Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Πέμπτη 17 Μαΐου

 ΘΕΑΤΡΟ

Εθνικό Θέατρο: «Ψηλά από τη γέφυρα»

Ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του εικοστού αιώνα έρχεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέσα από τη σύγχρονη και διεισδυτική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη. Πρόκειται για το έργο «Ψηλά από τη γέφυρα», του Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ, ο οποίος με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία.

«Μικρό Γκλόρια»: «Η Ευθαλία του Γαλατά»

«Η Ευθαλία του Γαλατά», στο θέατρο «Μικρό Γκλόρια». Η σκηνοθεσία είναι της Ρέινας Εσκενάζυ και την Ευθαλία ενσαρκώνει η Νικολέττα Βλαβιανού, που έχει κάνει και τη θεατρική διασκευή.

Η «Μάντρα» του Αττίκ στο Θέατρο Παλλάς

Η θρυλική «Μάντρα» του Αττίκ επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς με ανανεωμένη διάθεση κι έναν δυναμικό θίασο όπου πρωταγωνιστούν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου, η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Νάντια Κοντογεώργη, ο Μίνως Θεοχάρης, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καθώς και μια μεγάλη ομάδα από ταλαντούχους ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς.

«Ο Γλάρος» στο Υπόγειο

Το εμβληματικό έργο του Αντον Τσέχοφ «Ο Γλάρος», που εγκαινίασε το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, ανεβαίνει για πρώτη φόρα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Πεσμαζόγλου 5, τηλέφωνο 2103228706), με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργα των Γιάννη Βαλυράκη, Μαρσέλο Ρικάρντο Ζεμπάλος, Πολ Οζ συναντιούνται στην έκθεση «Crossroads» της Blender

Gallery στις 7 μ.μ. Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα

Έκθεση χαρακτικής

Πρωτότυπα χαρακτικά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλίων» ή με τον ελληνικό δόκιμο όρο «Βιβλιόσημο») συγκεντρώνει η έκθεση Ex-libris που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» :Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, παλιό πιλοποιείο Ηλία Πουλόπουλου). Ώρα 19.30 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

Δύο κεντήματα

«ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΚΟΣ – ΑΝΤΙΟΠΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΥΟ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο Μπενάκη/Κλωστοϋφαντουργία Μέντης.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο κεντήματα που υλοποιήθηκαν από το 2013 έως το 2016, με τίτλους «Κέντημα I: Le merveilleux tableau d’ Edvard Munch a Paris» και «Το κέντημα ΙI», τα οποία αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ του εικαστικού Στέφανου Ρόκου και της αρχιτεκτόνισσας Αντιόπης Πανταζή. Με αφορμή την ατομική του έκθεση «Η εποχή του ηλεκτρισμού», ο Στέφανος Ρόκος ζήτησε από την Αντιόπη Πανταζή τη μεταφορά δύο ζωγραφικών έργων σε εργόχειρο κι εκείνη τα ενέγραψε σε κεντημένη εκδοχή.

Διάρκεια έκθεσης: 9/5 – 28/7/2018

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 – 15.00

Δευτέρα και Κυριακή: Κλειστά

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Λόγω μαζικής προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη…

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς. Ερευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξυδάς. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας. Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek. Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος. Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης. Γραφιστική επιμέλεια:Κώστας Μηναΐδης. Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.