Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» (Σαίξπηρ) στον χώρο Mask

Η κωμω­δία «Εύθυ­μες κυρά­δες του Ουίνδ­σορ» του Ουί­λιαμ Σαίξ­πηρ σε δια­σκευή μετά­φρα­ση Νίκης Τριανταφυλλίδη,εκδόσεις Βακ­χι­κόν, προ­σαρ­μο­σμέ­νη για να ανέ­βει με σύγ­χρο­νο τρό­πο σε bar theater σε σκη­νο­θε­σία Ζωής Τριανταφυλλίδη,παίζεται για 2η συνε­χη χρονιά.Έχουν γρα­φτεί καλές κρι­τι­κές από τους κρι­τι­κούς θεά­τρου Λέαν­δρου Πολε­νά­κη και Κων­στα­ντί­νο Μπούρα.

Ο Φάλ­σταφ, ένας ευγε­νής σπά­τα­λος στα γλέ­ντια, που δεν έχει να πλη­ρώ­σει ούτε τους υπη­ρέ­τες του, σκαρ­φί­ζε­ται διά­φο­ρες απά­τες και κλε­ψιές με όπλο τη γοη­τεία που νόζι­ζει πως ασκεί πάνω στις γυναί­κες. Οι κυρά­δες του Ουίνδ­σορ όμως που εκτός από χαρού­με­νες είναι τίμιες τον βάζουν στην θέση του με σκλη­ρό και χαρι­τω­μέ­νο τρόπο.

Αν και δεν είναι γνω­στό το πότε γρά­φτη­κε το έργο από τον Σαίξ­πηρ, είναι πιθα­νό να ανε­βά­στη­κε για πρώ­τη φορά το 1597, ενώ δημο­σιεύ­τη­κε σε κεί­με­νο το 1602.

Αυτή η υπε­ρο­ψία του ατό­μου «σε μένα όλα επι­τρέ­πο­νται» — η τάση να χρη­σι­μο­ποιεί τους άλλους, σύμ­φω­να με το δικό του συμ­φέ­ρον, κάνει τον Σερ Τζων Φάλ­σταφ «σύγ­χρο­νο ήρωα» και μάλι­στα χωρίς να του χρειά­ζε­ται η γρα­φι­κή κοι­λιά. Αυτός που νοιώ­θει εξυ­πνό­τε­ρος απ’ τους άλλους, που θεω­ρεί ακα­τα­μά­χη­το τον εαυ­τό του είναι πάντα ευχά­ρι­στο να βλέ­που­με να τον βάζ­ψουν στη θέση του εκεί­νοι που νομί­ζει πως τους παί­ζει στα δάχτυ­λα. Οι Θεα­τές σαν τις Εύθυ­μες κυρά­δες παρα­κο­λου­θούν αυτόν τον υψη­λό­τε­ρα ιστά­με­νο αλλά όμως χρε­ο­κο­πη­μέ­νο να γίνε­ται ρεζίλι.

Διάρ­κεια έργου 1 ώρα και 10 λεπτά.
Κου­στού­μια Χρι­στί­να Μπλιθικιώτη
Τεχνι­κός ήχου και φώτων Ηλί­ας Πολίτης

Παί­ζουν Φάλ­σταφ Στά­θης Γεωρ­γό­που­λος, Σβέλ­τη Ζωή Τ ρια­ντα­φυλ­λί­δη, κα Παί­ητζ Ιωάν­να Προ­σμί­τη, κα Φόρντ Δέσποι­να Παντελίδου.

Ένα πολι­τι­στι­κό γεγο­νός των ΕΝΠΑΝ.
Παρά­στα­ση Κυρια­κή 29/4/2018 στις 9μμ, στον χώρο Mask, Καλα­μιώ­του 16–18 και Κολο­κο­τρώ­νη 55, Πλα­τεία Αγί­ας Ειρή­νης, Μοναστηράκι.

Απα­ραί­τη­τη η κρά­τη­ση θέσε­ων στο 6993723117.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο