Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η λογοκρισία συμπληρώνει την προπαγάνδα του Ισραήλ

Οι σύμ­μα­χοι του Ισρα­ήλ, το έχουν χαρα­κτη­ρί­σει πολ­λές φορές τη «μονα­δι­κή δημο­κρα­τία της Μέσης Ανα­το­λής». Ο χαρα­κτη­ρι­σμός αυτός συμπλη­ρώ­νει το «αφή­γη­μα» που παρου­σιά­ζει το Ισρα­ήλ ως «θύμα», ως μια «δυτι­κή δημο­κρα­τία» που μάχε­ται «αυταρ­χι­κά καθε­στώ­τα» και «τρο­μο­κρά­τες», σε μια μάχη του «φωτός» με το «σκό­τος». Ετσι «ξεπλέ­νουν» το κρά­τος — δολο­φό­νο, τα εγκλή­μα­τα που δια­πράτ­τει σε βάρος του λαού της Παλαι­στί­νης, αλλά και τον βρώ­μι­κο ρόλο του στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια, σε συνερ­γα­σία μετα­ξύ άλλων και με τις ελλη­νι­κές κυβερνήσεις.

Σε αυτήν λοι­πόν τη …«μονα­δι­κή δημο­κρα­τία» στη Μέση Ανα­το­λή, η λογο­κρι­σία, η τρο­μο­κρα­τία και ο από­λυ­τος έλεγ­χος της πλη­ρο­φο­ρί­ας οργιά­ζουν, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες πολε­μι­κής σύγκρου­σης. Δίπλα στον πολυ­πλό­κα­μο μηχα­νι­σμό της προ­πα­γάν­δας, «χτυ­πά­ει υπε­ρω­ρί­ες» και το Γρα­φείο Λογο­κρι­σί­ας του Ισραη­λι­νού Στρα­τού. Σύμ­φω­να με έγγρα­φο που είναι αναρ­τη­μέ­νο στην ιστο­σε­λί­δα της ισραη­λι­νής κυβέρ­νη­σης, κάθε δημο­σιο­γρα­φι­κό υλι­κό που αφο­ρά στις δρα­στη­ριό­τη­τες των Ισραη­λι­νών Αμυ­ντι­κών Δυνά­με­ων (IDF), των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας και όχι μόνο, θα πρέ­πει να υπο­βάλ­λε­ται στο περί­φη­μο και παντο­δύ­να­μο Γρα­φείο Λογοκρισίας.

«Υπό το φως της τρέ­χου­σας κατά­στα­σης ασφα­λεί­ας και της εντα­τι­κής κάλυ­ψης από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης (…) θέλου­με να σας ενθαρ­ρύ­νου­με να υπο­βάλ­λε­τε στη λογο­κρι­σία όλο το υλι­κό πριν από τη μετά­δο­σή του (…) Παρα­κα­λού­με ενη­με­ρώ­στε το προ­σω­πι­κό σας για το περιε­χό­με­νο αυτής της επι­στο­λής, με έμφα­ση στο γρα­φείο ειδή­σε­ων και στους δημο­σιο­γρά­φους πεδί­ου», ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων η δια­τα­γή που υπο­γρά­φε­ται από τον επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου, με τίτλο «Επι­χεί­ρη­ση “Σιδε­ρέ­νια Ξίφη” — Οδη­γία του Επι­κε­φα­λής Λογο­κρι­σί­ας προς τα ΜΜΕ»1.

Η δια­τα­γή απα­ριθ­μεί 8 θέμα­τα, για τα οποία απα­γο­ρεύ­ε­ται να ανα­φέ­ρουν τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης χωρίς προη­γού­με­νη έγκρι­ση από το Γρα­φείο Λογο­κρι­σί­ας. Ορι­σμέ­να από αυτά αφο­ρούν πολι­τι­κά ζητή­μα­τα, όπως δυνη­τι­κά ενο­χλη­τι­κές απο­κα­λύ­ψεις για όπλα που χρη­σι­μο­ποιού­νται από το Ισρα­ήλ ή βρί­σκο­νται πλέ­ον στα χέρια των μαχη­τών της Χαμάς, ακό­μα και ιστο­ρί­ες σχε­τι­κά με τους Ισραη­λι­νούς ομή­ρους στη Γάζα. Σε λογο­κρι­σία υπό­κει­νται επί­σης ανα­φο­ρές για στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, τις ισραη­λι­νές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες, επι­θέ­σεις με ρου­κέ­τες που έπλη­ξαν ευαί­σθη­τες τοπο­θε­σί­ες στο Ισρα­ήλ, κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις και επι­σκέ­ψεις ανώ­τε­ρων στρα­τιω­τι­κών αξιω­μα­τού­χων στο πεδίο της μάχης. Πάνω από όλα, βέβαια, λογο­κρί­νε­ται οποια­δή­πο­τε πλη­ρο­φο­ρία σχε­τι­κά με τις συνε­δριά­σεις του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου ασφαλείας.

Από τότε που ξεκί­νη­σαν οι δολο­φο­νι­κές στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις του Ισρα­ήλ, περισ­σό­τε­ρες από 6.500 ειδή­σεις λογο­κρί­θη­καν πλή­ρως ή εν μέρει από την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, σύμ­φω­να με την ιστο­σε­λί­δα «The Intercept»2. Μάλι­στα, το μέγε­θος της λογο­κρι­σί­ας είναι τέτοιο, που προ­κα­λεί αντι­δρά­σεις ακό­μα και στους ίδιους τους …λογο­κρι­τές! Για παρά­δειγ­μα, στα τέλη Νοέμ­βρη, ο επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Λογο­κρι­σί­ας κατήγ­γει­λε μαζί με άλλους ανώ­τε­ρους αξιω­μα­τι­κούς ότι στε­λέ­χη «κοντά στον πρω­θυ­πουρ­γό Μπ. Νετα­νιά­χου», του «άσκη­σαν εξαι­ρε­τι­κή πίε­ση για να απο­τρέ­ψουν τη δημο­σί­ευ­ση δια­φό­ρων γεγο­νό­των στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, χωρίς καμία δικαιο­λο­γία ασφα­λεί­ας για να το πρά­ξουν»3.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά οδη­γί­ες όπως αυτή να απο­στέλ­λο­νται από τον λογο­κρι­τή, εκτός από τις γενι­κές ανα­κοι­νώ­σεις που ζητά­νε γενι­κά από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης να συμ­μορ­φω­θούν, και ακό­μη και τότε στάλ­θη­καν μόνο σε ορι­σμέ­νους ανθρώ­πους», δήλω­σε ένας πρώ­ην αρχι­συ­ντά­κτης ισραη­λι­νού περιο­δι­κού στο «The Intercept» για τον έλεγ­χο του Τύπου, που έχει γίνει ασφυ­κτι­κός μετά την κλι­μά­κω­ση του πολέμου.

Ο ίδιος ανα­φέ­ρει επί­σης ότι η «σκιά» του Γρα­φεί­ου Λογο­κρι­σί­ας επη­ρε­ά­ζει τους δημο­σιο­γρά­φους πριν ακό­μα τα ΜΜΕ στα οποία εργά­ζο­νται απο­φα­σί­σουν να θέσουν τα θέμα­τά τους στη διά­θε­ση του λογο­κρι­τή. «Οι άνθρω­ποι αυτο­λο­γο­κρί­νο­νται, δεν προ­σπα­θούν καν να ανα­φέ­ρουν τις ιστο­ρί­ες που ξέρουν ότι δεν θα περά­σουν», δήλω­σε ο πρώ­ην αρχι­συ­ντά­κτης, προ­σθέ­το­ντας ότι «όλο αυτό δεί­χνει πραγ­μα­τι­κά πόσο λίγα βλέ­πουν οι συνη­θι­σμέ­νοι Ισραη­λι­νοί στον Τύπο για το τι συμ­βαί­νει στους Παλαι­στί­νιους της Γάζας».

Μέχρι και το αμε­ρι­κα­νι­κό Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, σε έκθε­ση για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στο Ισρα­ήλ και τα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη, ανα­γκά­στη­κε να επι­ση­μά­νει πρό­περ­σι ότι σε δύο αρα­βό­φω­νες εφη­με­ρί­δες στην κατε­χό­με­νη Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, «συντά­κτες και δημο­σιο­γρά­φοι ανέ­φε­ραν πως προ­έ­βη­σαν σε αυτο­λο­γο­κρι­σία λόγω φόβου αντι­ποί­νων από τις ισραη­λι­νές αρχές»4.

Το γεγο­νός ότι η δια­τα­γή είναι γραμ­μέ­νη στην αγγλι­κή γλώσ­σα, κατα­δει­κνύ­ει πως δεν απευ­θύ­νε­ται μονά­χα στα εγχώ­ρια ΜΜΕ. Οι ξένοι δημο­σιο­γρά­φοι που εργά­ζο­νται στο Ισρα­ήλ πρέ­πει να λάβουν κυβερ­νη­τι­κή άδεια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μιας δήλω­σης ότι θα συμ­μορ­φω­θούν με τις κατευ­θύν­σεις του Γρα­φεί­ου Λογο­κρι­σί­ας. Αυτή η πρα­κτι­κή απο­τε­λεί κοι­νό μυστι­κό εδώ και δεκα­ε­τί­ες για Διε­θνή Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης που έχουν αντα­πο­κρι­τές στο Ισρα­ήλ και την Παλαιστίνη.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το δημο­σί­ευ­μα του αμε­ρι­κα­νι­κού NBC, το 2006, με τίτλο «Η ισραη­λι­νή λογο­κρι­σία ασκεί μεγά­λη δύνα­μη στην (δημο­σιο­γρα­φι­κή) κάλυ­ψη», όπου κατα­γρά­φο­νται και οι δηλώ­σεις της τότε επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Λογο­κρι­σί­ας: «Μπο­ρώ, για παρά­δειγ­μα, να δημο­σιεύ­σω μια εντο­λή ότι δεν μπο­ρεί να δημο­σιευ­θεί υλι­κό. Μπο­ρώ να κλεί­σω μια εφη­με­ρί­δα ή έναν σταθ­μό. Μπο­ρώ να κάνω σχε­δόν τα πάντα». Την ίδια περί­ο­δο, το «Ασο­σιέι­τεντ Πρες» είχε δηλώ­σει ότι είχε συμ­φω­νή­σει — όπως και άλλοι οργα­νι­σμοί — να συμ­μορ­φω­θεί με τους κανό­νες του Γρα­φεί­ου, κάτι που απο­τε­λού­σε από τότε προ­ϋ­πό­θε­ση για τη λήψη άδειας λει­τουρ­γί­ας ως οργα­νι­σμός μέσων ενη­μέ­ρω­σης στο Ισρα­ήλ5.

Η πολι­τι­κή αυτή δεν άλλα­ξε καθό­λου στην πορεία. Σε συνέ­ντευ­ξή της, αυτήν τη φορά στο γερ­μα­νι­κό «Spiegel», η πρώ­ην επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Λογο­κρι­σί­ας δήλω­σε το 2010: «Θα λογο­κρί­νω οτι­δή­πο­τε βρε­θεί στο γρα­φείο μου και πιστεύω ότι θα είναι χρή­σι­μο στον εχθρό για σκο­πούς συλ­λο­γής πολύ­τι­μων πλη­ρο­φο­ριών. Μπο­ρεί να είναι ένα γράμ­μα, μία λέξη, μία γραμ­μή. Μερι­κές φορές, λυπά­μαι, μπο­ρεί να είναι περισ­σό­τε­ρο — αλλά στό­χος μας είναι να περιο­ρί­σου­με την παρέμ­βα­σή μας στο ελά­χι­στο»6.

Ο δημο­σιο­γρά­φος που έλα­βε τη συνέ­ντευ­ξη, είπε ότι στα 4,5 χρό­νια που εργα­ζό­ταν ως αντα­πο­κρι­τής στο Ισρα­ήλ, ποτέ δεν παρέ­δω­σε άρθρο για έγκρι­ση, «καθώς αυτή η πρά­ξη έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τις δημο­σιο­γρα­φι­κές αρχές», αλλά δεν έλα­βε ποτέ τηλε­φώ­νη­μα από το γρα­φείο, ρωτώ­ντας την αξιω­μα­τι­κό: «Ήμουν απλά τυχε­ρός;». Για να πάρει την εξής απά­ντη­ση: «Μη νομί­ζε­τε ότι δεν γνω­ρί­ζου­με τι έχε­τε δημο­σιεύ­σει. Αν νόμι­ζα ότι βλά­πτε­τε την κρα­τι­κή ασφά­λεια, θα γνω­ρί­ζα­τε την “άλλη πλευ­ρά” της λογοκρισίας»…

  1. https://www.gov.il/BlobFolder/news/8swordsofiron101023/en/operation%20Swords%20of%20Iron.pdf2) _σσ. σύν­δε­σμος μπλο­κα­ρι­σμέ­νος מצטערים, העמוד שחיפשת לא נמצא Λυπού­μα­στε, η σελί­δα που ψάχνα­τε δεν βρέ­θη­κε … “Απα­γο­ρεύ­ε­ται η ανα­φο­ρά τρω­τών σημεί­ων στις αμυ­ντι­κές ικα­νό­τη­τες του Ισρα­ήλ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ανά­πτυ­ξης, της θέσης και των δυνα­το­τή­των του συστή­μα­τος Iron dome και άλλων συστη­μά­των αερά­μυ­νας και πυραυ­λι­κής άμυ­νας. Απα­γο­ρεύ­ε­ται επί­σης η μετά­δο­ση εικό­νων ή/και βίντεο που μπο­ρούν να ανα­γνω­ρί­σουν τις δυνά­μεις, τη σύν­θε­ση και το εύρος τους”… μπο­ρεί­τε όμως να δεί­τε το θέμα εδώ
  2. https://theintercept.com/2023/12/23/israel-military-idf-media-censor/
  3. https://www.haaretz.com/israel-news/2023–11-29/ty-article/.premium/israeli-chief-military-censor-complains-of-pressure-threats-of-dismissal-from-netanyahu/0000018c-1b7d-dd4b-a38c-1f7f489c0000
  4. https://www.state.gov/reports/2022-country-reports-on-human-rights-practices/israel-west-bank-and-gaza/
  5. https://www.nbcnews.com/id/wbna13941180
  6. https://www.spiegel.de/international/world/interview-with-israel-s-chief-censor-i-will-censor-anything-that-will-be-useful-to-the-enemy-a-690811.html

Πηγή Ριζο­σπά­στης

  1. Ενό­ψει της τρέ­χου­σας κατά­στα­σης ασφα­λεί­ας και της εντα­τι­κής κάλυ­ψης από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, θα θέλα­με να σας ενθαρ­ρύ­νου­με να υπο­βά­λε­τε στη Λογο­κρι­σία όλο το υλι­κό που αφο­ρά τις δρα­στη­ριό­τη­τες των στρα­τευ­μά­των άμυ­νας του Ισρα­ήλ (.0.F) και τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας sracl πριν από τη μετά­δο­σή τους.
  2. Παρα­κά­τω είναι μια ανά­λυ­ση των θεμά­των που δεν επι­τρέ­πο­νται για μετά­δο­ση και θα πρέ­πει να υπο­βλη­θούν από τη λογο­κρι­σία πριν από τη δημο­σί­ευ­σή τους 
    1. Όμη­ροι- Προ­σω­πι­κά στοι­χεία οποιων­δή­πο­τε αναρ­τή­σε­ων που κατεί­χαν. ιατρι­κή κατά­στα­ση sracl δια­πραγ­μα­τευ­τι­κές θέσεις και τυχόν λεπτο­μέ­ρειες σχε­τι­κά με τη δια­πραγ­μά­τευ­ση για την απε­λευ­θέ­ρω­σή τους.
    2. Επι­χει­ρη­σια­κά Στοι­χεία — Σει­ρά μάχης των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας και τοπο­θέ­τη­σής τους περιο­χές συγκέ­ντρω­σης, κινή­σεις στρα­τευ­μά­των, επι­χει­ρη­σια­κά σχέ­δια και μυστι­κή επι­χεί­ρη­ση. Απα­γο­ρεύ­ε­ται η ανα­φο­ρά τρω­τών σημεί­ων στις αμυ­ντι­κές ικα­νό­τη­τες του Ισρα­ήλ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ανά­πτυ­ξης, της θέσης και των δυνα­το­τή­των του συστή­μα­τος Iron dome και άλλων συστη­μά­των αερά­μυ­νας και πυραυ­λι­κής άμυνας.
    3. Απα­γο­ρεύ­ε­ται επί­σης η μετά­δο­ση εικό­νων και/ή βίντεο που μπο­ρούν να προσ­διο­ρί­σουν τις δυνά­μεις, τη σύν­θε­ση και το εύρος τους. @_Νοημοσύνη- Οποια­δή­πο­τε πλη­ρο­φο­ρία σχε­τι­κά με τις προ­θέ­σεις και τις δυνα­τό­τη­τες του εχθρού.
    4. Οπλι­κά συστή­μα­τα-λεπτο­μέ­ρειες οπλι­κών συστη­μά­των σε χρή­ση .D.F. Εξο­πλι­σμός O.F που έπε­σε στο χέρι του εχθρού (ακό­μα και αν η ανα­φο­ρά σας βασί­ζε­ται σε εχθρι­κά νέα).
    5. Επι­θέ­σεις με ρου­κέ­τες — απα­γο­ρεύ­ε­ται η ανα­φο­ρά ρου­κε­τών που έπλη­ξαν στρα­τη­γι­κούς στό­χους υπο­δο­μής όπως σταθ­μούς ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής, υπο­δο­μές αερί­ου και νερού, απο­θή­κες μετα­φο­ρών, στρα­τιω­τι­κές και αμυ­ντι­κές βάσεις, εργο­στά­σια και άλλα ευαίσθητα
    6. Κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις — απα­γο­ρεύ­ε­ται η ανα­φο­ρά επι­θέ­σε­ων κατά της ασφά­λειας, ομο­σπον­δια­κό και εθνι­κό ίδρυ­μα. Επι­πλέ­ον, απα­γο­ρεύ­ε­ται η ανα­φο­ρά ισραη­λι­νών κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σε­ων ενα­ντί­ον του εχθρού.
    7. Επι­σκέ­ψεις από υπαλ­λή­λους-Κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψης στη ζώνη μάχης, απα­γο­ρεύ­ε­ται να ανα­φέ­ρε­τε την παρου­σία ανώ­τε­ρων αξιω­μα­τού­χων όπως ο Πρω­θυ­πουρ­γός, ο Υπουρ­γός Άμυ­νας, ο Αρχη­γός του Επι­τε­λεί­ου, Υπουρ­γοί, Μέλη της Κνε­σέτ και άλλοι ανώ­τε­ροι αξιωματούχοι.
    8. Γρα­φείο ασφα­λεί­ας — Οποιεσ­δή­πο­τε ανα­φο­ρές σχε­τι­κά με λεπτο­μέ­ρειες και πλη­ρο­φο­ρί­ες από το | Η συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου πρέ­πει να υπο­βλη­θεί στο Isracli Censor πριν από τη μετά­δο­ση. [ Παρα­κα­λού­με ενη­με­ρώ­στε το περιε­χό­με­νο της επι­στο­λής σας, με έμφα­ση στις ειδή­σεις | deskand ρεπόρ­τερ πεδίου.

Με εκτί­μη­ση, Ταξί­αρ­χος Αρχη­γός Λογο­κρι­τής (ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο)

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο