Κινγκ «Misery» έρχεται από 10 Γενάρη στη σκηνή του Θεάτρου «Ιλίσια – Βολανάκης», σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τον Δημήτρη Καραμπέτση.

«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα!…» στο θέατρο «Αλίκη»

Μία παράσταση που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

«Ο Γλάρος»

Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

“Φυλακισμένες”

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει τις “Φυλακισμένες”, των Ignacio del Moral  & Verónica Fernández, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με έναν 16μελή θίασο.

“Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του Πέτρου Φιλιππίδη στο Θέατρο Δανδουλάκη

Μια καινούρια κωμωδία ανεβαίνει στο Θέατρο Δανδουλάκη τον φετινό χειμώνα. Ο λόγος για τα “Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του πολυβραβευμένου Joe Di Pietro, σε σκηνοθεσία/διασκευή του Πέτρου Φιλιππίδη. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλμπέρτο Φάις, Δανάη Σκιάδη. Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (Αγίου Μελετίου 61, Κυψέλη). Στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 20ευρώ.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Ο σχοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ

O σχοινοβάτης πάνω στο σχοινί πρέπει να βιώσει την απόλυτη μοναξιά. Να απελευθερωθεί από το εγώ του και να προσφέρει στου πεινασμένους θεατές του τσίρκου μια βίαιη ομορφιά και ίσως έναν βίαιο θάνατο. Να μπορέσει να αναμετρηθεί με το απόλυτο. Θα χορεύει στο σχοινί σαν ένας άλλος όσο φωτίζουν οι προβολείς του τσίρκου. Μια παραβολή για τον κόσμο. Ο «Σχοινοβάτης» βασίζεται στην πραγματική ιστορία της σχέσης του Ζαν Ζενέ με τον 20χρονο ακροβάτη Αμπντάλα Μπεντάγκα, στον οποίο αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι, πληρώνοντας τους καλύτερους εκπαιδευτές και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σκηνοθεσία του σόου του επάνω στο τεντωμένο σκοινί. Η ιστορία τους όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του Μπεντάγκα σε μια περιοδεία, ο Ζενέ τον παρατάει. Εκείνος αυτοκτονεί και ο Ζενέ πέφτει σε βαριά κατάθλιψη. Θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1967. Σκηνοθεσία, μετάφραση, διασκευή: Ζωή Μαντά.

Επιμέλεια από τη γαλλική γλώσσα: Michele Valley. Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Ερμηνεύουν:

Βάλια Παπαχρήστου, Λευτέρης Παπακώστας. A Small Argo Full of Art: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210-5201684.

«Οργισμένα Νιάτα» στο «Ολβιο»

Το έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζον Οσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» ανεβαίνει σε απόδοση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στο θέατρο «Ολβιο».

  • Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Εντουαρντ Αλμπι ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας Α΄ σκηνή σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη με τις Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή στις 8 μ.μ. Κεφαλληνίας 16

ΜΟΥΣΙΚΗ

Cinema Paradiso Project “Parlami d’amore” στο Half Note Jazz Club

Το Half Note Jazz Club υποδέχεται ξανά τους Cinema Paradiso Project για δύο παραστάσεις μέσα στο Μάρτιο (1&29/3). Οι Cinema Paradiso Project δημιουργούν το δικό τους μουσικό κόσμο μέσα από μουσικές και εικόνες από ταινίες που αγαπήσαμε. Με σάουντρακ από το διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο, το δεκαμελές σχήμα κινείται σε classical crossover ατμόσφαιρα συνδυάζοντας λάτιν και σόουλ ηχοχρώματα, ροκ στοιχεία και έντεχνη ελληνική μουσική. “Parlami d’amore” είναι ο τίτλος της νέας σινε-περιπλάνησης τους. Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς. Στις 21.30. Είσοδος: 10Euro (μπαρ), 15Euro (Β’ Ζώνη), 20Euro (Α’ Ζώνη). Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310.

Μουσικές Θαλασσογραφίες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το ελληνικό τοπίο συνδιαλέγεται ασταμάτητα με τη θάλασσα και προσδιορίζεται από αυτήν. Η παρουσία της είναι εξίσου καθοριστική και στο έργο των καλλιτεχνών που εμπνέονται από την ελληνική φύση. Στο πρόγραμμα «Μουσικές Θαλασσογραφίες» η πιανίστρια Λορέντα Ράμου επιχειρεί να αναζητήσει τα ίχνη της στο έργο σημαντικών και αντιπροσωπευτικών Ελλήνων συνθετών που καλύπτουν όλο τον 20ο αι. Παρά τις διαφορές στο ύφος, τα έργα αυτά διατηρούν, το καθένα με τον τρόπο του, κάτι από τη διαύγεια, την ορμή και το μυστήριο της θάλασσας. Θ’ ακουστούν έργα των Καλομοίρη, Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Κωνσταντινίδη, Τσουπάκη, Κουμεντάκη, Κόκορα και Βασιλαντωνάκη. Ίδρυμα Θεοχαράκη: Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1. Στις 20.30. Εισιτήρια: 10Euro & 5Euro.