Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 2 Ιουνίου (και ΔΩΡΕΑΝ)

 

Κυριακάτικα πρωινά με την Αλίκη Καγιαλόγλου (ΔΩΡΕΑΝ)

«Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσόα και τα φάντος της εφηβείας μου» είναι η παράσταση της Αλίκης Καγιαλόγλου σε ιδέα, σύνθεση, διασκευή κι ερμηνεία της ίδιας. Σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης. Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Ώρα 13.00 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ.

Μια ποιητική διαδρομή στον Εθνικό Κήπο

Μια περιπατητική, ποιητική διαδρομή με οδηγό κείμενα ποιητών και πολιτικών για τον Εθνικό Κήπο αλλά και γεωπόνων και μηχανικών που τον διαμόρφωσαν. Σκηνοθεσία Θ. Γκόνης. Ερμηνεύουν οι Χρ. Χατζηπαναγιώτης, Ελ. Κοκκίδου, Κ. Πατσιάνη, Μ. Γκόνη. Στο πλαίσιο της δράσης «Άνοιγμα στην πόλη – Αθήνα» του Φεστιβάλ Αθηνών. Έναρξη διαδρομής από την κεντρική είσοδο του Εθνικού Κήπου (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 1) – Ηλιακό Ρολόι. Ώρα 19.00 Διάρκεια 100′.

ΘΕΑΤΡΟ

 Μια «μπασκετική» κωμωδία

Ο «Εθνικός Ελληνορώσων» των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο. Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές μια παρέα λίγο μεγαλύτερων παιδιών, που αγαπούν το μπάσκετ. Στις 5.15 μ.μ. / Ακαδήμου 13

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Εδώ και τρία χρόνια, σε μια γειτονιά σε μια άκρη του δήμου της Αθήνας, στο «Ελληνορώσων», έξι φίλοι γύρω στα σαράντα, μαζεύονται, μια φορά τον μήνα, για ένα “μπασκετάκι”. Το ραντεβού συνήθως πέφτει Σάββατο – εκεί, κατά το απογευματάκι – στο ίδιο πάντα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Το κάνουν όπως λένε «για να ξεσκουριάζουν» …και να πίνουν μετά καμιά μπύρα χωρίς ενοχές. Και σήμερα το ίδιο. Συναντήθηκαν, είπαν τα νέα τους, έκαναν το ζέσταμά τους, πήραν την μπάλα στα χέρια και το παιχνίδι άρχισε.

Ο Εθνικός Ελληνορώσων είναι μία κωμωδία, για τα παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, για πρησμένους αστραγάλους, για πληγές που έκλεισαν και για άλλες που μείναν ανοιχτές. Ένα έργο για ξεχειλωμένες φανέλες, ξεφούσκωτες μπάλες και εγκλήματα. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Εξ’ αμελείας και μη.

“Όταν ο άντρας φτάνει στα σαράντα, πρέπει να αρχίσει να προσέχει” Michael Jordan

Το εμβληματικό έργο του Αντον Τσέχοφ «Ο Γλάρος», που εγκαινίασε το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, ανεβαίνει για πρώτη φόρα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Πεσμαζόγλου 5, τηλέφωνο 2103228706), με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

«Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» (Σαίξπηρ) στον χώρο Mask
Η κωμωδία «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή μετάφραση Νίκης Τριανταφυλλίδη,εκδόσεις Βακχικόν, προσαρμοσμένη για να ανέβει με σύγχρονο τρόπο σε bar theater σε σκηνοθεσία Ζωής Τριανταφυλλίδη,παίζεται για 2η συνεχη χρονιά.Έχουν γραφτεί καλές κριτικές από τους κριτικούς θεάτρου Λέανδρου Πολενάκη και Κωνσταντίνο Μπούρα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

Εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση/σκηνική εγκατάσταση «Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη» ανοίγοντας το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών στη μεγαλύτερη ελληνίδα δραματουργό. Μια «θεατρική πόλη» με δώδεκα ξεχωριστά δωμάτια, όσα και τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη αναπαριστούν τον κλειστό, ονειρικό χώρο και< το θέατρο του Παράλογου, με το οποίο η Αναγνωστάκη συνομίλησε ιδίως στα πρώτα της έργα. Την έκθεση επιμελείται η Δήμητρα Κονδυλάκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος με την υποστήριξη της διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού. Πειραιώς 260,Ταύρος. Ώρα: καθημερινά από 19:00 ως τις 24:00. ίσοδος ελεύθερη.

Εκθεση ζωγραφικής 

Εκθεση ζωγραφικής των Ουρανίας Βολονάκη και Εύας Μελά, γκαλερί Χρυσόθεμις, Καλογρέζης 14 Χαλάνδρι.

Έκθεση χαρακτικής

Πρωτότυπα χαρακτικά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλίων» ή με τον ελληνικό δόκιμο όρο «Βιβλιόσημο») συγκεντρώνει η έκθεση Ex-libris που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» :Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, παλιό πιλοποιείο Ηλία Πουλόπουλου). Ώρα 19.30 Η είσοδος είναι ελεύθερη.