Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους, εφοπλιστές βιομήχανοι ατελώς…

Από σήμερα 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που το καθιστά και φέτος απλησίαστο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η τιμή του 1,05 ευρώ ανά λίτρο ενώ τον Οκτώβριο του 2018, η τιμή με την οποία έκανε πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν το 1,145 ευρώ/λίτρο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης είχε τονίσει, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70 %. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Η φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση είναι δυσβάσταχτη. Τη στιγμή που λαϊκά νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία πληρώνουν φόρους στο πετρλελαιο, οι εφοπλιστές προμηθεύονται αφορολόγητο πετρέλαιο και οι βιομήχανοι αφορολόγητο φυσικό αέριο.

Το αίτημα για κατάργηση όλων των φόρων (ΕΦΚ και ΦΠΑ) από το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση ειναι πιο επίκαιρο από ποτέ.