Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος εμβολίων: Πρόσκαιρος συμβιβασμός με μείωση 50% στις δόσεις έπρεπε να προμηθεύσει την ΕΕ η AstraZeneca

Άνω τελεία στον «πόλεμο των εμβολίων» μετά από μια βδομάδα άγριας κόντρας με γεωπολιτικές προεκτάσεις (σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας) μεταξύ της ΕΕ κα της AstraZeneca  σε βάρος της υγείας των λαών.  Το βράδυ της Κυριακής, ανακοινώθηκε ένα νέο ντιλ της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες μετά την τηλεδιάσκεψη ου είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών με τις οποίες η Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια (τις BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac, Sanofi). Ένα νέο ντιλ που εξασφαλίζει χοντρή χρηματοδότηση για τις φαρμακοβιομηχανίες και αφήνει απροστάτευτους τους λαούς της Ευρώπης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca θα αυξήσει κατά 9 εκατομμύρια τις δόσεις που θα παραδώσει στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 40 εκατομμύρια δόσεις.

«Προχωράμε στα εμβόλια. Η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη» έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν βάζοντας μια «άνω τελεία» στην κόντρα της περασμένης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις μειωμένες κατά 60% από τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να διασφαλίσει τις δόσεις τις οποίες έχει προαγοράσει.

Σημειώνεται ότι οι 40 εκατομμύρια δόσεις παραμένουν 50% μειωμένες σε σχέση με τις (αναθεωρημένες προς τα κάτω σε σχέση με τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου) δεσμεύσεις της εταιρείας για το α’ τρίμηνο τον περασμένο Δεκέμβριο και λιγότερες από το 1/3 των αρχικών δεσμεύσεων. Επιπλέον, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για το β’ τρίμηνο.

Το Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι στην τηλεδιάσκεψη με την καθοδηγητική επιτροπή εμβολίων της Ε.Ε. την Τετάρτη, η AstraZeneca είχε προτείνει να παραδώσει 8 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις – ποσότητα που είχε απορριφθεί από τους Ευρωπαίους ως ανεπαρκής.

Η ανακοίνωση της εταιρείας είχε αποκαλύψει μια σειρά ανταγωνισμούς και παζάρια, από εταιρείες και ΕΕ, με κοινό παρανομαστή όλων, το κυνήγι του κέρδους, σε βάρος της υγείας των λαών.

Μάλιστα, μόλις την Παρασκευή, η Κομισιόν δημοσιοποίησε τμήματα του συμβολαίου της AstraZeneca, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της αλλά και στο φόντο της ανεπαρκούς παραγωγής εμβολίων και των παγκόσμιων ελλείψεων, που προκύπτουν από την παραγωγή με σκοπό το κέρδος και τους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να ξεκινήσει το έργο σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας».

Θα συγκροτηθεί μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία. Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στην απάντηση σε αυτές τις απειλές.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, «Η φαρμακοβιομηχανία θα είναι ένας σημαντικός εταίρος. Η συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για την πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον κορονοϊό». Εξασφαλίζοντας νέα πακέτα δισεκατομμυρίων προς τα φαρμακευτικά μονοπώλια, επισημαίνεται πως θα χρηματοδοτηθεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη εμβολίων, η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Το φιάσκο του μηχανισμού ελέγχου

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει την πίεση προς τις φαρμακευτικές και κυρίως την AstraZeneca βάζοντας σε εφαρμογή έναν μηχανισμό απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων από χώρες της Ένωσης.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή γύρισε μπούμερανγκ στην Επιτροπή, καθώς, εξαιτίας του Brexit, δημιουργήθηκε σημαντικό πρόβλημα με τα εμβόλια για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η Κομισιόν έκανε στροφή 180 μοιρών για να γλιτώσει το μεγάλο αυτό φιάσκο, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph, όπου η εφημερίδα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Γερμανίδας πολιτικού και έκανε λόγο για σοβαρές πιέσεις προς την φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί από τη θέση της.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίμησε, σήμερα, να μην διαψεύσει (ούτε και να επιβεβαιώσει) το ρεπορτάζ, ρίχνοντας πέπλο μυστηρίου στην όλη υπόθεση.