Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τετάρτη 4 Απριλίου

«Αϊλάν – τα πάθη των ανθρώπων» – Ρεσιτάλ κιθάρας της Εύας Φάμπα

Η διεθνούς φήμης κιθαρίστρια Εύα Φάμπα θα πραγματοποιήσει ρεσιτάλ κιθάρας σήμερα Τετάρτη 2 Μάη στις 9 μ.μ., στο θέατρο «Radar» με έργα σύγχρονα, δεξιοτεχνικά και σε 1η παρουσίαση στην Ελλάδα το έργο «Αϊλάν» του Ε.Catina, αφιερωμένα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αυτού του κόσμου.

Το άψυχο κορμί του μικρού Αϊλάν από τη Συρία που η εικόνα του είχε συγκλονίσει τον κόσμο, εξακολουθεί να αποτελεί την πικρή υπενθύμιση του συνεχιζόμενου προσφυγικού δράματος.

Στον γεμάτο συγκινήσεις, δύσκολο και απαιτητικό «δρόμο» της κλασικής κιθάρας «βαδίζει» εδώ και χρόνια με συνέπεια η κιθαρίστρια Εύα Φάμπα. Καλλιτέχνης με σημαντική διεθνή παρουσία για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η Εύα Φάμπα έχει δώσει κατ’ επανάληψη επιτυχημένα ρεσιτάλ σε μουσικά, κιθαριστικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική.

Όλα τα έργα που θα ερμηνεύσει είναι σύγχρονα και διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο ηχοχρωματικά και υφολογικά με πολλά σύγχρονα στοιχεία, κυρίως στο έργο «Αϊλάν» του Ιταλού Ευγένιου Κάτινα, δεξιοτεχνικά με έντονα στοιχεία της ισπανικής παράδοσης στη Σονάτα του Τουρίνα, αργεντίνικων μελοδραματικών χρωμάτων και χορευτικών στοιχείων στο έργο του Μάξιμου Ντιέγο Πουχόλ, ρώσικο ρομαντισμό και πάθος στα έργα του Σμιρνώφ και πολύ ελληνικότητα με τα έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Φάμπα.

Διάρκεια: 70 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 8 ευρώ

Θέατρο Radar (Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93, Αθήνα – Απέναντι από τη στάση μετρό Αγ. Ιωάννης. Τηλ. 210 9769294).

Κρατήσεις: 2109768284 και στο viva.gr.

 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εβδομήντα και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου θαλασσογράφου, Κωνσταντίνου Βολανάκη, αποκαλύπτουν την τεράστια προσφορά του στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της νεοελληνικής ζωγραφικής. Ο Βολανάκης, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου κοντά στον Karl von Piloty. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ, παράλληλα, δίδασκε στο Καλλιτεχνικό Κέντρο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1895 στον Πειραιά. Επιμέλεια Έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς. Διάρκεια: 7 Φεβρουαρίου-13 Μαΐου 2018. Στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα). Τηλ.: 210 3611206. Εισιτ.: 7 ευρώ, 4 ευρώ (για φοιτητές, για μαθητές από 12 έως 18 ετών, για άτομα άνω των 65 ετών), δωρεάν (για ανέργους, για μαθητές έως 12 ετών). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-20:00 (Οκτώβριος-Μάιος).

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 15 Απριλίου 2018έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

Ομαδική έκθεση για τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα»

Εξήντα καλλιτέχνες διαθέτουν αφιλοκερδώς έργα τους για να ενισχύσουν τα προγράμματα της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα». Όλα τα έργα θα διατίθενται σε προσιτές τιμές λόγω του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της έκθεσης. Γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, τηλ. 2107249333). Ώρα εγκαινίων: 19.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ

Πασχαλινή Εορταγορά 2018 από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος προσκαλεί όλους στην Πασχαλινή Εορταγορά που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018. Θα υπάρχουν πασχαλινά δώρα φτιαγμένα από το Εργαστήρι Κεραμικής, το Τμήμα Κομποδετικής και το Τμήμα Πλεκτού του φορέα. Στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος (Αθηνάς 17, Καλλιθέα). Τηλ.: 210 9415271. Ώρες: 10 πμ. ως 7 μμ.

 ΘΕΑΤΡΟ

«Αμφιβολία» του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ στο Θέατρο Ροές

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα θρησκευτικό σχολείο. Ένας χαρισματικός ιερέας, ο Πατέρας Φλυν, προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τις αυστηρές δομές του σχολείου τις οποίες υπερασπίζεται σθεναρά η αυστηρή διευθύντρια του σχολείου Αδελφή Αλούσιους Μποβιέ. Όταν εκείνη θα ανακαλύψει ότι ο ιερέας δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε ένα νεαρό απομονωμένο αγόρι, θα ηγηθεί μιας προσωπικής σταυροφορίας εναντίον του ιερέα με σκοπό να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τον εκδιώξει από το σχολείο. Υφιστάμενη του ιερέα, χωρίς ισχυρές αποδείξεις και στηριγμένη μόνο στην δική της ηθική βεβαιότητα, θα βάλει σε κίνδυνο την θέση του ιερέα, το μέλλον του μαθητή, αλλά και τη συνοχή της κοινωνίας του σχολείου. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ (2005) θεατρικό κείμενο του Τζον Πάτρικ Σάνλει παρουσιάζει η εταιρεία Λυκόφως, σε διασκευή και σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Παίζουν οι Ρούλα Πατεράκη, Νίκος Κουρής, Λίλα Μπακλέση, Πηνελόπη Μαρκοπούλου. Στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι). Τηλ.: 210 3474312. Ώρα: 7 μμ. Εισιτ.: 12-18 ευρώ.

«Ακυβέρνητες Πολιτείες – Η νυχτερίδα» του Σ. Τσίρκα στο Θέατρο Τέχνης – Φρυνίχου

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης ολοκληρώνουν αυτόν τον κύκλο της πρώτης και τόσο ουσιαστικής συνεργασίας τους παρουσιάζοντας το 3ο μέρος «Νυχτερίδα» από την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες». Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε την περασμένη θεατρική περίοδο όπου για πρώτη φορά μεταφέρεται στην ελληνική σκηνή το εμβληματικό αυτό έργο της μεταπολεμικής νεοελληνικής πεζογραφίας. Διασκευή – Δραματουργική Επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Βλαβιανός, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση Μάνος Στεφανάκης, Βαγγέλης Ψωμάς. Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Τηλ.: 210 3222464, 210 3236732. Ώρα: 6 μμ. Εισιτ.: 8-18 ευρώ.

«Πενθεσίλεια» του Κλάιστ

Ο Παντελής Δεντάκης αναμετριέται με ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού θεάτρου, την Πενθεσίλεια του Χάινριχ φον Κλάιστ, έργο του 1808 σε μια παράσταση για τον έρωτα και τον πόλεμο, το πάθος και τα ανελέητα παιχνίδια εξουσίας, την αέναη μάχη των δύο φύλων.

Μπορεί άραγε κανείς να ερωτευτεί τον εχθρό του; Ο Κλάιστ εμπνέεται στην Πενθεσίλεια από ένα άγνωστο σε πολλούς τρωικό επεισόδιο, για να αφηγηθεί μια συντριπτική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου ανάμεσα στην βασίλισσα των Αμαζόνων, Πενθεσίλεια, και τον αρχηγό των Ελλήνων, Αχιλλέα, να μετατρέπουν σταδιακά τις μάχες σε ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι. Οι ερωτευμένοι γίνονται τέρατα που θέλουν να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον. Η εμμονική ανάγκη για κυριαρχία του ενός απέναντι στον άλλον, εξελίσσεται σε ένα φρικιαστικό όργιο αίματος. Σκηνοθεσία Παντελής Δεντάκης, μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφ.Συγγρού 107 Ώρα 21.00 Εισιτήρια 7 ευρώ έως 15 ευρώ.

«Το Μεγάλο Κρεβάτι» στην Πειραματική Σκηνή

Επιλέγοντας τη φόρμα της αθηναϊκής επιθεώρησης η παράσταση συνθέτει το ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας.Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση τις ερωτικές σχέσεις των Αθηναίων; Που φωλιάζει ο έρωτας μέσα στην πόλη; Μπορεί να υπάρξει ιδανικό ζευγάρι μέσα στη κρίση; Οι ήρωες ενός σπονδυλωτού θεάματος διηγούνται τις ιστορίες τους, ξορκίζοντας την μιζέρια και αναδεικνύοντας την φωτεινή πλευρά της ζωής.«Το Μεγάλο Κρεβάτι» το έργο των Μάνου Βαβαδάκη, Κατερίνας Παπανδρέου, Θάνου Τασσόπουλου ξεχώρισε στο περσινό Φεστιβάλ νέων δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής. Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή -1 (Σκηνή «Κατίνα Παξινού») – Κτίριο Rex : Πανεπιστημίου 48, Τηλ. 210-3305074, 210-7234567 Ώρα 21.00 Εισιτήρια 10 ευρώ, 6 ευρώ.

Μια ξεχωριστή παράσταση στο Θέατρο Τέχνης, με πρωταγωνιστή το Λόρκα

Μια ξεχωριστή παράσταση με τίτλο «Duende» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποιεί ποιήματα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα!…» στο θέατρο «Αλίκη»

Μία παράσταση που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

«Το τίμημα» στο θέατρο «Ιλίσια»

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως με πιο πρόσφατη αυτή του Broadway και πρωταγωνιστή τον Danny De Vito, ανεβαίνει στο Θέατρο «Ιλίσια». Οι διαχρονικές αλήθειες του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα ζωντανεύουν και φωτίζονται από τη σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

«Γυάλινο Φεγγάρι»

Η Αναστασία Σπύρου (τραγούδι), ο Πάνος Νάκος (πρόζα) και ο Μάνος Αθανασιάδης (πιάνο-τραγούδι) παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Γυάλινο Φεγγάρι» – ένα αφιέρωμα στον Francis Scott Fitzgerald. Μέσα από τον λόγο και τη μουσική ξετυλίγονται κυρίαρχα θέματα στα έργα του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα, όπως η αναμέτρηση του ανθρώπου με τον χρόνο και την μοίρα, η αθωότητα που χάνεται σ’ έναν κόσμο ο οποίος διαρκώς αλλάζει, οι αυταπάτες του έρωτα και το ξέφρενο κυνήγι της ευτυχίας σε μια κοινωνία που αποθεώνει την ύλη. Πρωτότυπα κείμενα, επιλογή και μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων: Αναστασία Σπύρου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πάνος Νάκος, Αναστασία Σπύρου, Ελένη Τάντου. Φωτογραφίες: Έλενα Μπονέλη. Καφέ-Πολυχώρος Αίτιον: Τζιραίων 8–10, Πλάκα-Ακρόπολη. Τηλ: 2130256666. Ώρα: 22.00.

  • Μουσικοθεατρική παράσταση για τη Σμύρνη, με τίτλο «Τετάρτη πρωί» των Χάρη Πανόπουλου και Νίκου Συμβουλίδη, στο θέατρο «Φούρνος», στις 9.15 μ.μ. Μαυρομιχάλη 168

«Ο Γλάρος»

Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

“Φυλακισμένες”

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει τις “Φυλακισμένες”, των Ignacio del Moral  & Verónica Fernández, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με έναν 16μελή θίασο.

“Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του Πέτρου Φιλιππίδη στο Θέατρο Δανδουλάκη

Μια καινούρια κωμωδία ανεβαίνει στο Θέατρο Δανδουλάκη τον φετινό χειμώνα. Ο λόγος για τα “Έξυπνα, Μικρά Ψέματα” του πολυβραβευμένου Joe Di Pietro, σε σκηνοθεσία/διασκευή του Πέτρου Φιλιππίδη. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλμπέρτο Φάις, Δανάη Σκιάδη. Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (Αγίου Μελετίου 61, Κυψέλη). Στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 20ευρώ.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Ο σχοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ

O σχοινοβάτης πάνω στο σχοινί πρέπει να βιώσει την απόλυτη μοναξιά. Να απελευθερωθεί από το εγώ του και να προσφέρει στου πεινασμένους θεατές του τσίρκου μια βίαιη ομορφιά και ίσως έναν βίαιο θάνατο. Να μπορέσει να αναμετρηθεί με το απόλυτο. Θα χορεύει στο σχοινί σαν ένας άλλος όσο φωτίζουν οι προβολείς του τσίρκου. Μια παραβολή για τον κόσμο. Ο «Σχοινοβάτης» βασίζεται στην πραγματική ιστορία της σχέσης του Ζαν Ζενέ με τον 20χρονο ακροβάτη Αμπντάλα Μπεντάγκα, στον οποίο αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι, πληρώνοντας τους καλύτερους εκπαιδευτές και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σκηνοθεσία του σόου του επάνω στο τεντωμένο σκοινί. Η ιστορία τους όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του Μπεντάγκα σε μια περιοδεία, ο Ζενέ τον παρατάει. Εκείνος αυτοκτονεί και ο Ζενέ πέφτει σε βαριά κατάθλιψη. Θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1967. Σκηνοθεσία, μετάφραση, διασκευή: Ζωή Μαντά.

Επιμέλεια από τη γαλλική γλώσσα: Michele Valley. Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Ερμηνεύουν:

Βάλια Παπαχρήστου, Λευτέρης Παπακώστας. A Small Argo Full of Art: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210-5201684.

«Οργισμένα Νιάτα» στο «Ολβιο»

Το έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζον Οσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» ανεβαίνει σε απόδοση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στο θέατρο «Ολβιο».

  • Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Εντουαρντ Αλμπι ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας Α΄ σκηνή σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη με τις Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή στις 8 μ.μ. Κεφαλληνίας 16