Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 24 Απριλίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Duende-Tο Πνεύ­μα της Γης»

Ο Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης μελο­ποιεί Λόρ­κα και μας λέει: «Για να βρού­με το Ν τ ο υ έ ν τ ε δεν υπάρ­χει τίπο­τε να μας βοη­θή­σει. Ούτε χάρ­της ούτε «σωστοί τρό­ποι». Το μόνο που ξέρου­με είναι πως καί­ει το αίμα σαν κοπα­νι­στό γυα­λί, πως εξα­ντλεί, πως σβή­νει τη γλυ­κιά γεω­με­τρία που μάθα­με, πως κλω­τσά­ει όλα τα στυλ.» Ερμη­νεύ­ουν οι Χρή­στος Γερο­ντί­δης και Κώστας Μπου­γιώ­της. Παί­ζουν οι μου­σι­κοί Βασί­λης Ντρου­μπο­γιάν­νης (πιά­νο) και Γιώρ­γος Ταμιω­λά­κης (τσέλο).Θέατρο Τέχνης Κάρο­λος Κουν- Φρυ­νί­χου: Φρυ­νί­χου 14, Πλάκα.Τηλ: 2103222464 Ώρα 21.30 Εισι­τή­ρια 15 ευρώ, 10 ευρώ, 8 ευρώ.

Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδά τις “προσωπικές μας μνήμες”

Και τον Απρί­λιο στον Σταυ­ρό του Νότου Club.

Η δημιουρ­γι­κή και εκρη­κτι­κή Τάνια Τσα­να­κλί­δου συνε­χί­ζει και τα Δευ­τε­ρό­τρι­τα του Μαρ­τί­ου, αλλά και τον Απρί­λιο (16–17/4 & 23–24/4) στον Σταυ­ρό του Νότου, ένα πρό­γραμ­μα με τρα­γού­δια από τις “προ­σω­πι­κές μας μνή­μες”, από εκεί­νες τις ιστο­ρί­ες που “πορεύ­ο­νται ανά­με­σα στο νου και την καρ­διά μας”.

Με την απα­ραί­τη­τη θεα­τρι­κό­τη­τα και το σκη­νι­κό της πάθος η Τάνια θα μας δώσει, για άλλη μια φορά, τη θέση μας στον γαλα­ξία των αισθήσεων.

Μαζί της τέσ­σε­ρις ξεχω­ρι­στοί μου­σι­κοί με ιδιαί­τε­ρους ρόλους στη μου­σι­κή αυτή παράσταση:
Blaine L. Reininger — Βιολί
Βαγ­γέ­λης Κοντό­που­λος — Μπάσο
Δημή­τρης Μπαρ­μπα­γά­λας — Κιθάρες
Ανα­στά­σιος Μισυρ­λής — Τσέλο

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, Φραν­τζή & Θαρύ­που 37, Νέος Κόσμος , Αθήνα
Τηλ.: 210 9226975
Κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη στον Σταυ­ρός του Νότου Club. Ώρα Έναρ­ξης: 21.30. Είσο­δος: 15€ (με ποτό)

 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγρα­φι­κή, η εικο­νο­γρά­φη­ση και οι παράλ­λη­λες διαδρομές

Στην έκθε­ση που διορ­γα­νώ­νει η Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρου­σιά­ζο­νται έργα και τεκ­μή­ρια από το πλου­σιό­τα­το αρχείο του ζωγρά­φου, που ανή­κει στο γιο του καλ­λι­τέ­χνη Νίκο Νικο­λι­νά­κο. Το κοι­νό θα έχει την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει ιδιαί­τε­ρες πλευ­ρές του ζωγρα­φι­κού έργου του και να απο­κτή­σει μια εικό­να της ακμαί­ας πολυ­μέ­ρειάς του μέσα από εικο­νο­γρα­φι­κές, γελοιο­γρα­φι­κές και γρα­φι­στι­κές δημιουρ­γί­ες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραι­δε­στού 32 & Π. Τσαλ­δά­ρη, Νίκαια

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθηνών»

Λόγω μαζι­κής προ­σέ­λευ­σης του κοι­νού, παρα­τεί­νο­νται οι προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ «Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθη­νών» στον κινη­μα­το­γρά­φο «Μικρό­κο­σμος» (Λεω­φό­ρου Συγ­γρού 106). Το ντο­κι­μα­ντέρ προ­βάλ­λε­ται καθη­με­ρι­νά από την Πέμ­πτη στις 19.00.

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κι­μα­ντέρ για την ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση την περί­ο­δο της Κατο­χής στην Αθή­να (1941-’44). 14 αφη­γή­σεις. 14 ιστο­ρί­ες. Ένας λαός ενά­ντια στους Ιτα­λούς και Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους. Ένα ντο­κι­μα­ντέρ για τη συλ­λο­γι­κή μνήμη…

Σκη­νο­θε­σία: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Γιάν­νης Ξυδάς. Ερευ­να — Σενά­ριο: Γιάν­νης Ξυδάς. Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός. Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — Μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός. Ηχο­λη­ψία — Μιξάζ: Ανδρέ­ας Γκό­βας. Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: drog_A_tek. Κάμε­ρα: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Χρή­στος Πανά­γος. Απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση: Σέβη Σαλα­γιάν­νη. Μετά­φρα­ση — Υπο­τι­τλι­σμός: Ηλί­ας Διά­με­σης. Γρα­φι­στι­κή επιμέλεια:Κώστας Μηνα­ΐ­δης. Παρα­γω­γή: Ομά­δα Συλ­λο­γι­κή Μνήμη.

Αφιέρωμα στον Βιτόριο Ταβιάνι

Μέχρι και την Τετάρ­τη 25 Απρι­λί­ου στον κινη­μα­το­γρά­φο ΑΣΤΟΡ.

Τιμώ­ντας τον μεγά­λο δημιουρ­γό Βιτό­ριο Ταβιά­νι, που έφυ­γε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, η εται­ρεία WEIRD WAVE, προ­βάλ­λει μέχρι και την Τετάρ­τη 25 Απρι­λί­ου στον κινη­μα­το­γρά­φο ΑΣΤΟΡ (Στα­δί­ου 28), κάθε από­γευ­μα στις 18.00, την ται­νία «Θαυ­μά­σιος Βοκά­κιος», την προ­τε­λευ­ταία ται­νία που σκη­νο­θέ­τη­σε μαζί με τον αδελ­φό του Πάο­λο το 2015.
Η τελευ­ταία ται­νία των αδελ­φών Ταβιά­νι «Ουρά­νιο Τόξο» (RAINBOW — A private affair / UNA QUESTIONE PRIVATA) θα κυκλο­φο­ρή­σει από την WEIRD WAVE, στην επό­με­νη κινη­μα­το­γρα­φι­κή σεζόν, από τον Σεπτέμ­βριο του 2018.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα:

ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΒΟΚΑΚΙΟΣ: Εμπνευ­σμέ­νοι ελεύ­θε­ρα από το «Δεκα­ή­με­ρο» του Βοκά­κιου, οι αδελ­φοί Ταβιά­νι επι­κε­ντρώ­νο­νται σε πέντε από τις εκα­τό ιστο­ρί­ες που περι­λαμ­βά­νο­νται στο κλα­σι­κό αυτό αρι­στούρ­γη­μα της ιτα­λι­κής λογο­τε­χνί­ας, για να απο­τί­σουν έναν απο­λαυ­στι­κό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγα­λύ­τε­ρους παρα­μυ­θά­δες όλων των εποχών.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ: Οι αδελ­φοί Ταβιά­νι επι­στρέ­φουν με μια ται­νία στα ίχνη της «Νύχτας του Σαν Λορέν­τζο», εμπνευ­σμέ­νη από τη νου­βέ­λα A PRIVATE AFFAIR (MIA ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ) του Μπέ­πε Φενό­λιο. Καλο­καί­ρι του 1943. Ο Μίλ­τον ερω­τεύ­ε­ται τη Φούλ­βια που παί­ζει με τον έρω­τα του, αφού της αρέ­σει απλώς το βάθος της σκέ­ψης του και να δια­βά­ζει τα γράμ­μα­τα που της γρά­φει. Ένα χρό­νο μετά, ο Μίλ­τον έχει μπει στην αντί­στα­ση και πολε­μά στο πλάι των ανταρ­τών. Κατά τη διάρ­κεια μιας συζή­τη­σης μαθαί­νει πως η Φούλ­βια ήταν κρυ­φά ερω­τευ­μέ­νη με τον επί­σης αντάρ­τη και φίλο του, Τζόρ­τζιο. Όταν ο Μίλ­τον απο­φα­σί­ζει να πάει και να τον βρει, αυτός έχει μόλις συλ­λη­φθεί από τους Φασίστες.

Info
23 Απρι­λί­ου 2018
Έως και 25 Απρι­λί­ου στον κινη­μα­το­γρ­λα­φο Αστορ.

ΘΕΑΤΡΟ

 

«Το αμάρ­τη­μα της μητρός μου» του Γεωρ­γί­ου Βιζυηνού

Σε θεα­τρι­κή προ­σαρ­μο­γή και σκη­νο­θε­σία Δήμου Αβδε­λιώ­δη, με τον Θεμι­στο­κλή Καρ­πο­δί­νη και την Αγά­πη Μανου­ρά. Το έργο αυτό του Βιζυ­η­νού έχει τη δομή αρχαί­ου δρά­μα­τος, εμπλου­τι­σμέ­νου με τα πρώ­ι­μα ψυχα­να­λυ­τι­κά στοι­χεία που αφο­μοί­ω­σε κατά τη διάρ­κεια των σπου­δών του στη Γοτίγ­γη της Γερ­μα­νί­ας και ενσω­μά­τω­σε δημιουρ­γι­κά στο έργο του, χωρίς να χάνει καθό­λου τον γειω­μέ­νο λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα του. Μου­σι­κή: Βαγ­γέ­λης Γιαν­νά­κης. Πολυ­χώ­ρος Vault (Μελε­νί­κου 26, τηλ. 2130356472). Ώρα: 21. 15.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο