Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ — Βρετανία στην Υεμένη

Οι ένο­πλες δυνά­μεις των ΗΠΑ και της Βρε­τα­νί­ας εξα­πέ­λυ­σαν πυραυ­λι­κά πλήγ­μα­τα στην πρω­τεύ­ου­σα της Υεμέ­νης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγ­χουν οι Χού­θι, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Αλ Μασί­ρα, που πρό­σκει­ται στους σιί­τες αντάρ­τες. Η «αμε­ρι­κα­νι­κή επί­θε­ση με βρε­τα­νι­κή συμ­με­το­χή» έπλη­ξε τη Σανάα, τη Χοντάι­ντα και τη Σαά­ντα, ανέ­φε­ρε το δίκτυο.

«Απαραίτητος» ο βομβαρδισμός ισχυρίζεται ο βρετανός πρωθυπουργός

«Απα­ραί­τη­το» χαρα­κτή­ρι­σε τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό βομ­βαρ­δι­σμό της Υεμέ­νης ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι ήταν «καθή­κον» για την προ­στα­σία των πλοί­ων και την ελευ­θε­ρία της ναυσιπλοΐας.

Ο Ρίσι Σού­νακ, ανέ­φε­ρε πως οι βομ­βαρ­δι­σμοί ήταν «ανα­λο­γι­κοί», ενώ άφη­σε και αυτός ανοι­κτό το ενδε­χό­με­νο επα­νά­λη­ψης των βομ­βαρ­δι­σμών, λέγο­ντας ότι «το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα υπε­ρα­σπί­ζε­ται πάντα την ελευ­θε­ρία της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας και την ελεύ­θε­ρη κυκλο­φο­ρία του εμπορίου»

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Άμυ­νας, τέσ­σε­ρα μαχη­τι­κά Typhoon FGR4 διε­ξή­γα­γαν στο πλευ­ρό των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων «πλήγ­μα­τα ακρι­βεί­ας» ενα­ντί­ον δυο εγκα­τα­στά­σε­ων των Χούθι.

Οι Χούθι λένε πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ

Οι Χού­θι θα συνε­χί­ζουν να βάζουν στο στό­χα­στρο εμπο­ρι­κά πλοία στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, εάν έχουν οποια­δή­πο­τε σχέ­ση με το Ισρα­ήλ, δήλω­σε ο Μοχά­μεντ Άμπ­ντελ Σαλάμ, εκπρό­σω­πος των Χού­θι, ενώ κατήγ­γει­λε τα «αδι­καιο­λό­γη­τα» αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κά πλήγ­μα­τα στην Υεμένη.

«Δεν υπάρ­χει καμιά δικαιο­λο­γία για αυτή την επί­θε­ση ενα­ντί­ον της Υεμέ­νης, διό­τι δεν υπάρ­χει καμιά απει­λή για τη διε­θνή ναυ­σι­πλο­ΐα στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα (…) στό­χος ήταν και θα παρα­μεί­νουν ισραη­λι­νά πλοία και αυτά που κατευ­θύ­νο­νται προς τα λιμά­νια της κατε­χό­με­νης Παλαι­στί­νης», ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή του στο X.

Αξιωματούχος των Χούθι χαρακτηρίζει «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα

Ο Μοχά­μεντ Άλι αλ-Χού­θι, μέλος τους ανώ­τα­του πολι­τι­κού συμ­βου­λί­ου των Χού­θι, χαρα­κτή­ρι­σε «βάρ­βα­ρα» τα αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κά πλήγ­μα­τα στην Υεμένη.

Ο ίδιος πρό­σθε­σε πως μια δήλω­ση θα εκδο­θεί σύντο­μα σε απά­ντη­ση στις επιθέσεις.

Σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού προειδοποιεί ότι η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση στην περιοχή

Εξάλ­λου ένας σύμ­βου­λος του πρω­θυ­πουρ­γού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμά­ρι, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα πως η Δύση επε­κτεί­νει τη σύγκρου­ση ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς και αυξά­νει τις εντά­σεις στην περιο­χή, όπως μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό ιρα­κι­νό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων INA.

Ο Αλ-Σαμά­ρι έκα­νε τα σχό­λιά του αφού οι ΗΠΑ και η Βρε­τα­νία εξα­πέ­λυ­σαν επι­δρο­μές από αέρος και θαλάσ­σης ενα­ντί­ον στρα­τιω­τι­κών στό­χων των Χού­θι στην Υεμέ­νη σε απά­ντη­ση στις επι­θέ­σεις που πραγ­μα­το­ποιούν οι αντάρ­τες σε πλοία στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα ως αντί­δρα­ση στους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη Γάζα.

Ιράν: «Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Υεμένης

Το Ιράν χαρα­κτη­ρί­ζει τους αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς, ως «παρα­βί­α­ση της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Υεμέ­νης», κατα­δι­κά­ζο­ντας τα πυραυ­λι­κά πλήγματα.

Ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών του Ιράν Νάσερ Κανα­ά­νι τόνι­σε σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ότι «κατα­δι­κά­ζου­με σθε­να­ρά τις στρα­τιω­τι­κές επι­θέ­σεις που διε­ξή­χθη­σαν το πρωί από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ενα­ντί­ον πόλε­ων της Υεμένης».

«Τις θεω­ρού­με καθα­ρή παρα­βί­α­ση της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Υεμέ­νης, του διε­θνούς δικαί­ου, των (διε­θνών) κανο­νι­σμών και δικαιω­μά­των», ανα­φέ­ρε­ται στην δήλωση.

Πρό­σθε­σε ότι οι επι­θέ­σεις «δεν θα έχουν κανέ­να άλλο απο­τέ­λε­σμα από το να τρο­φο­δο­τή­σουν την ανα­σφά­λεια και την αστά­θεια στην περιοχή».

Σύμ­βου­λος του ιρα­κι­νού πρω­θυ­πουρ­γού προει­δο­ποιεί ότι η Δύση επε­κτεί­νει τη σύγκρου­ση στην περιοχή

Η «Χεζμπολλάχ» καταδικάζει την επίθεση

Η «Χεζ­μπολ­λάχ» του Λιβά­νου κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα την επί­θε­ση ενα­ντί­ον των Χού­θι στην οποία προ­χώ­ρη­σαν οι ΗΠΑ και η Βρε­τα­νία στην Υεμένη.

Στην ανα­κοί­νω­σή της η «Χεζ­μπολ­λάχ», ανα­φέ­ρει πώς «η αμε­ρι­κα­νι­κή επί­θε­ση επι­βε­βαιώ­νει για ακό­μη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλή­ρως συνέ­νο­χες για τις τρα­γω­δί­ες και τις σφα­γές που δια­πράτ­το­νται από τον σιω­νι­στή εχθρό στη Λωρί­δα της Γάζας και στην περιοχή».

Η Ρωσία ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η διπλω­μα­τία της Ρωσί­ας γνω­στο­ποί­η­σε σήμε­ρα πως ζήτη­σε να συνε­δριά­σει εκτά­κτως το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σει τα πυραυ­λι­κά πλήγ­μα­τα στην Υεμέ­νη που εξα­πέ­λυ­σαν οι ένο­πλες δυνά­μεις των ΗΠΑ και της Βρε­τα­νί­ας ενα­ντί­ον των ανταρ­τών Χούθι.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο