Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυλαία Θεσσαλονίκης: Δυναμική κινητοποίηση για ασφαλή σχολεία – Αποδοκιμάστηκε η αντιδήμαρχος Παιδείας

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το απόγευμα κάτοικοι και γονείς, διαμαρτυρόμενοι για το ζήτημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες για το πρόσφατο συμβάν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Το κάλεσμα απηύθυνε που Σύλλογος Γονέων Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, συμπεριλαμβανομένων φορέων του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος από την ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και των Συλλόγων Γυναικών (ΟΓΕ) Πυλαίας και Χορτιάτη.

Από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων αναδείχθηκε ότι περισσεύουν τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου, τόσο εξαιτίας της υποσυντήρησης, όσο και λόγω της έλλειψης υποδομών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Στεφάνου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πυλαίας – Χορτιάτη. Κατήγγειλε την πολιτική υποχρηματοδότησης και την απαράδεκτη λογική «κόστους οφέλους» που ακολουθούν διαχρονικά κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές και τόνισε: «Οι γονείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα παιδιά μας να φοιτούν σαν παστές σαρδέλες μέσα σε αίθουσες των 12 τ.μ. όπως τα παιδιά στο 2ο γυμνάσιο, να μην έχουν σχολικές αυλές, να φοιτούν σε σχολεία μαζί με ποντίκια όπως το Ειδικό σχολείο Πυλαίας. Δεν θέλουμε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις αίθουσες εκδηλώσεων όπως στο Μουσικό Σχολείο γιατί τρέχουν τα νερά και φοβούνται μην πέσει η οροφή στο κεφάλι τους. Δεν θέλουμε να κάνουν αμέτρητα χιλιόμετρα όπως τα Παιδιά της Πυλαίας που πάνε για μάθημα στα “Πράσινα Φανάρια”, ή μέχρι το Πανόραμα για να πάνε στο νηπιαγωγείο».

Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Πυλαίας, γονείς και μαθητές πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους μέσα από συνθήματα όπως «ελέγξτε τη στέγη τη σχολική μην πέσει στα παιδιά μας η οροφή», «χτίστε σχολεία και όχι δημαρχεία», «δώστε λεφτά για την παιδεία, φτιάξτε στην Πυλαία, άμεσα σχολεία», «τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για τα σχολεία».

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γονέων Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη την άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων, άμεσο προσεισμικό έλεγχο όλων των κτηρίων, άμεσο έλεγχο της δομικής και της μη δομικής τρωτότητας των σχολικών κτηρίων, άμεση συντήρηση των σχολείων και επίλυση των προβλημάτων (kibo, στεγανοποίηση, βάψιμο) και απόδοση ευθυνών για το συμβάν στο 4ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας.

Προκλητική η αντιδήμαρχος Παιδείας

Τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων προκάλεσε η παρουσία της αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Ελ. Γιαννούδη η οποία από το βήμα του μικροφώνου επιχείρησε προκλητικά να κάνει το «άσπρο-μαύρο» και να διαφημίσει ως απάντηση στις λαϊκές ανάγκες έργα σχολικής στέγης που εδώ και δεκαετίες διεκδικούνται και ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των εξαγγελιών.