Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ – Βρετανία στην Υεμένη

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες. Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα και τη Σαάντα, ανέφερε το δίκτυο.

«Απαραίτητος» ο βομβαρδισμός ισχυρίζεται ο βρετανός πρωθυπουργός

«Απαραίτητο» χαρακτήρισε τον ιμπεριαλιστικό βομβαρδισμό της Υεμένης ο Βρετανός πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος ότι ήταν «καθήκον» για την προστασία των πλοίων και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Ο Ρίσι Σούνακ, ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί ήταν «αναλογικοί», ενώ άφησε και αυτός ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης των βομβαρδισμών, λέγοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου»

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι.

Οι Χούθι λένε πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ

Οι Χούθι θα συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, δήλωσε ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, εκπρόσωπος των Χούθι, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα» αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Αξιωματούχος των Χούθι χαρακτηρίζει «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια δήλωση θα εκδοθεί σύντομα σε απάντηση στις επιθέσεις.

Σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού προειδοποιεί ότι η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση στην περιοχή

Εξάλλου ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε σήμερα πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Ο Αλ-Σαμάρι έκανε τα σχόλιά του αφού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιδρομές από αέρος και θαλάσσης εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίδραση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ιράν: «Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Υεμένης

Το Ιράν χαρακτηρίζει τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς, ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης», καταδικάζοντας τα πυραυλικά πλήγματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης».

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων», αναφέρεται στην δήλωση.

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις «δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή».

Σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού προειδοποιεί ότι η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση στην περιοχή

Η «Χεζμπολλάχ» καταδικάζει την επίθεση

Η «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των Χούθι στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Υεμένη.

Στην ανακοίνωσή της η «Χεζμπολλάχ», αναφέρει πώς «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Η Ρωσία ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλαξαν το ποδόσφαιρο – Γιάννης Γεωργάκης